Hoe blijf je jezelf als ondernemer uitdagen?

Maakte je het als ondernemer al mee: dat moment waarop je vast komt te zitten, in een sleur bent geraakt? Het begon ooit met een droom, maar het is nu vooral een race tegen de klok, én tegen de concurrentie. Herkenbaar? Geen zorgen! Veel ondernemers maken het mee. Stel jezelf de volgende vragen om deze dip te overwinnen.

1. Waarom ben je ooit begonnen als ondernemer?

Denk even terug aan het moment dat je aan je bureau zat en bezig was met je businessplan. Wat was jouw drijfveer om een eigen zaak te starten? Waar droomde je van? Hieraan terugdenken, zorgt sowieso voor een nieuwe dosis energie.

2. Wat was het initiële idee achter jouw onderneming?

Je bent het concept en jouw unique selling points (USP’s) doorheen de jaren misschien uit het oog verloren door drukte en tijdgebrek. Denk daarom eens terug aan jouw plan, hetgeen jouw onderneming uniek maakt. Zet dat terug op punt en zet het in de kijker in alle communicatie naar jouw klanten. Het helpt je om op koers te blijven, die koers bij te sturen én het geeft je klanten nog meer redenen om bij jou te winkelen.

3. Wat gebeurt er in de sector?

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat in jouw sector leeft. Onderhoud daarom een goed contact met je concullega’s en leveranciers. Bezoek relevante beurzen en evenementen. Maar vooral: praat met jouw klanten! Zo kan je snel inspelen op nieuwe behoeften, zit je bovenop de trends en blijf je scherp. Jezelf blijven uitdagen en continu innoveren is de boodschap!

4. Waar ben je (niet) goed in?

Als je al een tijdje aan het ondernemen bent, heb je jezelf wellicht nog beter leren kennen. Dan weet je dus ook perfect waar jouw sterktes liggen. Stuur jouw onderneming dan ook meer in de richting van die sterktes. Vind je het moeilijk om dit voor jezelf te bepalen? Vraag even aan je familie en vrienden wat zij als jouw sterke punten zien.

5. Waar haal jij de meeste energie uit?

Het is minstens even belangrijk om stil te staan bij de zaken waar je de meeste energie uit haalt. Maak een lijst van alle zaken die je in je onderneming voor je rekening neemt en zet een ‘+’ achter de items waar je het meest zin in hebt of het liefst doet. Doe dan hetzelfde met een ‘-‘ voor de zaken waar je minder of helemaal geen zin in hebt. Kan je die uitbesteden, personeel aannemen of ze anders aanpakken?

We hopen alvast dat je de sleur doorbroken hebt door deze vragen te beantwoorden. Dat je vol energie terug aan de slag kan. Maar vergeet vooral niet dat het gewoon heel tof en moedig is dat je je eigen onderneming gestart bent. Veel mensen dromen ervan, en jij hebt het gewoon gedaan!