Hoe (en wanneer) gebruik je verschillende Facebook advertentietypes?

Facebook-advertenties

Hoe meer tijd en geld je uitgeeft aan het adverteren op Facebook, hoe duidelijker het wordt dat creativiteit de sleutel is tot het verbeteren van jouw ROI (Return On Investment). Zelfs als je een goede targetingstrategie hebt, als jouw advertentie jouw publiek niet overtuigt om actie te ondernemen, kan het genereren van verkopen via Facebook Ads alsnog erg duur worden. Maar door alle verschillende advertentieformats die mogelijk zijn, en de vele doelen die je kunt kiezen voor jouw advertenties, kan het moeilijk zijn om te bepalen welk format je wanneer moet gebruiken. Zou een productvideo het het beste doen? Of misschien een carrousel van productafbeeldingen? Hoe zit het met een carrousel met een video erin?

Facebook advertising leren kennen

Er zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden bij het adverteren op Facebook:

  1. User-generated content wint: onthoud dat je te maken hebt met sociale netwerken: gebruikers zien meestal content die er organisch uitziet en die meestal wordt gemaakt met een standaard smartphone-camera. Om ervoor te zorgen dat jouw content hierbij past, moet je voorkomen dat de content die je plaatst vreemd aanvoelt voor de Facebook gebruikers.
  2. Jouw advertenties zijn gemakkelijk te negeren: in tegenstelling tot andere advertentieplatforms zijn Facebookadvertenties volledig over te slaan/vallen ze volledig te negeren, of je nu door jouw feed scrolt of van de ene Instagram-story naar de andere tikt. Om succesvol te zijn op Facebook, moet jouw advertentie in de eerste paar seconden de aandacht trekken.
  3. Video’s met gedempt geluid zijn de standaard: volgens Digiday kijkt 85% van de Facebook-gebruikers video’s zonder geluid helemaal af. Het gebruik van ondertitels, in het oog springende beelden en productdemonstraties zijn handige manieren om jouw boodschap over te brengen, ongeacht of het geluid aan staat of niet.
  4. Er is interactie mogelijk: Een ander uniek kenmerk van Facebook- en Instagram-advertenties is de mogelijkheid voor gebruikers om hierop te reageren, een advertentie te liken of te delen. Door een advertentie te maken die reacties en shares genereert, vergroot je het bereik van jouw bericht buiten het publiek waarvoor je rechtstreeks adverteert.

Voorbeelden en eigenschappen van elk type Facebookadvertentie

Als het aankomt op het maken van de advertentie, zijn er momenteel vier verschillende indelingen waaruit je kunt kiezen. Het selecteren van de juiste indeling voor jouw product en bedrijfsdoelen, en het optimaliseren van elk element, is de sleutel tot het genereren van conversies.

1. Single image advertentiesingle image facebook ad

De single image advertentie is één van de oudste advertentie formats die beschikbaar is op Facebook. In de afgelopen jaren ligt er steeds meer focus op video, waardoor veel adverteerders geen statische advertenties meer inzetten.

Toch blijft een single image advertentie een goed middel om een product te laten opvallen in de newsfeed als je de bekendheid van een product wilt vergroten. Wil je een single image advertentie inzetten? Houd dan rekening met de volgende elementen om ervoor te zorgen dat de advertentie zo goed mogelijk aansluit bij jouw campagne:

Advertentie elementen:

– Enkele afbeelding (aanbevolen verhouding 1:1 of 16:9)
– Tekst die boven de advertentie verschijnt
– Een display URL die boven de titel komt te staan (meestal is dit de domeinnaam van jouw shop)
– Een bestemmingsURL naar de relevante landingspagina voor de advertentie
– Vetgedrukte titel onder de afbeelding om de aandacht te trekken
– Call to action (bijv. ‘Shop nu!’ of ‘Ontdek meer’)

2. Single video advertentie

single video facebook adBijna elke plaatsing binnen Facebook Ad Manager ondersteunt nu videoadvertenties. Onlangs heeft Facebook zelfs nieuwe video-kijkervaringen vrijgegeven, zoals IGTV (Instagram TV) en Facebook Watch, die allemaal de opkomst van video als een belangrijk medium op hun platformen onderstrepen. Hoewel video’s er mogelijk anders uitzien in alle beschikbare plaatsingen, zijn er toch een aantal elementen waarmee je rekening kunt houden.

Advertentie elementen:

– Verticale of horizontale video (aanbevolen verhouding 1:1 or 16:9)
– Tekst die boven de advertentie verschijnt
– Vetgedrukte titel onder de video om aandacht te trekken
– Een display URL die boven de titel komt te staan (meestal is dit de domeinnaam van jouw shop)
– Een bestemmings URL naar de relevante landingspagina voor de advertentie
– Call to action (bijv. ‘Shop nu!’ of ‘Ontdek meer’)

De nadruk die Facebook op video heeft gelegd, is ook goed nieuws voor adverteerders – video’s bieden namelijk één van de beste kansen om jouw product te verkopen.

Met video’s van maximaal 60 seconden op de Facebook- en Instagram-feed en video’s van 15 seconden op Instagram Stories kunnen video’s de waarde van een product perfect aantonen en kunnen hierin meerdere redenen om een product te kopen worden benadrukt, en dit alles binnen één enkele advertentie. Een videoadvertentie kan vooral effectief zijn in de volgende gevallen:

– Producten die moeten worden gedemonstreerd

Als de unieke waarde van jouw product niet alleen verduidelijkt kan worden met een foto, kan een video laten zien hoe het product werkt en waarom het nuttig of geschikt is voor jouw klanten. Dit is vooral handig als jouw product meerdere functies en voordelen heeft. Door de ene na de andere eigenschap van een product te laten zien, of door het product in verschillende scenario’s te laten zien, kun je een meer diverse groep klanten aanspreken.

– Merkopbouw

Als jouw merk een cruciale rol speelt bij het aantrekken van nieuwe klanten, kan een enkele videoadvertentie die het verhaal van jouw webshop vertelt een handige manier zijn om jouw merkdoel te verkopen voordat je jouw product verkoopt.

– Prospecting voor potentiële klanten

Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van video op Facebook is de mogelijkheid om iedereen die 25, 50 of 100% van de video heeft bekeken, opnieuw te targeten. Daarom gebruiken adverteerders video vaak als een prospectietool om een grote groep potentiële nieuwe klanten te bereiken voordat ze zich beperken tot diegenen die de meeste interesse in de video hebben getoond.

3. Carrousel advertentie facebook carroussel ad

Een carrouseladvertentie kan meerdere afbeeldingen, video’s of een combinatie van beide bevatten, waardoor dit een nuttige tussenvorm is voor advertentie-indelingen. Als jouw product meer dan één afbeelding nodig heeft om de waarde ervan aan te tonen, maar je beschikt niet over de middelen om een uitgebreide videoadvertentie te produceren, kan een carrouseladvertentie als een goed alternatief worden gebruikt.

Met carrousel advertenties kun je 2 tot 10 afbeeldingen of video’s onderbrengen in één advertentie – elk met een eigen externe link. Gebruikers kunnen door elke afbeelding of video scrollen door op mobiele apparaten te swipen of door op de pijlen links en rechts te klikken.

Wat zijn de kenmerken van een carrousel advertentie?

Advertentie elementen:

– Tot maximaal 10 vierkante video’s of afbeeldingen (met een verhouding van 1:1)
– Vetgedrukte titel onder de video om aandacht te trekken (één per afbeelding of video)
– Optionele nieuwsfeed linkbeschrijving om uit te vouwen op de titel (één per afbeelding of video)
– Call to action (bijv. ‘Shop nu!’ of ‘Ontdek meer’)
– Tekst die boven de advertentie verschijnt
– Een display URL die boven de titel komt te staan (één per afbeelding, dit is optioneel)

Carrousel advertenties op Facebook zijn ideaal voor de volgende doelstellingen:

– Het uitlichten van meerdere producten, services of apps die allemaal linken naar verschillende bestemmingspagina’s. Dit geeft gebruikers meer opties en verbetert de klikfrequenties.
– Meer informatie weergeven over één product, service of app. Verschillende details, hoeken of functies weergeven om klanten beter te informeren over hoe het product werkt.
– Het promoten van een evenement of reeks van evenementen, waarbij de verschillende foto’s in de carrousel kunnen worden gebruikt om belangrijke evenementdetails uit te lichten, zoals datum, tijd, locatie, sprekers en hoogtepunten qua inhoud.
– Processen en voordelen uitleggen. Als je met jouw webshop geen fysieke producten verkoopt, kun je alsnog uitleggen hoe jouw bedrijf werkt en wat de voordelen voor de klant zijn.

4. Collectie advertentiecarrousel facebook ad

De collectie advertentie is het nieuwste beschikbare formaat, dus de kans is groot dat je dit formaat nog niet vaak tegen bent gekomen in je nieuwsfeed. Collectie advertenties bieden echter veel potentieel voor e-commercebedrijven omdat je op deze manier een productcatalogus kunt koppelen aan een boeiende video.

Collectie advertenties zijn enkel voor mobiel geschikt, en ze zijn ontworpen om de gebruikerservaring op mobiel zo optimaal mogelijk te maken. Op Facebook draait alles om betrokkenheid, en collectie advertenties zijn perfect geschikt om gebruikers op Facebook te triggeren die serieus overwegen om een bepaald product te kopen.

Advertentie elementen:

– Tekst die boven de advertentie verschijnt
– Een hoofdafbeelding of video (met een aanbevolen verhouding van 1:1 of 16:9)
– Collectie afbeeldingen gelinkt vanaf jouw Facebook productcatalogus

Wanneer zijn collectie advertenties ideaal om in te zetten?

– Wanneer je een catalogus hebt met vier of meer producten
– Wanneer je mensen naar je webshop wilt sturen om een aankoop te doen
– Wanneer je jouw producten in actie wilt laten zien
– Voor het creëren van een lookbook
– Wanneer je een krachtig merkverhaal wilt vertellen terwijl je de productverkoop stimuleert