Hoger scoren in zoekmachines: hoe doe je dat?

Hoewel de meesten van ons in ons dagelijks leven gebruik maken van hulpmiddelen zoals Google wanneer ze ergens naar op zoek zijn, begrijpen de meeste mensen niet hoe zoekmachines websites indexeren en rangschikken. Althans, niet direct of niet helemaal. Wat is de beste en eenvoudigste manier om te beginnen met SEO-activiteiten voor jouw webshop? Is er een checklist die je kan volgen? SEO is een lange termijn investering, maar wanneer je net een webshop bent begonnen of nog geen basis hebt staan wat betreft SEO, kom je met een simpele strategie een heel eind. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal stappen op een rijtje gezet.

Stel de aanbevolen tools in

Google Search Console

Verstuur jouw sitemap naar Google via het Search Console-account (Webmaster Tools account) dat je zojuist hebt aangemaakt. Een sitemap vertelt Google en andere zoekmachines over de opbouw en structuur van jouw webshop. Binnen de software van CCV Shop doe je dit als volgt:

Wanneer je ingelogd bent bij Google Webmaster Tools, klik dan op de naam van jouw webshop om naar het dashboard van jouw webshop te gaan. Rechts in het scherm zie je dan ‘Sitemaps’ staan. Klik hierop. Op het volgende scherm staat rechts ‘Sitemap toevoegen/testen’. Vul achter de webshop URL de tekst ‘sitemap.xml’ in en druk op ‘Sitemap verzenden’. Klik hierop en voeg ‘sitemap.xml’ toe. Druk na enige tijd in het linkermenu op ‘Sitemaps’ om de pagina te verversen. Nu zal de status een vinkje weergeven, en ook het aantal URL’s die verzonden zijn.

Google zal dan automatisch zoveel mogelijk pagina’s opnemen in de zoekresultaten. De sitemap die door CCV Shop gemaakt wordt is dynamisch. Dus nieuwe producten, pagina’s of categorieën worden automatisch geüpdate.

Gebruik Google Search Console (Google Webmaster Tools) om te controleren op eventuele crawlfouten. Zoekmachines indexeren websites via bots die de website en de pagina’s “crawlen”. Er treedt een crawlfout op wanneer een bot probeert een specifieke pagina (of site) te bereiken maar dit mislukt. Als je op eventuele fouten wordt gewezen is het aan te raden om deze onmiddellijk op te lossen.

Zoekwoordonderzoek

Gebruik de Keyword Planner van Google om het zoekvolume van zoekwoorden te bepalen en om zoekwoordideeën te krijgen. Met zoekvolume wordt het ruwe aantal maandelijkse zoekopdrachten voor een bepaald zoekwoord bedoeld.

Koppel zoekwoorden aan content.Elke pagina op jouw webshop -productpagina’s, categorieën, blogposts, jouw homepage – kan op verschillende zoekwoorden scoren. Zoekwoord onderzoek kan inzicht geven in welke pagina’s met welke content je in de eerste plaats moet maken. Sommige pagina’s kunnen bijvoorbeeld goed scoren op zoekopdrachten naar informatie (bijvoorbeeld ‘wat is aromatherapie’), terwijl andere pagina’s goed kunnen scoren op zoekwoorden met een lager zoekvolume, maar met een koopintentie (bijvoorbeeld ‘flessen met aromatherapie kopen’).

Pagina optimalisaties

Zorg ervoor dat je één, echt slechts één, H1-tag op jouw pagina’s gebruikt. H1-tags (header 1) worden vaak gebruikt als de hoofdkop voor een pagina en bevatten meestal de belangrijkste zoekwoorden van de pagina. Vermijd dus het toevoegen van een H1-tag ergens anders op de pagina.

Zorg ervoor dat jouw paginatitels maximaal 60 tekens bevat. Plaats voor de zekerheid altijd jouw hoofdtrefwoorden aan het begin van jouw paginatitel als dat kan. Houd er ook rekening mee dat je jouw paginatitel kunt structureren om meer op een vermelding te lijken in plaats van op een titel van een nieuwsbericht. Overweeg ook speciale tekens zoals haakjes of streepjes om belangrijke informatie te markeren. Google kijkt niet naar karakters, maar naar pixels. De exacte breedte is 600-pixels. Een I neemt minder ruimte in dan een W. Blijf je onder de 60 tekens, dan zit je doorgaans goed.

Zorg voor slagvaardige metabeschrijvingen van maximaal 155 a 160 tekens. Een metabeschrijving is de tekst onder een paginatitel in een zoekresultaat: de tekst die je hier plaatst, moet de inhoud van de pagina duidelijk beschrijven en ook overtuigend genoeg zijn om te klikken. Soms zet Google de datum voor de meta-omschrijving, bijvoorbeeld bij blogberichten. Mogelijk breekt de zoekmachine de omschrijving daardoor af. Schrijf daarom je belangrijkste boodschap in de eerste 110 tot 130 tekens zodat deze altijd zichtbaar is.

Hoe werkt dit in de CCV Shop onderhoudstool?

Je kunt een paginatitel, metadata en URL bij pagina’s aanpassen in de CCV Shop onderhoudstool via “Startpunt > Mijn webshop > Mijn pagina’s > Eigenschappen van de pagina”.

Schrijf meeslepende paginatitels die voor iedereen leesbaar zijn. De tekst die je schrijft voor paginatitels en metabeschrijvingen moet de inhoud op de pagina duidelijk beschrijven, belangrijke zoekwoorden bevatten en voldoende interessant zijn om te klikken. Vergeet de mensen die jouw teksten lezen niet: verschijnen in de zoekresultaten is slechts een deel van het werk, je moet mensen natuurlijk ook weten te overtuigen om specifiek jouw pagina te bezoeken in plaats van die van een concurrent.

Voeg een trefwoord toe aan jouw pagina-URL.Wanneer je gebruikmaakt van de software van CCV Shop, houd er dan rekening mee dat een paginatitel de standaard URL wordt. Wij raden aan om eventueel jouw doel toe te voegen aan de pagina, maar om de URL’s verder kort en bondig te houden en zo min mogelijk woorden ter opvulling te gebruiken.

Zorg ervoor dat jouw afbeeldingen beschrijvende alt-tags en bestandsnamen hebben. Google Afbeeldingen is nu goed voor bijna 23% van alle internetzoekopdrachten. Om ervoor te zorgen dat ook jouw foto’s worden weergegeven in de afbeeldingsresultaten, dien je ieder afbeeldingsbestand een beschrijvende alt-tag te geven die uitlegt wat elke afbeelding is (oftewel, noem geen afbeeldingen ‘298343798.jpg’ maar juist ‘bruine stoel van buffelleer’).

Links

Zorg voor een linkbuildingstrategie. Zoekmachines zoals Google gebruiken het aantal, de kwaliteit en de relevantie van links naar een specifieke pagina of website als een rangordefactor. Je kunt links als het ware zien als ‘citaten’ die vertrouwen in de ogen van zoekmachines opleveren. Probeer je te richten op partners die content van jou kunnen delen en voor wie het ook logisch is om deze content te delen. Stel, je verkoopt verzorgingsproducten en kent een beautyblogger die regelmatig dat soort producten beoordeelt. Benader diegene n kijk of je een relatie kunt opbouwen waarin je content van elkaar deelt waar jullie allebei je voordeel mee doen.

Analyseer de links en vermeldingen van jouw concurrenten. Dankzij tools zoals Moz’s Link Explorer en Ahrefs Site Explorer, kun je verkennen welke sites en pagina’s linken naar jouw concurrenten. Wat vooral handig is, is het begrijpen van de context: waarom hebben deze sites besloten om te linken naar jouw concurrenten? Als je hierin trends opmerkt, bijvoorbeeld als concurrerende webshops veel vermeldingen in online cadeaufolders hebben, kun je eens nadenken over met welke partners je samenwerkt en hoe je voldoende waarde kunt bieden om ook zo’n een vermelding te verdienen.

Content

Begin met het maken van een basisstrategie voor contentmarketing.Het ontwikkelen en uitvoeren van een volwaardige marketingstrategie voor content kan redelijk wat tijd in beslag nemen, maar je kunt altijd laagdrempelig beginnen met behulp van bijvoorbeeld onderstaande tips:

Brainstorm over klantvragen: bedenk welke vragen klanten kunnen stellen wanneer zij bekend zijn met de producten die je verkoopt, maar hier niet alle ins& outs van weten. Voorbeeld: je verkoopt haarextensies en legt de verschillende soorten haarextensies uit en geeft tips over waar je op moet letten bij het kiezen voor de juiste extensie.

Help klanten meer waarde uit het product te halen: heb je ooit gemerkt hoeveel winkels die voedselproducten verkopen ook eenvoudige recepten aanbieden om aan de slag te gaan? Dit is een slimme aanpak voor veel producten – vaak zijn klanten geen ervaren gebruikers en hebben zij dus niet de kennis die jij wel hebt om het maximale uit hun aankoop te halen.

Gebruik zoekwoordonderzoek om vragen te matchen met zoektermen: natuurlijk moeten contentideeën overeenkomen met de daadwerkelijke termen waarnaar mensen op zoek zijn.

Schrijf informatiepagina’s en blogposts van minimaal 500 woorden.Duidelijke, beknopte inhoud is waardevol, maar je hebt wel degelijk een minimale lengte nodig om een vraag volledig te beantwoorden, een onderwerp te behandelen en een kans te krijgen om in de zoekresultaten te verschijnen. Houd er rekening mee dat kwaliteit wel altijd veel belangrijker is dan kwantiteit.

Schrijf originele productbeschrijvingen.Alle content op jouw webshop moet origineel zijn en alleen voor jouw webshop zijn geschreven. Gebruik bijvoorbeeld geen productomschrijvingen van fabrikanten. Door je eigen beschrijvingen te schrijven, krijg je ook de kans om de functies en voordelen van je producten beter te verkopen.

Overweeg om productbeoordelingen toe te voegen aan jouw productpagina’s. 95% van de shoppers leest reviews voordat ze een aankoop doen, wat reviews essentieel maakt voor het opbouwen van vertrouwen. Maar productrecensies bieden ook aanvullende en relevante inhoud op jouw productpagina’s, waardoor ze kunnen worden gerangschikt als zoekwoorden voor zoekmachines.

Gebruik waar nodig omleidingen.Wanneer een pagina op jouw webshop inactief wordt, zoals wanneer je een product verwijdert dat voorheen te koop was, kun je die pagina omleiden naar een andere relevante, bestaande pagina op jouw webshop, zodat bezoekers op een nieuwe pagina terecht komen in plaats van op een ‘dode’ link .

Het opbouwen van een reputatie

Ben je nog niet actief op social media? Begin dan een Facebook-, Twitter-, Instagram- en/of Pinterestpagina. Wanneer je net bent begonnen met jouw shop of merk, is het verstandig om deze naam zo snel mogelijk te registreren op social media accounts zodat je jouw eigen identiteit kunt beschermen en niemand anders met jouw naam ‘aan de haal gaat’. Daarnaast geeft het mensen natuurlijk ook de gelegenheid om jou gemakkelijker te vinden. Neem op jouw webshop ook links op naar jouw social media accounts, maar kies er enkel voor om actief te zijn op die social media waarop je jouw potentiële klanten het beste kunt bereiken.

Geef zoekers wat ze willen

Hoewel de manier waarop mensen zoekmachines gebruiken blijft evolueren, blijft één ding consistent: de reden waarom we online zoeken. Namelijk om dingen te ontdekken waarnaar we benieuwd zijn of om dingen op te zoeken die we ooit hebben gezien.

De enige tijdloze SEO-strategie is misschien gewoon om zoekers te bieden waar ze naar op zoek zijn. Zoekmachines, en met name Google, hebben op hun beurt websites beloond die hiermee rekening houden. De overgrote meerderheid van wat we hierboven hebben beschreven, interessante inhoud en teksten, duidelijke pagina- en afbeeldingsbeschrijvingen, zijn dingen die het leven van zoekers gemakkelijker maken.