KV Kortrijk lanceert als eerste hybride cashless betaalsysteem op maat van de voetbalfans

hybrid-payment-system

De voetbalmatch van KV Kortrijk tegen KAA Gent, was de geslaagde test van het ‘hybrid payment’-systeem dat in het Guldensporenstadion werd ingevoerd: een primeur in België. KV Kortrijk is natuurlijk niet de eerste Belgische voetbalploeg die aan een zogenaamd cashless-stadion werkt, maar wel de eerste met een hybride betaalsysteem op maat van de voetbalfans: supporters kunnen voortaan contactloos betalen met de clubkaart én met de bankkaart.

“Aan het einde van seizoen 2017-2018 bevraagden we 1 000 supporters. Abonnees en niet-abonnees van KV Kortrijk gaven hun mening over horeca, betalingen, stadionfaciliteiten en beleving. Er waren vooral grote verschillen tussen abonnees en niet-abonnees op vlak van betalingen: de niet-abonnees zonder abonnementskaart zien deze kaart als een drempel”, zegt Jelle Brulez, commercieel manager B2C van KV Kortrijk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat alle ondervraagden  allergisch zijn voor wachtrijen. “Onze fans zijn erg tevreden over de zogenaamde ‘closed loop’-oplossing waarbij credits op de kaart worden geladen. Toch willen we met ‘cashless 2.0’ of hybrid payment nog verder inzetten op snelheid, veiligheid en comfort. KV Kortrijk kiest als eerste Belgische voetbalclub voor een hybride systeem, waardoor supporters met alle cashless betaalmogelijkheden kunnen betalen”, zegt Jelle Brulez.

Zo werkt het 

De fans van KV Kortrijk beschikken over een paycard (kostprijs: € 1) of hebben al een abonnementskaart met de functies van de paycard. Deze kaart kunnen ze makkelijk opladen en dient als basis voor een loyalty-programma. “We willen in de toekomst ook extra voordelen aan deze kaart verbinden en willen verder het servicelevel naar onze supporters verbeteren door deze en andere initiatieven”, zegt Jelle Brulez.

payment kv kortrijk

Met de paycard of de abonnementskaart kunnen de trouwe fans drankjes en andere producten contactloos afrekenen door de kaart tegen de lezer aan de kassa te plaatsen. Als blijkt dat ze niet genoeg credits op hun paycard of abonnementskaart hebben, dan kunnen ze het resterende bedrag contactloos met de bankkaart betalen, zodat ze niet opnieuw hoeven aan te schuiven in de wachtrij om de kaart opnieuw op te laden.

Bezoekers kunnen hun consumpties afrekenen met de contactloze bankkaart.

Voordelen voor fans en KV Kortrijk

Het cashless systeem dat CCV in samenwerking met partner Starnet voor KV Kortrijk heeft uitgewerkt, focust op snelheid, veiligheid, comfort en keuzevrijheid. “Dat zijn de belangrijkste drivers voor zowel de supporters als voor de clubs”, weet Claude Bruyneel van CCV.

“Met de klassieke betaalkaart duurde het afrekenen van een transactie 15 seconden. Met cashbetalingen duurde het zelfs nog langer én het creëerde een veiligheidsrisico. Door in te zetten op contactloze betalingen, wordt het afrekenen gereduceerd tot amper 1 seconde: dat zorgt ervoor dat de wachtrijen spectaculair zullen dalen.”

Ook het feit dat supporters de keuze krijgen tussen de paycard/abonnementskaart en de klassieke betaalkaart zorgt voor tijdswinst. “We willen vermijden dat supporters tweemaal moeten aanschuiven: eenmaal om hun kaart aan te kopen of op te laden en eenmaal voor het eigenlijke aankopen van drankjes of andere producten”, zegt Claude Bruyneel. “Op die manier halveren we het aantal supporters dat aanschuift.”

De bereidheid van occasionele voetbalsupporters om een paycard te kopen, lijkt eerder laag te zijn.

“Niemand wil al te veel kaarten in zijn of haar portefeuille. Door dit hybride systeem lossen we dat probleem op”, besluit Claude Bruyneel.

KV Kortrijk gelooft dat met dit systeem de supporters na de match ook wat langer in het stadion zullen blijven.

Primeur voor België. De nieuwe standaard?

De introductie van dit hybride systeem door CCV is een primeur voor België. “Steeds meer voetbalclubs, maar ook concertzalen bijvoorbeeld, gaan op zoek naar slimme oplossingen die tegemoetkomen aan de verzuchtingen van zowel regelmatige bezoekers, occasionele bezoekers, als aan de inrichters zelf. Wij geloven dat dit hybride systeem de nieuwe standaard kan worden voor het verwerken van betalingen in de voetbal- en eventcontext”, beweert Claude Bruyneel. “We werken momenteel aan de introductie van dit systeem bij andere clubs, maar kijken ook naar Nederland.”

“We geloven sterk in innovatieve partnerships waarbij we onze organisatie futureproof maken en onze partners tegelijk een platform bieden om nieuwe oplossingen te creëren. We zijn dan ook trots dat we dankzij CCV onze visie kunnen vertalen in een realisatie op maat van de noden onze supporters,” zegt Matthias Leterme, algemeen manager van KV Kortrijk.

Ken Choo & Matthias Leterme
Managing director Ken Choo en algemeen manager Matthias Leterme

Ontdek het zelf

Journalisten kunnen het systeem zelf ontdekken in het Guldensporenstadion, onder andere tijdens de volgende matchen. KV Kortrijk en CCV zullen de werking van het nieuwe hybride systeem intens opvolgen en komen binnen een aantal maanden met de eerste resultaten naar buiten.

Vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met:

Claude Bruyneel (Business Manager Sports & Communities bij CCV): c.bruyneel@be.ccv.eu
Jelle Brulez (Commercieel Manager B2C bij KV Kortrijk): jelle.brulez@kvk.be of +32 (0) 485 10 17 03