Moeiteloos van cash naar cashloos

Tap en go

Je hebt ‘s ochtends zin in een lekkere koffie, maar je hebt geen cash op zak. Aangezien het aantal bankautomaten in België afneemt, is de kans kleiner dat je ergens in de buurt geld kan afhalen. Je steunt graag de kleine zelfstandigen en gaat dus die nieuwe koffiezaak binnen. Maar bij het afrekenen merk je dat je enkel cash kan betalen…

We horen dergelijke verhalen maar al te vaak. Steeds meer mensen wereldwijd zeggen dat ze graag bij zelfstandigen in de buurt winkelen. Een recent Brits onderzoek stelt zelfs dat een enorme 80% van de consumenten een kleine zelfstandige verkiest boven de grote zaken. Maar zoals iedereen van ons wel al eens ondervonden heeft , is dat niet altijd handig. Kleinere ondernemingen zijn namelijk niet altijd mee met de populairste betaalmethodes van de huidige consument, en dat heeft een grote impact op de klantenervaring.

Cashloos betalen over de generaties heen

De betaalvoorkeuren verschillen naargelang de Europese regio. In sommige landen betaalt iedereen nog met cash, terwijl in andere regio’s geavanceerde technologieën zoals digitale portefeuilles, contactloze kaarten en mobiele apps enorm populair zijn. Als kleine zelfstandige voorzie je best zoveel mogelijk verschillende betaalmethodes, maar dat moet wel praktisch en financieel haalbaar zijn! Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat jongere en oudere generaties niet in dezelfde mate de alternatieven voor cash omarmen: jonge mensen gebruiken vaker contactloze kaarten en mobiele apps. Dat jongeren hierin het voortouw nemen is logisch, maar het zijn niet enkel generaties Y en Z die minder met cash betalen …

Volgens een onderzoek van Bancontact heeft 77% van de 18- tot 34-jarige Belgen geen cash meer op zak. Bij Belgen tussen 35 en 55 is dat 67% en bij Belgen ouder dan 56 64%. Het verschil bedraagt dus amper 10-13%. Conclusie: twee derde van alle Belgen heeft geen of amper cash geld bij zich.

Alle generaties evolueren dus naar minder cash, maar ze gebruiken niet allemaal dezelfde technologie voor hun cashloze betalingen. Bankkaarten met een chip en pincode zijn overal aanwezig en de contactloze betalingen (NFC) hebben verder gebouwd op die basis. De jongere generaties zijn opgegroeid met hun gsm en hebben die dan ook altijd en overal bij zich. Mobiele betalingen (betalingen met gsm, tablet of smartwatch) zijn bijgevolg enorm populair bij die groep, en het wordt steeds belangrijker voor kleine zelfstandigen om aan die behoefte tegemoet te komen.

Jongere generaties gebruiken hun NFC-smartphones om te betalen met digitale portefeuilles zoals Apple Play en Samsung Pay. Betalen via dergelijk toestel is een tweede natuur geworden, en zal de nieuwe standaard worden naarmate dergelijke smartphones de markt verder blijven overspoelen.

Kmo’s en onafhankelijke handelaars moeten mobiele betalingen kunnen aanvaarden, maar de overvloed aan opties kan voor verwarring zorgen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: QR-betalingen! In China maken Alipay en WeChat Pay gebruik van QR-codes, allebei erg populair bij twintigers en dertigers. In Europa en de VS werd de methode tot nu toe vooral gebruikt voor peer-to-peerbetalingen, maar daar begint verandering in te komen.

Hoe kan je je klanten moeiteloos zonder cash laten betalen?

Als kleine onderneming wil je blijven groeien in dit uitdagende betalingslandschap. Je betaalmethodes uitbreiden kan angstaanjagend lijken, maar wij helpen je een handje!

We kondigen met trots de nieuwe CCV Tap & Go aan. Het is een mobiele app voor kleine zelfstandigen die klanten de mogelijkheid willen geven om te betalen zonder cash. Je kan als handelaar snel en eenvoudig QR-betalingen aanvaarden met je eigen persoonlijke of zakelijke smartphone. De CCV Tap & Go-app is gelinkt aan je MyCCV-omgeving voor een perfect zicht op je gemaakte transacties.

Je kan de CCV Tap & Go-app gratis bestellen en installeren. Als handelaar betaal je enkel een kleine kost per transactie (enkel voor wat je gebruikt) en heb je geen opstart- of abonnementskosten. Zo is er geen drempel om van start te gaan en ben je als handelaar op enkele minuten tijd klaar om mobiele elektronische betalingen te aanvaarden. Zolang je een internetverbinding hebt via WiFi of 4G, kan je QR-betalingen aanvaarden met de app. Hierdoor is de CCV Tap & Go app ideaal voor startende ondernemers, ambulante handelaars, tijdelijke events en pop-upwinkels. Of gewoon als back-up of extraatje voor het geval er iets fout gaat met je terminal of kassa. Bovendien, en dat is heel belangrijk, voldoet de app aan de recentste beveiligingsvereisten.

Bijna iedereen in België heeft de populaire Payconiq by Bancontact-app of gebruikt de app van zijn bank. Je klanten hoeven niets extra te doen: ze betalen gewoon via hun ingebouwde QR-scanner. Er bestaan allerlei apps voor QR-betalingen tussen personen of consumenten, maar de CCV Tap & Go is er speciaal voor betalingen tussen een handelaar en zijn klanten.

We geven je vijf belangrijke redenen om CCV Tap & Go te overwegen:

  • jonge consumenten (generatie Z) kunnen bij jou betalen op hun favoriete manier ;
  • betalingen gaan extra snel waardoor de rij aan je kassa korter wordt;
  • je hoeft geen grote investeringen te doen: je gebruikt gewoon je eigen smartphone ;
  • je kan onderweg betalingen aanvaarden, waar je ook bent;
  • de betalingsbewijzen per e-mail zijn milieuvriendelijk.

Belangrijk om te onthouden

Tegen 2020 behoort 40% van de consumenten tot generatie Z. Ze zijn opgegroeid met snel evoluerende technologie en persoonlijke apparaten en zullen het voortouw blijven nemen voor toekomstige betaalmethodes. Zoals blijkt uit dit onderzoek van Pew Trusts:

“Ongeveer 90 procent van de millennials en 83 procent van generatie X heeft een smartphone, en de twee generaties samen zijn goed voor de meerderheid (72 procent) van de gebruikers van mobiele betalingen.”

Klanten zullen in de nabije toekomst uiteenlopende voorkeuren hebben, maar het is wel duidelijk dat het gebruik van cash vermindert. Eens de jongere generaties de grootste consumentengroep vormen, zullen mobiele betalingen in hun vele vormen de nieuwe standaard worden. Zorg dat je mee bent!

Als zelfstandige handelaar kan je inspelen op deze trend. De CCV Tap & Go-app laat eenvoudige QR-betalingen via mobiele toestellen toe. Starten is heel eenvoudig: bestel de gratis app vandaag nog of neem contact op voor meer informatie.