Over welke vaardigheden moet je als starter beschikken?

kantoorruimte

Er wordt vaak beweerd dat ondernemerschap je in het bloed moet zitten. Wie een eigen bedrijf start, botst inderdaad op heel wat risico’s, waar je maar beter op voorbereid kan zijn. Welke typische eigenschappen komen bij de gemiddelde ondernemer bovendrijven? En bestaan er  geen manieren om je ondernemersgeest toch aan te scherpen? CCV somt 6 essentiële kwaliteiten van starters op.

1. Gepassioneerd & creatief

Motivatie en passie zijn ontzettend belangrijk voor wie een eigen zaak uit de grond wil stampen. Om jouw concept in werkelijkheid uit te voeren, is natuurlijk ook de nodige portie creativiteit vereist. Als je een voorliefde hebt voor je product of dienst, zul je het ook veel langer volhouden wanneer het wat stroever loopt. Bovendien is je uiteindelijke doel om met jouw ‘gouden idee’ iets voor anderen te betekenen. Dat idee komt trouwens vaak voort uit een eigen behoefte, een persoonlijk gemis dat je met jouw aanbod bij anderen hoopt weg te nemen.

Hoe groter je voeling met de sector waarin je actief bent, en hoe sterker je overtuiging dat je product of dienst een meerwaarde betekent, hoe groter de kans om op termijn een succesvolle onderneming uit te bouwen.

Hou er wel rekening mee dat passie soms net iets te veel kan afleiden van het uiteindelijke doel.  Sommige ondernemers zijn inderdaad zo gepassioneerd dat ze impulsief aan de slag gaan zonder na te denken of hun idee wel degelijk haalbaar is. Twijfel je of je voldoende voorbereid bent? Dubbelcheck de haalbaarheid van je zaak nog even met het starterskompas van Vlaio.

2. Eigenwijs & onafhankelijk

Als ondernemer ben je je eigen baas en hak je zelf de knopen door. Dat heeft zo zijn voordelen, maar vergt ook een behoorlijke flexibiliteit in je doen en denken. Je moet houden van een stevige uitdaging en mag niet bij de pakken blijven zitten als je een negatieve terugkoppeling ontvangt (bv. een prospect die niet ingaat op een idee of een prijs). Een getalenteerde ondernemer gaat met die feedback aan de slag en is in staat om vrijwel meteen een plan B te bedenken.

Heb je concrete vragen of twijfels die je met collega-ondernemers wil overleggen? Dan kan je je aansluiten bij een community voor starters of je richten tot een instelling als Unizo. Voor alles wat met e-commerce te maken heeft, kan je trouwens bij CCV terecht.

teamwork

3. Volhardend & hardwerkend

Hard werken is eigen aan het ondernemerschap, dus wie naar een 9 to 5 job verlangt, overweegt beter eerst of een eigen zaak starten wel een goed idee is. Bovendien is een flinke dosis doorzettingsvermogen ook onontbeerlijk bij starters.

Het is trouwens een fabel dat je als doorzetter geboren wordt of niet! Met een paar kleine tips kunnen we ons doorzettingsvermogen zelf stimuleren!

Hoewel je verondersteld bent hard te werken, is het net zo belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de juiste work-life balance, zodat je je sociaal leven niet verwaarloosd en nog voldoende zin hebt om je te blijven inzetten voor je onderneming.

4. Overtuigend

Klopt jouw argumentatie meestal en weet je daarmee ook anderen te overtuigen? Of ben je in staat anderen te enthousiasmeren over bepaalde producten en ideeën? Het is een gave om vertrouwen te winnen en anderen te overtuigen, die niet iedereen is meegegeven. Toch kan je ook je overtuigingskracht perfect zelf een boost geven.

Vertrouwen scheppen is trouwens niet alleen bij face-to-face essentieel. Daarnaast is het eveneens belangrijk om online te overtuigen en een relatie op te bouwen met je klanten.

5. Resultaatgericht

Verlies je uiteindelijke doel nooit uit het oog en handel daar ook naar. Neem beslissingen met zicht op de toekomst en weeg zekerheden af tegenover onzekerheden.

Een uitgebreid business- en financieel plan bieden de ideale houvast om naar terug te grijpen bij twijfels. Met de startsimulator van Unizo kan je jouw eigen ondernemersplan en financieel plan van A-Z uitwerken.

6. Innovatief & vernieuwend

De markt evolueert razendsnel en bedrijven die de tendensen niet volgen, dreigen klantenaandeel te verliezen. Enerzijds is het noodzakelijk de markt op de voet te volgen, zodat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en kan opboksen tegen je concurrenten. Anderzijds heb je er baat bij kennis te hebben van automatiseringsprocessen die je interne bedrijfsvoering kunnen vergemakkelijken.

Vorig jaar sleepte familiebedrijf Ardo de award voor Belgische onderneming van het jaar in de wacht. De wereldspeler in de productie van vriesverse groenten werd in de spotlight gezet voor zijn innovatieve en duurzame groeistrategie. Een interessante case die veel ondernemers weet te inspireren.