Waarom contactloos betalen niet meer weg te denken is?

De coronacrisis liet ons massaal kennismaken met contactloos betalen. Daarbij hoef je alleen de betaling te activeren, jouw klant te vragen de smartphone of bankkaart boven het scherm van de betaalterminal te houden en klaar is Kees. Contactloos betalen is de meest veilige manier om je klanten te laten betalen, zonder dat je geld moet aannemen of je klanten toetsen moeten indrukken. Toch zijn er nog veel andere voordelen. 

Contactloos betalen in België

Bij contactloos betalen volstaat het om het bedrag in te geven en je klant te vragen zijn Bancontact-kaart of smartphone bij de betaalterminal te houden. Bij bedragen onder € 25 hoeft je klant niet eens te bevestigen met zijn pincode, wat extra handig is voor bakkers, kruideniers of horecazaken.

Toch bleef de Belg een lange tijd traditioneel elektronisch betalen.

In 2019 bleek dat slechts 1 op de 3 Belgen contactloos betaalde met zijn smartphone of bankkaart. Dat was wel vier keer zoveel als anderhalf jaar daarvoor (8%). Inmiddels zijn we een jaar later en kunnen we voorspellen dat het gebruik grondig toegenomen is. Sinds 1 januari 2020 zijn vrijwel alle nieuwe betaalterminals namelijk uitgerust voor contactloos betalen. Ook door COVID-19 en de aanmoedigingen van FOD Volksgezondheid om cash te vermijden, wordt steeds meer contactloos betaald.

Feiten en fabels

Toch is niet iedereen even vertrouwd met het contactloos betalen via betaalkaart, smartphone of wearable. Een blik op enkele veelgestelde vragen.

Kunnen mijn klanten wel contactloos betalen? 
Eén op de vier Belgen weet niet dat zijn bankkaart uitgerust is met de NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt. De contactloze functie is echter al jaren standaard ingebouwd in de nieuwe betaalkaarten en -terminals. Je herkent dit door de 4 boogjes van het NFC-signaal op de kaarten en de toestellen. Zo zijn alle CCV-betaalterminals met deze optie uitgerust.

Ook betalen met QR-code via je smartphone geldt als contactloos. Deze code kan getoond en gescand worden op je kassascherm of via een Payconiq-sticker. Je kan ook de QR-code laten scannen op een CCV-betaalterminal. Een unicum, want wij zijn de enige betaalleverancier in België bij wie dit mogelijk is.

Is contactloos betalen veilig? 
De helft van de Vlamingen is van mening dat contactloos betalen minder veilig is dan cash of traditionele elektronische betalingen. Toch is contactloos betalen wel degelijk veilig:

  • Als handelaar activeer je eerst het bedrag vooraleer de aankoop kan voldaan worden. Er gaat dus niet ‘zomaar’ geld van de rekening je klant af als hij of zij in de buurt van de betaalterminal staat.
  • Een smartphone is meestal beveiligd met een code, vingerafdruk of gezichtsherkenning én met een pincode voor de bank- of betaalapp.
  • Wanneer je klant meerdere kleine bedragen onder € 25 opneemt op één dag of aankopen doet met bedragen boven € 25, wordt automatisch een bevestiging met pincode gevraagd.

Kortom, de voordelen zijn eindeloos!

Laat het duidelijk zijn: contactloos betalen is veilig, snel en eenvoudig. Met de verschillende beschikbare manieren (via Bancontact, betaalapps of mobile payment apps als Apple Pay) kan je bovendien het betaalcomfort van je klanten verhogen. Zo laat je niet alleen je klanten terugkeren, maar trek je ook nieuwe klanten aan.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van contactloos betalen voor jouw zaak? We helpen je graag. Ontdek hier alles over contactloos betalen of bekijk onze betaaloplossingen waarop contactloos betalen mogelijk is