CCV inspireert: hoe ondernemen tot inspirerende inzichten kan leiden

Sander en Aïda runnen 2 prachtzaken midden in het centrum van Nijmegen. Restaurant en hotel MANNA en Hotel Blue met loungebar Juliette. We vroegen hen naar hun ondernemersverhaal. 

Hoe is het ondernemersavontuur begonnen? 

12 jaar geleden openden Sander en Aïda hotel en restaurant MANNA. “We zijn begonnen met ondernemen omdat we zelf bepaalde ideeën en ideologieën hadden die we graag wilden nastreven. Het moeilijkste aan dit hele proces was om onze plannen concreet op papier te zetten”, vertelt Sander. “We hebben er 1,5 jaar over gedaan om onze ideologie uit te werken naar een succesvol plan. Je denkt na over welke behoefte er is in de hospitality branche en wat wij zelf belangrijk vinden. Hier zijn uiteindelijk 4 elementen uitgekomen die de basisingrediënten vormen voor ons plan: Hospitality, Commercie, Tastbare beleving en de Ontastbare beleving. Als die 4 elementen in balans zijn, dan kan het niet anders dan dat het een succes wordt.”

En een succes werd het. Ze wonnen de World Luxury Hotel Award als beste hotel-restaurant van Europa. In 2016 wordt hun tweede zaak Hotel Blue en hotelbar Juliette geopend. Naar eigen zeggen meer dan een hotel, ‘een nieuw hoofdstuk in hospitality en design’.

2020 is voor jullie ongetwijfeld een pittig jaar geweest. Hoe hebben jullie er de moed in gehouden en de business draaiende gehouden? 

Sander: “Je kan als ondernemer bij de pakken neer gaan zitten, maar daar schiet je niks mee op. Kijk naar wat er wel kan. Niet naar wat er niet kan. We probeerden ons ook echt positief uit te laten over alles wat we deden. Zo probeerden we een inspiratie te zijn voor onze gasten, maar ook collega’s, leveranciers en ons personeel. Dit maakte het weer een beetje leuker voor ons en de branche.”

In het kader van ‘wat kan er wel’, toverde MANNA vorig jaar de ene na de andere creatieve succesformule uit de hoed.

  • Fish&Food Market – Het restaurant werd een tijdelijke delicatessenwinkel.
  • Take-Away & Delivery – Maar dan wel 2.0. Want hoe zorg je er in deze tijd voor dat je onderscheidend bent tussen alle take-away aanbieders. MANNA heeft zich hierin toegespitst op een landelijk probleem, namelijk het milieu. “We hebben het gebruik van afval en plastic tot 95% weten terug te dringen bij onze take-away en delivery maaltijden. We serveren alles in glas en aardewerk of van rietsuiker karton. Naast dat dit beter is voor het milieu, krijgen onze gasten ook echt een restaurantervaring op deze manier. We vinden het bovendien belangrijk dat je tot de eerste hap volledig door ons wordt begeleid, ook al heb je geen kennis van koken. Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons en zorgen met instructievideo’s en meegeleverde kerntemperatuurmeter dat jij jouw gerecht optimaal kan klaarmaken.”
  • Hotel Experience at Home – “We komen je bed opmaken met ons eigen strak gesteven linnen. Je krijgt het hele pakket: badslippers, dikke hotelhanddoeken, zeepjes en snoepjes op je kussen. We maken je bed op en komen het ook weer afhalen.
  • MANNA Art – Het veilen van onze MANNA en Hotel Blue kunstwerken. Artworks die met enige regelmaat gewisseld worden in het bedrijf gaan in de verkoop.
  • MANNA’s Valentijn Secret Black Box – Een sensuele verrassingsbox voor een Valentijnsdiner met verleidelijke hapjes.
  • MANNA at home bij AH XL (Nijmegen) – De MANNA dinerbox at home is een weekend lang verkrijgbaar in de AH supermarkt. Klanten kunnen een compleet 3-gangen MANNA-diner zo in het winkelwagentje laden.

Dat ondernemen in tijden van crisis tot nieuwe inspirerende inzichten kan leiden blijkt wel. “Het take-away concept blijft bestaan, we hebben onze keuken er zelfs op aangepast om hier in de toekomst mee door te blijven gaan.”

Tot slot, heb je nog tips voor andere ondernemers? 

Sander: “Hoofd omhoog, schouders recht en blijf op je benen staan. Kijk naar wat er wel kan. Probeer het team mensen dat je om je heen hebt aan het werk te houden. Niet alleen vanuit maatschappelijk belang, maar ook omdat je ze straks weer hard nodig hebt. We zouden dit niet kunnen zonder ons fantastisch team van medewerkers dat met ons meestrijdt. Dus praat met elkaar. Met je collega’s, je personeel en leveranciers en zorg dat na de crisis topfit aan de start verschijnt.”