Papieren kasticket: wat zijn de voor- en nadelen?

“Ik kocht een donut en ze gaven me een kasticket voor de donut … Ik heb daar geen ticket voor nodig. Ik geef je geld en jij geeft mij de donut, einde transactie. Daar hebben we geen inkt of papier voor nodig.” – Mitch Hedberg.

Als ondernemer ben je verplicht om een kasticket aan klanten mee te geven als zij dat wensen. Of het nu gaat om een elektronische betaling of één met cash geld. Maar steeds vaker worden hieromtrent belangrijke milieuproblemen aangekaart. Waarom gebruiken we anno 2021 nog papieren kastickets? Wat zijn de gevolgen voor het milieu? En kunnen digitale kastickets hier een oplossing bieden?

Waarom gebruiken we nog steeds papieren kastickets?

Een kasticket is voor beide partijen (ondernemer en klant) een bewijs van aankoop. De klant heeft het nodig om er zeker van te zijn dat de goederen of diensten correct aangerekend werden of voor het retourneren van goederen. De ondernemer heeft het nodig voor zijn boekhouding.

Maar waarom papier? Oké, sommige mensen geven nu eenmaal de voorkeur aan een fysiek ontvangstbewijs. Ze willen het in hun handen kunnen houden en kunnen controleren op fouten voordat ze het indienen voor belastingdoeleinden. Of ze bewaren het ingeval ze hun aankoop moeten retourneren.

Toch zien we hier kleine veranderingen. Papieren tickets zijn niet meer van deze tijd, onhandig en zelfs slecht voor onze gezondheid:

  • Warmte kan het papier van thermische kastickets soms beschadigen, waardoor de inkt vervaagt.
  • Het papier zelf kan gecoat zijn met de schadelijke chemicaliën bisfenol A (BPA) en bisfenol B (BPS) die door ons lichaam opgenomen worden.
  • Papieren ontvangstbewijzen kunnen scheuren en verloren gaan. Uit een enquête van Green America is gebleken dat meer dan een kwart van de ondervraagden bijna alle papieren kastickets die zij ontvangen uiteindelijk heeft weggegooid of is verloren.
  • Vanuit zakelijk oogpunt zijn er kosten verbonden aan papieren ontvangstbewijzen. Denk aan de aanschaf van ticketprinters, printrollen en de opslag ervan.

En hoe zit het met het milieueffect van papieren kastickets?

Regelmatig worden kastickets afgedrukt, of de klant dat nu wil of niet. De meeste tickets – vooral als het om kleine hoeveelheden gaat – worden onmiddellijk weggegooid. Met bergen aan papierafval als gevolg.

Bovendien kunnen afgedrukte tickets moeilijk gerecycleerd worden. Omdat thermische kastickets gecoat zijn met de eerder genoemde verontreinigende stoffen, zijn ze moeilijk te scheiden en kunnen ze ander papier dat voor recycling aangeboden wordt verontreinigen.

Overstappen op digitale kastickets?

Om zowel de financiële kosten als milieuschade van papieren kastickets tegen te gaan, kunnen ondernemers hun klanten de keuze bieden tussen digitaal en papier. Of ze kunnen misschien zelfs helemaal geen papieren kastickets meer aanbieden. Dit is overigens wat de consument zelf graag wil.

Uit het onderzoek van Green America is gebleken dat 9 van de 10 consumenten een digitaal ontvangstbewijs als optie wil. Van de ondervraagden kiest 42% van de millennials (25-34 jaar) en 55% van de oudere millennials en jongere leden van Gen X (35-44) voor digitale kastickets.

De twee belangrijkste redenen die genoemd werden, waren:

  • Gemak
  • Milieu

69% van de respondenten geeft aan digitale kastickets te verkiezen boven papieren omdat ze gemakkelijker te bewaren zijn. 70% verkiest ze dan weer deels omdat ze beter zijn voor het milieu.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Door over te stappen op digitale kastickets, profileer je jouw zaak niet alleen als duurzaam en milieuvriendelijk maar bespaar je ook op de kosten die met de papieren versie gepaard gaan.

Met de toename van cloud-betaaloplossingen is het voor kleine en middelgrote ondernemingen gemakkelijker dan ooit om de overstap te maken en aan deze verwachting van de consument te voldoen.

Wat betalingen betreft, had Mitch gelijk: we hebben echt niet altijd inkt en papier nodig. Laten we in plaats van een kasticket af te drukken vooral denken aan onze ecologische voetafdruk.

Succesvolle overstap naar het digitale kasticket met CCV

CCV heeft meerdere betaalterminals waarbij het versturen van een digitaal kasticket mogelijk is. Bekijk gerust de CCV Compact of de CCV Mini even.

Meer weten over onze betaaloplossingen? Bekijk ze hier.