Service als doorslaggevend element bij keuze voor een betaalterminal

Dimitri en Maria, broer en zus, hebben een pastarestaurant in de oudste winkelstraat van Nijmegen. Dit jaar bestaat de zaak 81 (!) jaar. Voor CCV hebben ze de betaalterminal CCV Compact uitgeprobeerd. Tijd om deze ondernemers in hart en nieren eens te vragen naar hun verhaal én wat ze van de CCV Compact vinden. 

Vertel eens wat over jullie zaak. Wie zijn jullie? Wat doen jullie? 

Maria: “Merano is een restaurant gespecialiseerd in unieke pasta’s en sauzen, gerechten die je niet zo gemakkelijk thuis klaarmaakt. Van oorsprong is Merano een ijssalon. 27 jaar geleden hebben onze ouders samen met mij de switch gemaakt om er ook eten bij te doen. Dit was eigenlijk voor de wintermaanden bedacht, maar dat liep zo goed. Het werd steeds drukker. Uiteindelijk hebben we er twee jaar geleden voor gekozen om de ijsvitrine helemaal weg te doen en ons volledig te focussen op het restaurant.”

Wat maakt jullie zaak uniek? 

Maria: “Het is heel persoonlijk. We maken eigenlijk altijd wel een praatje met onze gasten en het personeel doet dat ook. Dat maakt dat mensen zich bij ons thuis voelen. We hebben ook veel gasten die hier alleen komen. Dan komen ze binnen, maken we even een praatje met hen, omdat we ze kennen. Daardoor voelen ze zich niet helemaal alleen. Daarnaast hebben we ook personeel dat best lang bij ons blijft werken. Vaak zijn het studenten die hier op hun 18de beginnen, tijdens hun studie. En dan studeren ze vaak nog verder en hebben ze hier inmiddels zes jaar gewerkt. Bekende gezichten dus, onze gasten vinden dat ook fijn.”

Hoe gaat het ondernemen als broer en zus jullie af? 

Dimitri: “Wij doen dit nu samen vanaf 1995 en dat gaat goed. Ik heb vroeger eerst in de keuken gestaan en ben van daaruit geleidelijk naar voor het restaurant in gegaan. Ik merkte dat, toen ik nog in de keuken werkte, iedereen altijd in de keuken kwam om een praatje te maken. Stond de halve zaak plots in de keuken. Dat werkte niet. Dan kan je beter voor in het restaurant staan.”

Inmiddels zijn jullie flink gegroeid en hebben jullie de zaak grondig verbouwd. 

Dimitri: “In 2019 hebben we de zaak verbouwd en alles vernieuwd. Van 4 panden hebben we 1 zaak gemaakt. Ondanks deze uitbreiding, is het authentieke huiskamergevoel gebleven. We zitten in de oudste winkelstraat van Nederland, dus we willen graag de intimiteit van een kleine knusse zaak behouden.”

Maria: “Toen wij tegen onze gasten zeiden dat we gingen verbouwen, zei iedereen ‘Hmm, jammer’. Mensen die hier komen, weten dat het klein is en je een beetje op elkaar zit, maar mensen vonden dat juist leuk en gezellig. Ze waren echt bang dat die charme verloren zou gaan. Dus hebben we in het ontwerp bewust gekozen voor knus en intiem.”

Dan over betalen: hoe betalen jullie klanten het liefst? 

Maria: “Ze betalen het liefst met de bankkaart. Het laatste jaar wordt er ook meer met smartphone betaald. Ik denk dat 60% van onze gasten betaalt met zijn/haar smartphone. Smartwatch een enkele keer maar ook dat begint meer te worden.”

Wat vind je als ondernemer belangrijk bij de keuze voor een betaalterminal? 

Dimitri: “Service vinden wij heel belangrijk. Bijvoorbeeld: als er een ouder echtpaar op het terras zit, dat ze niet helemaal naar binnen hoeven te komen om te betalen. Daarom hebben wij ook mobiele betaalterminals, zodat je service aan tafel kan bieden waarbij mensen snel en fijn geholpen worden.”

Jullie zaten in de pilotgroep van onze betaalterminal CCV Compact. Hoe is deze jullie bevallen? 

Dimitri: “Fijn formaat. Hij is gemakkelijk mee te nemen in je broekzak. En heel fijn dat er ook geen papier meer aan te pas komt. Je kan het kasticket op naam zetten en meteen mailen met een QR-code, wat perfect is voor de vele bedrijven die hier komen. Zij kunnen de factuur direct scannen in hun boekhoudsysteem. Ook fijn dat je de transacties kan zien in de app en op je smartphone. Dat is echt een heel groot voordeel. Jammer dat er (nog) geen protective case bij geleverd wordt. Dat zou nog wel een mooie toevoeging zijn. Gasten zijn trouwens ook enthousiast, ze vinden hem er mooi uitzien!”

Tot slot: hebben jullie nog tips voor andere (horeca-)ondernemers? 

Maria: “Ook als je zaak goed draait, blijf dan in je zaak aanwezig en actief. Je bent als eigenaar toch het hart van de zaak. Ga niet achterover leunen en denk ‘ik laat het personeel voor mij werken’. Als jij als eigenaar er zelf bent, weet je wat er speelt en zorg je ervoor dat je zaak z’n ziel niet verliest.”