Alles over kaartvrij betalen

Kaartvrij betalen

In april 2022 vonden er voor het eerst honderd miljoen kaartvrije betalingen plaats. Daarmee nam card free payment maar liefst een kwart van alle elektronische betalingsverkeer voor z’n rekening. Een flinke mijlpaal. En dit is nog maar het begin, nog even en kaartvrij haalt de pinpas in. Maar wat is kaartvrij betalen precies? En betekent dit dat we op termijn afscheid zullen nemen van de betaalkaart? Deze vragen (en meer) beantwoorden we in deze blog.

Wat is kaartvrij betalen?

Contactloos betalen met je telefoon, smartwatch of andere wearable: tot niet zo lang geleden was het toekomstmuziek. Inmiddels is kaartvrij betalen heel gewoon aan het worden: bij steeds meer fysieke winkels en horeca kun je betalen door bijvoorbeeld je telefoon tegen de betaalterminalte houden. Tenminste, als je de juist app op je telefoon hebt staan. Je weet dat je met je telefoon of smartwatch kan betalen, als je op het betaalterminal het symbool voor contactloos betalen ziet staan.

Het grote voordeel van kaartvrij betalen, is het gemak. Je hebt je telefoon bijna altijd bij je en binnen handbereik. Hoef niet niet meer je kaart uit je portemonnee te halen. En dat is natuurlijk ook het voordeel voor de ondernemer: hoe makkelijker betalen wordt, hoe beter.

De bekendste apps om kaartloos mee te betalen, zijn Apple Pay en Google Pay. Daarnaast bestaan er diverse digitale wallets als PayPal en zie je steeds meer op QR-technologie gebaseerde oplossingen, waarmee bijvoorbeeld ook achteraf betalen mogelijk wordt. Naast je gebruikelijke betaalkaart, zullen in 2023 veel debetkaarten worden vervangen door Visa Debit en Debit Mastercard. Deze nieuwe bankkaarten zijn beter toegerust om te betalen in digitale omgevingen en zullen ook een wallet-functie bevatten zoals we die kennen van Google en Apple Pay.

Krijgen Apple en Google zo niet te veel inzicht in betaalverkeer?

Google en Apple zijn al oppermachtig en alomtegenwoordig. Geven we ze niet heel erg veel macht als we ze onze kaarten laten vervangen?

Dat valt wel mee. Banken staan toe dat Google en Apple de gegevens van de betaalkaarten gebruiken om betalingen uit te voeren. Elke keer als je iets koopt genereren deze apps een unieke transactiecode. Je kaartnummer wordt dus nooit opgeslagen op je device of de servers van de app en ook niet gedeeld met de verkopende partij.

Zorgt kaartvrij betalen ervoor dat de betaalkaart gaat verdwijnen?

Card free payment is een enorme vlucht aan het nemen en zal wellicht leidend worden, maar dat betekent niet dat de pinpas gaat verdwijnen. De fysieke kaart blijft voorlopig nodig als een veilige back-up. Want wat als je telefoon of smartwatch bijvoorbeeld op is  Vergelijk het met contant geld: dat bestaat ook nog steeds en je kunt er in principe overal mee betalen.
We zullen voorlopig ook niet met een chip in ons lichaam gaan betalen. In theorie kan het wel, maar wij vermoeden dat het zo’n vaart niet zal lopen. Al is het maar omdat het moeilijk wordt om bijvoorbeeld tussen verschillende rekeningen te switchen.

Card free payment iets voor jouw onderneming?

Uiteraard zit CCV niet stil als het gaat om kaartvrij betalen. Gebruik je als ondernemer een betaalterminal van CCV, dan kunnen jouw klanten met Google Pay of Apple Pay betalen wanneer ze een van deze (of beide) betaalmethoden hebben toegevoegd aan hun wallet en bij een bank zijn aangesloten die Apple en Google Pay ondersteunt.

Ook online zijn we bij CCV bezig kaartloze betaaloplossingen te optimaliseren voor consument en ondernemer. Wil je hier meer over weten? Op Digital Exchange vind je de whitepaper over Contactloos en Mobiel betalen. En hier lees je alles over onze betaalterminals. Aarzel niet om op te nemen, we helpen je graag verder.