65 jaar CCV: van pioniers in boekhouden tot pioniers in betalen

Enny van de Velden

65 jaar geleden werd CCV opgericht door grondleggers Cor en Bep van de Velden in Arnhem. Wat begon als een klein accountantskantoor, groeide al snel uit tot de toonaangevende internationale betaalpartner die we nu zijn. Van het pionieren met de eerste elektronische betalingen in Nederland in de jaren 70 tot het aanbieden van mobiele betaalautomaten en next-gen online betaaldiensten in heel Europa: bij CCV hebben we altijd voorop gelopen op het gebied van betalen.

Onze successen zijn te danken aan onze vooruitstrevendheid en toewijding aan ondernemerschap. We hebben altijd begrepen welke uitdagingen ondernemers tegenkomen en hebben ons voortdurend ingespannen om een verschil te maken voor hun bedrijven - en dat doen we nog steeds met volle toewijding. Innovatie en ontwikkeling zijn dan ook altijd belangrijke speerpunten geweest voor CCV en maken dat we staan waar we nu zijn. Hoe zijn we hier gekomen? We nemen je graag mee terug in de tijd.

'60s

1958 - Het begin van CCV
CCV wordt opgericht in Arnhem. In 1958 besluiten CCV-oprichters Cor en Bep van de Velden een bestaand accountantskantoor over te nemen. Wat begint als een klein kantoortje op een zolder in Arnhem, groeit dankzij hun sterke ondernemersgeest al snel uit tot Computercentrum Cor van de Velden; CCV.

1967 – Pioniers in de boekhouding
Als vertegenwoordiger van het EK Williams boekhoudsysteem, introduceert CCV als eerste een semiautomatisch boekhoudsysteem in Nederland. Er werd geïnvesteerd in de eerste computer en kort daarna begint de aankoop van verschillende computercentra.

'60

'70s

1973 - Pioniers in betalen
CCV start met een aantal investeringen in computercentra. In de jaren zeventig heeft CCV al 30 nieuwe IBM/360-computers gekocht en diverse computercentra, waaronder servicecentra, in Nederland. Toekomstbestendigheid zal door de jaren heen altijd een rode draad zijn voor CCV.

'70

1979 – CCV ontwikkelt systemen voor tijdregistratie
Eind jaren ‘70 ontwikkelt CCV systemen om bedrijfsprocessen van klanten te automatiseren. Er worden onder andere systemen ontwikkeld voor tijdregistratie, apotheken en de paardensport.

'80s

1989 – CCV maakt de eerste PIN-transacties mogelijk
Evolutie in betaallandschap: de eerste PIN-transacties worden in 1988 uitgevoerd met een pinpas op de Edacom. CCV speelt hier een onvergetelijke rol in. Verder start CCV met de verkoop van de Verifone-betaalautomaat in Nederland.

'90s

Ook in de jaren ‘90 gaat de ontwikkeling in de betaalwereld ontzettend snel. De eerste mobiele betaalautomaten verschijnen in Nederland.

1992 - Introductie op kaart gebaseerde loyaliteitsprogramma
Dankzij het eerste op kaarten gebaseerde loyaliteitsprogramma worden mensen en bedrijven met elkaar verbonden. CCV lanceert dit eerste loyaliteitsprogramma in 1992. Uniek in deze tijd en daarnaast ook vooruitstrevend en toekomstgericht.

1994 – Eerste kaarttransacties verwerkt in een chip/smartcard
Mijlpaal! De eerste transacties met een chip- of smartkaart kunnen worden gedaan. Deze ontwikkeling is de komende decennia niet meer weg te denken uit onze samenleving.

1996 – Introductie van verkoopautomaten
Half jaren ‘90 worden de eerste verkoopautomaten geïntroduceerd. Na betaling in de automaat ontvangt de klant zijn of haar gekozen product direct.

1998 – CCV introduceert de eerste mobiele betaalautomaat in Nederland

'90

'00s

In de jaren 00 staan we op het punt om internationaal te groeien. Dit decennium zal ons in staat stellen om grote stappen te zetten en ons bereik buiten Nederland te vergroten.

2000 - Europese expansie
- Aankoop van ecm AG München, Duitsland
- Aankoop van Jeronimo, Zwitserland
- Aankoop van Cardfon Ieper, België
- Overname van EL-ME, Duitsland
- Overname van Paysys, Zwitserland

2003 - CCV maakt de eerste online transactie mogelijk voor Nederlandse BP-tankstations.

 

'10s

Na de groei op offline gebied is het tijd om ook digitaal te groeien en uit te breiden. Met de lancering van MyCCV-portaal en omnichannelstrategieën zet CCV wederom een evolutionaire stap in de betaalwereld.

2010 – Eerste pilot MyCCV-portaal
In het klantenportaal kunnen CCV-klanten transacties inzien en uitgebreide (real-time) rapportages genereren.

2012 – Enny van de Velden treedt toe tot het familiebedrijf
Enny van de Velden, dochter van oprichters Cor en Bep, treedt toe tot het familiebedrijf in 2012. Ook start CCV een partnerschap met PAX.

'10

2014 - BiedMeer en J4S overgenomen
CCV neemt Biedmeer en J4S over. Dit is geheel in lijn met de nieuwe omnichannelstrategie en hierdoor kan CCV een complete dienst met ook online betalingen accepteren aanbieden aan ondernemers.

2012 – Enny van de Velden treedt toe tot het familiebedrijf
Enny van de Velden, dochter van oprichters Cor en Bep, treedt toe tot het familiebedrijf in 2012. Ook start CCV een partnerschap met PAX.

2015 – Start van CCV Easy
We starten in 2015 met CCV Easy. De business unit die snelle, veilige manieren biedt voor zelfservice en cashloze betalingen.

2018 - CCV-medeoprichter Bep van de Velden overlijdt
Bep van der Velden overlijdt op 86-jarige leeftijd.

2018 - Telefoon POS-ontwikkeling met partner Rubean.
CCV introduceert als eerste een betaalautomaat die gebaseerd is op Android. Hierdoor worden er grote stappen gemaakt op het gebied van gebruikersgemak en innovatie.

 

'20s

Dit decennium staat in het teken van het bouwen aan een toekomstbestendig betaalplatform.

2022 - CCV-oprichter Cor van de Velden overlijdt.
Oprichter Cor van der Velden overlijdt op 91-jarige leeftijd.

2022 - CCV lanceert nieuwe branding ter ere van haar oprichters.
CCV gelooft in de kracht van betalingen en de impact die het heeft op het succes van ondernemers en de economie als geheel. Onze nieuwe visuele identiteit brengt deze impact over.

De toekomst van CCV

Bij CCV staat innovatie centraal, niet alleen op technologisch vlak, maar ook in onze manier van samenwerken. Door echt te luisteren naar onze klanten en de verbinding met elkaar op te zoeken, tonen we onze vindingrijkheid.

CCV heeft in haar 65-jarige geschiedenis al vele innovaties geïntroduceerd. Sinds 1958 hebben we een lange geschiedenis van pionierswerk in de betaalindustrie. Als eerste in Nederland introduceerden we verschillende innovaties zoals cashless betalen, mobiele terminals en directe transactieverwerking voor kaartbetalingen, die nu wereldwijd als de standaard worden gezien.

We geloven dat de beste innovaties ontstaan door sterke samenwerkingsverbanden met onze klanten, partners en andere belanghebbenden. Onze kracht ligt in co-creatie en we kijken dan ook uit naar de toekomst met nog meer mooie mijlpalen. Ben jij er bij?

 

CCV tijdslijn