Belastingvoordeel uit bedrijfsinvestering?

Investeringsaftrek

Het einde van het jaar is in zicht en als ondernemer richt je je nu natuurlijk met volle focus op een goede afsluiting van het jaar. Zorg dat je genoeg voorraden hebt voor de drukte rondom de feestdagen en dat de bezetting van jouw winkel of horecazaak in orde is. Maar ook de boekhouding voor het fiscale jaar moet weer bijgewerkt worden en dus is het goed om ook hier even aandacht aan te besteden.

Wist je namelijk dat je via de Belastingdienst in aanmerking kan komen voor extra aftrekposten voor investeringen in je bedrijf? In het geval van digitale investeringen moet je denken aan laptops, een webshop of een telefoon. Maar ook de aanschaf van een betaalterminal valt hier onder.

Hoe werkt de investeringsaftrek?

Hieronder geven we je een korte uitleg wat de investeringsaftrek inhoudt en hoe jij hier je voordeel uit kan halen.

De investeringsaftrek is bedoeld om KMO's aan te moedigen om effectieve investeringen te doen in hun bedrijf. Kort samengevat komt dat neer op een bepaald percentage van de aanschafwaarde van de investeringen dat in mindering kan gebracht worden van de belastbare winst.

Hoeveel krijg ik terug?

Het totaalbedrag dat je mag aftrekken van je winst, hangt af van het totaalbedrag dat je in dat boekjaar in je bedrijf hebt geïnvesteerd. Voor 2023 komt dit voor digitale investeringen neer op 13,5% aftrek.

Rekenvoorbeeld

Heb je in 2023 voor €3.500 geïnvesteerd in je bedrijf, dan mag je 13,5% hiervan aftrekken van de belastbare winst bij je aangifte. Dat is €122,50 die in mindering komt op je winst.

Afhankelijk van jouw inkomstenbelasting kan deze besparing toch oplopen tot een mooi bedrag wat je aan andere zaken kunt besteden!

Investeren in een nieuwe betaalterminal. Nu of volgend jaar?

Het kan dus zeker de moeite waard zijn om een extra investering te doen voor het einde van het boekjaar. Zo profiteer je nog van 13,5% aftrek over het totale investeringsbedrag!

Schaf nu jouw CCV betaaloplossing aan en profiteer ook in 2023 van de investeringsaftrek.

Bekijk alle regels en wetgeving op de website van FOD Financiën.