Buy Now Pay Later – een trend of een blijvertje?

Buy now pay later

Steeds vaker horen we “Buy Now Pay Later”. Dit betekent dat je nu iets koopt en later betaalt. Het principe is al beschikbaar in diverse branches en in verschillende vormen, maar duidelijk is wel dat het steeds populairder is geworden dankzij e-commerce. Natuurlijk rijst de vraag: is Buy Now Pay Later een modetrend of een blijvertje? Wij vertellen het in deze blog.

Waar komt Buy Now Pay Later vandaan?

Even een stap terug in de geschiedenis. Het concept van “Buy Now Pay Later” (BNPL) is niet nieuw. In het verleden gebruikten bijvoorbeeld kruideniers vaak een speciaal boekje om bij te houden wie er nog moest betalen. Het idee is hetzelfde als bij BNPL: je koopt vandaag en betaalt later. Kredietkaarten kunnen ook worden beschouwd als BNPL-oplossingen, net zoals het kopen op afbetaling.

Overtuigen van twijfelende consumenten

Toen Bol.com eind jaren ’90 de markt betrad, hadden ze moeite om consumenten te overtuigen om online te bestellen, aangezien dit destijds nog niet gebruikelijk was. Om deze twijfelende consumenten aan te moedigen, bood Bol de mogelijkheid om achteraf te betalen. Dit was een slimme zet. Het trok consumenten over de streep om toch online te bestellen, wat bijdroeg aan het succes van Bol.com. Andere webshops volgden dit voorbeeld en zo ontstond de markt voor “Buy Now Pay Later”.

Eerst zien, dan betalen

In 2005 werd Klarna opgericht in Zweden en 2018 kwam AfterPay op de Belgische markt. Met AfterPay en Klarna kunnen consumenten achteraf betalen zonder extra kosten. Klarna en AfterPay zijn specifiek gericht op e-commerce en boden daarom nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld alleen betalen voor de artikelen die ze niet retourneren. Sommige consumenten gebruiken het als een “paskamer” door meerdere maten of artikelen te bestellen en alleen te betalen voor wat ze willen houden.

Naast het achteraf betalen wordt de markt voor BNPL nu ook vergroot met betalen in delen. In tegenstelling tot achteraf betalen, dat vaak wordt gebruikt om eerst te zien en dan te kopen, is betalen in delen bedoeld om duurdere aankopen te spreiden. Beide oplossingen worden beschouwd als BNPL.

Is BNPL een trend of blijft het bestaan?

De BNPL-markt biedt voordelen voor zowel ondernemers als consumenten, maar er zijn ook nadelen. Het groeiende aantal aanbieders leidt tot het risico van schuldenopbouw. In het Verenigd Koninkrijk, waar BNPL nog populairder is, groeit de kritiek. Het is echter waarschijnlijk dat BNPL blijft bestaan, omdat achteraf betalen al veel langer bestaat. De verwachting is dat er in de komende jaren wel strengere regels zullen komen om de consument beter te beschermen. 

CCV en Buy Now Pay Later

Als een serieuze Payment Service Provider (PSP) blijft CCV niet achter. De integratie met Klarna is gedaan en wij leveren deze oplossing aan veel van onze onze CCVShop-klanten. We zien dan ook veel kansen en optimalisatiemogelijkheden voor ondernemers.

Wil je weten over wat Buy Now Pay Later voor jouw onderneming kan betekenen? Gebruik de chat op onze website of bekijk de andere contactmogelijkheden op onze contactpagina.