5 tips om je webshop productiever te runnen van thuis uit

Veel webshopeigenaars runnen hun webshop vanuit huis. Zo blijven de kosten beperkt, kun je je tijd flexibel indelen en de klant merkt er vrijwel niets van. Hij ziet immers een professionele online winkel. Toch is het starten van een webshop van thuis uit niet altijd zo eenvoudig als je zou denken. Je kunt snel afgeleid worden door allerlei dagelijkse zaken die je nu eenmaal in huis hebt. Je bent misschien snel geneigd tijdens het inpakken van bestellingen ook even een wasje te draaien of een app te beantwoorden op je telefoon. Je kinderen lopen om je heen en zetten misschien de radio of tv aan. Vanuit huis je webshop runnen klinkt in eerste instantie prettig en flexibel, maar productief blijven kan wel eens lastig zijn. Hoe kan je gefocust blijven als je kinderen of je nieuwe huisdier aandacht vragen, of als je in je achterhoofd alleen maar bezig bent met wat je vanavond zal gaan koken? In deze blog geven we je een aantal manieren waardoor je productiever kunt zijn bij het runnen van jouw webshop vanuit huis.

1. Houd je werkruimte en persoonlijke ruimte gescheiden

Het mixen van jouw werkruimte met je persoonlijke ruimte is geen goede manier om productief te blijven en is vaak een vicieuze cirkel. Wanneer je wat tijd over hebt en besluit om even een half uurtje Netflix te kijken, is dat in eerste instantie niet verkeerd om even je hoofd leeg te maken. Echter vermindert het je productiviteit enorm. Wanneer het Netflixen en werken ‘één’ wordt kan het moeilijk zijn om daadwerkelijk een bepaalde hoeveelheid tijd te besteden aan een van de twee activiteiten. Wanneer je een rotdag hebt gehad wat werk betreft, is bovendien erg lastig om werkzaken daadwerkelijk op je werk te laten. Je bent hier dan vaak thuis nog mee bezig in je hoofd. Wanneer je vanuit huis werkt en zo’n ‘rotdag’ hebt, is dit nog lastiger. Thuis is op dat moment gelijk aan werk, en dus blijf je sneller in een negatieve werksfeer hangen na een rotdag, omdat je niet van locatie kunt wisselen.

Tijdens een studie in The Globe and Mail werd aan Canadese online ondernemers gevraagd wat hun grootste afleiding is bij thuiswerken. De top vijf antwoorden waren als volgt:

1. Kinderen en familie die aandacht vragen

2. Gebrek aan mogelijkheid tot toegang van kantooraparatuur

3. Het verlangen om huishoudelijke taken uit te voeren en af te ronden

4. De verleiding om de televisie aan te laten staan als ‘gezelschap’

5. Gebrek aan een goede werkruimte

Waarschijnlijk klinken één of meerdere punten uit deze lijst bekend, en heb je hier zelf ook wel eens mee te maken gehad. Wat kun je doen om minder last te hebben van deze punten?

Maak een duidelijke, liefst fysieke, grens tussen jouw werkplek en persoonlijke ruimte. Kies daarnaast bijvoorbeeld bepaalde tijdslots uit waarin je werkt (maximaal twee uur achter elkaar), en houd afleiding tijdens die uren op een letterlijke afstand. In eerste instantie kan het lastig zijn om jezelf niet bezig te houden met situaties die thuis lopen, maar dit went vanzelf. Heb je geen extra (slaap)kamer over die je kunt ombouwen tot werkruimte? Dan kan een room divider uitkomst bieden waarmee je een soort scheidingsmuur creëert binnen een kamer.

Bij het gescheiden houden van je werkruimte en persoonlijke ruimte, hoort ook het scheiden van telefoonactiviteiten. Ben je aan het werk? Schakel dan even alle notificaties uit: geen telefoontjes en Whatsappjes dus waardoor je afgeleid raakt.

2. Maak je huis netjes

Het kan zijn dat je een rommelig type bent. Maar maak je je huis wel vaak genoeg netjes, en organiseer je ‘rommel’ wel eens? Als je een rommelig type bent liggen er waarschijnlijk overal boeken, notities, notitieboekjes, potloden, pennen, enzovoorts. Je weet zelf meestal wel waar alles ligt, maar een rommelige omgeving is niet geschikt om efficiënt te werken. Zelfs de desktop op jouw computer is wellicht niet opgeruimd en bevat oude bestanden die kris kras op de desktop staan.

En wanneer je iets niet kunt vinden waarnaar je zoekt, kost het zoeken meer tijd dan nodig. Tijd die je beter had kunnen besteden aan het daadwerkelijk werken aan jouw online shop.

Hoe maak je je huis in een paar stappen een stuk opgeruimder?

1. Ruim je papieren en rommel op. Pak alle recepten, notities, bonnetjes en andere papieren die in je zicht liggen, lege flesjes
etc. Sorteer ze: bewaar wat nodig is en gooi de rest in de prullenbak.

2. Verzamel alle pennen, potloden en stiften en stop ze in een pennenzak.

3. Ruim de desktop van je computer of laptop wekelijks op: verwijder bestanden die je niet langer gebruikt of plaats ze in de
juiste map. Maak ook de prullenbak van je computer leeg.

Thuiswerken_3.jpg

3. Trek de juiste kleding aan

Het kan verleidelijk zijn om de hele dag thuis te werken in je pyjama, vergezeld van veel koffie en ongezond voedsel. Dit is uiteraard niet gezond voor geest en lichaam en komt de productiviteit niet ten goede. Het is dan ook belangrijk om je te kleden zoals je ook zou doen wanneer je wél buitenshuis aan het werk zou gaan. Je zult zien dat dit zorgt voor een compleet andere mindset gedurende de dag.

Een experiment in het teken van de invloed van kleding op productiviteit (A Life of Productivity) wees het volgende uit:

Thuiswerken

  • Kleding is symbolisch en is van grote invloed op hoe je jezelf voelt

Mensen hebben de neiging om zich te omringen met objecten die versterken hoe ze zichzelf voelen. Kleren zijn zeker geen uitzondering op die regel. Wanneer je je anders kleedt dan in je vrije tijd, is de kans dan ook groot dat je je gemotiveerder en productiever voelt, en dat je werkspirit wordt gevoed.

  • Je kunt je werkdag beter afsluiten en achter je laten door andere kleding aan te trekken wanneer je thuis komt

Het wisselen van kleding helpt je om werk en privé van elkaar te scheiden. Werk je buitenshuis? Dan is de kans groot dat je je op jouw werk sowieso anders kleedt dan in je vrije tijd. Werk je vanuit huis? Probeer dan wanneer je klaar bent met werken, van kleding te wisselen zodat je meer het gevoel hebt vrij te zijn en een ontspannen gevoel hebt.

4. Investeer in ergonomisch meubilair

Natuurlijk sta je een aantal keren op voor een toiletbezoek of een pauze, maar het grootste deel van je dag zit je waarschijnlijk achter je bureau wanneer je thuis aan het werken bent. Daarom is het belangrijk om te investeren in ergonomische meubels. Het is namelijk zonde om je productiviteit en gezondheid te belemmeren door een slecht ingerichte werkruimte. Probeer bij een speciaalzaak advies in te winnen over ergonomische bureaustoelen en verdiep je eens in een zit-sta-bureau. Door een aantal uur per dag te staan tijdens het werken wordt je houding verbeterd en word je productiever.

Een goede, ergonomische geschikte, stoel kan een best grote uitgave zijn. Toch is dit het meer dan waard. Een onderzoek van ErgonomicsPlus toonde aan dat:

Thuiswerken
  • Ergonomie de productiviteit verhoogt

Ergonomische oplossingen voor je werkplek, zoals een goede bureaustoel of een bureau op de juiste hoogte, zullen de productiviteit vaak verbeteren. Doordat je lichaamshouding verbetert waardoor je minder spanning in je lijft hebt, wordt werken efficiënter.

  • Ergonomie de kwaliteit verbetert

Slechte ergonomie leidt tot frustratie en vermoeidheid. Wanneer je niet goed zit in bijvoorbeeld je bureaustoel, of wanneer je bureau te hoog of juist te laag is afgesteld, kan dit tot vermoeidheid leiden. Door deze vermoeidheid laat je sneller steken vallen, waardoor je niet de kwaliteit kunt leveren die je zou willen. Zoals je begrijpt kan dit nadelige gevolgen hebben voor de werkzaamheden die je moet uitvoeren om jouw online shop draaiende te houden.

5. Denk er eens over na om te werken vanuit een co-working ruimte

Net zoals op kantoor, heb je ook tijdens het thuiswerken wel eens een slechte dag. Het kan dan goed zijn om even een pauze in te lassen en een frisse neus te halen. Kom je ook na een wandeling buiten niet meer goed in je werkritme en herhaalt dit probleem zich? Overweeg dan eens om te werken vanuit een bibliotheek, een koffiewinkel of huur een co-werkruimte of ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw om voor een dag of twee te werken. Grote kans dat dit helpt bij het doorbreken van de negatieve spiraal waarin je zit. Probeer als het even kan te werken vanuit een werkplek met veel natuurlijk licht. Uit verschillende studies is namelijk gebleken dat door blootstelling aan natuurlijk licht de productiviteit enorm toeneemt. Plus, als je uiteindelijk in een officiële co-workingruimte gaat werken biedt dit nieuwe kansen voor samenwerking: iemand naast je heeft jouw hulp nodig, en jij wellicht die van hem of haar.

Conclusie

Met de vijf bovenstaande manieren om efficiënter thuis te werken kun je direct aan de slag. Het kan enige tijd duren voordat je gewend bent aan het regelmatig opruimen van je werkomgeving, of aan het bewust kiezen van kleding, maar op de lange termijn zal je zien dat het een positieve invloed heef op jouw productiviteit!