Online transacties: waar moet je op letten als handelaar?

onlinetransactiesblog

Als handelaar wil je klanten vlot online laten betalen. Hiervoor heb je als webshopeigenaar een online betaalprovider of PSP nodig. Wat is het precies, hoe werkt het en waarop moet je letten? Anke, Strategic Productmanager Online Payments, schept duidelijkheid.

Laat ons beginnen bij het begin: wat doet een PSP of Payment Service Provider voor ondernemers?

Anke: “Wanneer een consument online iets koopt, kiest hij een betaalmethode en betaalt online aan de webshopeigenaar. Om dit proces mogelijk te maken heb je als handelaar een online betaalprovider nodig. Deze partij zorgt ervoor dat je verschillende online betaalmethodes accepteert in je webshop. Welke deze juist zijn, kies je zelf.”

Is een Payment Service Provider (PSP) verplicht?

Anke: “Neen. Ondernemers zijn hier volledig vrij in. We zien wel dat praktisch alle webshopeigenaars in België een PSP-contract hebben. Er zonder moet je als handelaar zelf bij iedere bank of betaaldienst aankloppen en onderhandelen over de tarieven, maar ook voldoen aan alle wettelijke regels van die betaalmethoden. Ook de technische koppeling tussen je webshop en de PSP moet je in dat geval zelf regelen. Iets wat weinig handelaars zien zitten. Met een PSP bespaar je dus niet alleen tijd, maar ook geld. Een PSP verzamelt online betaalmethoden voor meerdere webshops wat lagere tarieven oplevert.”

Waarin verschilt CCV Online Payments met de andere betaalproviders op de markt?

“CCV Shop is het enige webshopplatform met zijn eigen online betaalprovider, CCV Online Payments. Is er een nieuwe ontwikkeling van het webshopplatform dan zorgen wij ervoor dat de PSP automatisch mee evolueert”, aldus Anke. “Zo kom je nooit voor onvoorziene omstandigheden te staan.”

Een tweede en belangrijke sterkte is het feit dat onze PSP ook toegankelijk is voor mensen zonder CCV-webshopsoftware (bv. Magento of WooCommerce). Beide groepen kunnen dus gemakkelijk hun online transacties via ons laten verlopen met een aanbod op maat.

CCV Online Payments is bovendien een collecterende PSP wat betekent dat je als ondernemer maar één contract hoeft af te sluiten voor de verwerking van je offline debet- en kredietkaarten. Geen onnodige tussenpartijen waardoor je weet waarvoor je betaalt. Een praktijkvoorbeeldje: wanneer een klant voor €100 koopt, krijg je als handelaar €100 op je bankrekening. De transactiekosten factureren we achteraf.”

Welke betaalmethoden bied je als Belgische handelaar het beste aan?

Anke: “Het aanbieden van meerdere betaalmethodes leidt tot meer online verkopen. Het is aan te raden om eerst in kaart te brengen op welke manier jouw klanten het liefst online betalen. Een aantal tips die we meegeven:

    • In België is Bancontact een erg populaire betaalmethode. Bovendien biedt Bancontact nu de mogelijkheid om nog makkelijker te betalen via het scannen van een QR-code.
    • Kredietkaarten zijn een veel gebruikt betaalmiddel bij de Belgische consument en dus een must om aan te bieden op je webshop.
    • Heeft je webshop veel buitenlandse bezoekers? Kies dan zeker voor Maestro. Zijn het specifieke Duitse, Zwitserse of Oostenrijkse shoppers dan is het aanbieden van Giropay sterk aanbevolen.

bancontact app

Wat kost dit voor de ondernemer?

Anke: “Hierin bestaan verschillende mogelijkheden. Er zijn heel wat PSP’s in de markt die een vast maandelijks bedrag vragen. Deze aanpak is echter niet altijd voordelig. Sluit je de zaak tijdens het verlof? Dan is het ook logisch dat je in die periode geen transactiekosten betaalt. Als startende webshopeigenaar wil je wellicht ook flexibel zijn om over te stappen. Bekijk daarom naast de kostprijs ook zeker of je de diensten snel en eenvoudig kan beëindigen. Er zijn aanbieders waar je minimum een jaarcontract dient af te sluiten, maar ook PSP’s die maandelijks opzegbaar zijn.”

Wens je meer uitleg over onze eigen online transactieverwerking?
Onze experts helpen je graag.

T: +32 57/ 215 215
E: support@ccvshop.be

Info over onze nieuwe tarieven? Ga voor een aanbod op maat.