De ondernemersgids om klein te beginnen maar groots te dromen

Ebook

Het kleinste mosterdzaadje …

Elke onderneming begint klein. Maar kan heel snel, heel groot worden als ze de voordelen van nieuwe innovaties en technologie weet te benutten.

Tegenwoordig zoeken we alles op, online en offline, kopen producten en beoordelen zelfs onze ervaringen op onze gsm, tablet en laptop en ja, heel vaak doen we dat toch ook persoonlijk en dat heeft dan weer een impact op de werking van ondernemingen. Als ondernemer moeten we dit nieuwe consumentengedrag omarmen door gebruik te maken van slimme oplossingen met de huidige technologie die eenvoudig te gebruiken, intuïtief en naadloos zijn. Zij kunnen geboren ondernemers echt helpen op hun weg naar zakelijk succes.

Is grootte een probleem?

Klein beginnen betekent niet dat je klein moet blijven. Facebook is ontstaan in een studentenkamer. Ikea oprichter Ingvar Kamprad begon zijn carrière als luciferverkoper. Volgens de statistieken van de Europese Unie bedraagt het aandeel van het microbedrijf in het totaal meer dan 90% van alle ondernemingen. Iets groeit dus niet uit het niets.

Je kunt inderdaad stellen dat we in het tijdperk van de micro-ondernemingen zitten, want het starten van een bedrijf is toegankelijker dan ooit met betere marketingoplossingen, nieuwe kanalen om klanten te bereiken, en slimme softwareoplossingen.

Test je idee continu

Bied je iets:

  • Dat mensen willen of nodig hebben?
  • Dat nog niet bestaat?
  • Waar mensen voor willen en zullen blijven betalen?

Je kan geen advies genoeg vragen. Een mentor is van onschatbare waarde in deze fase. Misschien vind je die wel via lokale ondernemingsprogramma’s?

Til je elevator pitch naar nieuwe hoogtes

Pas als je ‘elevator pitch’ perfect zit, stap je naar de banken en potentiële investeerders. Vind je unique selling point (USP) door het verkoopargument van je onderneming in één zin samen te vatten met het woord ‘enige’, bijvoorbeeld “Wij zijn het enige café in Brussel dat nooit sluit”.

Wees sociaal

Denk goed na over wie je wil aanspreken. Er is geen kostenefficiënte en vlotte toegankelijke manier om je publiek te bereiken dan via sociale media, maar wees oprecht en dring je onderneming niet te veel op.

Een micro-onderneming heeft een microbudget. Je kan je geen fouten veroorloven. Vanaf dag één samenwerken met de juiste technologieprovider kan enorme voordelen opleveren, want die kan je snel én precies vertellen wat er gebeurt binnen je onderneming.

Laat ons kijken naar 3 cruciale aardigheden voor elke micro-ondernemer:

1. Onderhandeling
Maak een nota in je agenda om elke zes maanden opnieuw te onderhandelen met je leveranciers om de beste deals te krijgen.

2. Veerkracht
Als lid van een klein (of onbestaand) team is veerkracht cruciaal om te groeien. Een micro-onderneming brengt zo zijn eigen stressfactoren mee, dus hou er rekening mee dat je vroeg of laat obstakels zult tegenkomen.

3. Digitale marketing
Stippel de juiste digitale strategie uit. Ontwerp een Google-vriendelijke site en gebruik Search Engine Optimisation. E-commerce-interacties met klanten zijn ook een geweldige manier om aan marketing te doen. Verken ook al je opties op het vlak van sociale media. Facebook is ideaal om rechtstreeks te verkopen aan klanten. Werk je B2B, kies dan liever LinkedIn. Jongere doelgroepen bereik je via Snapchat en niemand doet beter dan Instagram voor visuele sectoren, zoals beauty, interieur, reizen en voeding.

En vermijd de 3 fouten die je als micro-ondernemer beter niet maakt:

Fout 1: Geen waarde hechten aan je eigen tijd
Oplossing: Besteed activiteiten zoals de boekhouding uit als dat helpt om meer tijd vrij te hebben.

Fout 2: Te veel uitgeven
Oplossing: Volg je financieel plan op de voet. Heb je een ruim budget voor kantoorbenodigdheden, spendeer dat dan gerust. Heb je dat niet, behelp je dan of vergelijk de prijzen. Op internet vind je geweldige deals voor alles!

Fout 3: Doen alsof je groot bent  
Oplossing: Niet doen. Klein zijn heeft zo zijn voordelen, zet die in de verf: “We zijn klein, maar persoonlijk en daar zijn we trots op!”

“Ik stel mezelf bijna elke dag de vraag: ‘Is dit het  belangrijkste dat ik op dit moment kan doen?”
– Mark Zuckerberg, Medeoprichter van Facebook

Enkele nuttige tips om door te groeien:

  • Eigenaars/managers van micro-ondernemingen doen alles zelf. Ze hebben geen keuze! Maar groeien betekent leren loslaten. Niet delegeren is de grootste fout die kleine ondernemers kunnen maken.
  • Je klanten zijn het allerbelangrijkst. Zonder klanten, geen onderneming.
  • Veel shoppers willen kunnen kiezen uit meerdere eenvoudige betaalopties – mobiel, online,in de winkel – met een flexibel retourbeleid. Geef hen wat ze willen met betaaloplossingen op één platform.
  • Kies van bij het begin voor een technologiepartner die kan meegroeien met je onderneming

CCV is de vriend van elke ondernemer. Jouw durf en gedrevenheid verdienen ondersteuning, nu en in de toekomst.  Bel ons op het nummer 0800 22 789 of stuur ons een e-mail met je vraag naar ccvbelgium@be.ccv.eu.

Meer lezen?

Download ons gratis e-book ‘de gids voor geboren ondernemers die hun onderneming willen doen groeien.