Franssen juwelier: hoe je als succesvolle juwelier de stap naar e-commerce zet

Franssen juwelier

Het verhaal van Franssen Juwelier gaat terug tot 1962. Piet Franssen bouwde bescheiden, maar met ongelofelijk veel enthousiasme en gedrevenheid zijn eigen juwelierszaak uit. Sinds kort staat de derde generatie aan het roer: kleinzoon Willem-Alexander vertelt ons meer over hun stap naar e-commerce door middel van een eigen webshop die ze op maat lieten bouwen.

Franssen Juwelier is een erg gekende, maar natuurlijk niet de enige, juwelier in Hasselt. Wat onderscheidt jullie?

Willem-Alexander: “Onze zaak is al meer dan 50 jaar een vaste waarde in Limburg (Hasselt), maar ook daarbuiten. Wij streven altijd naar een uitstekende kwaliteit en service. Vooral dat laatste wordt sterk geapprecieerd. Zoek je een juweel voor een speciale gelegenheid of wil je een nieuw horloge? Wij gaan met je in gesprek in de zoektocht naar het perfecte juweel. Hierin blijven we niet oppervlakkig, maar baseren we ons op onze jarenlange ervaring.”

Franssen juwelier

Hoe doen jullie aan klantenbinding?

Willem-Alexander: “Wij opperen al sinds jaar en dag dat juwelen de beste zorg verdienen. En het klinkt misschien cliché, maar onze klanten, dat zijn onze juwelen. We proberen deze uitspraak op verschillende manieren waar te maken. Denk maar aan een exclusieve uitnodiging voor de voorstelling van de nieuwe collectie of ons jaarlijks magazine met persoonlijke verhalen van klanten én werknemers. Of ben je een vaste klant en liefhebber van een specifiek Italiaans merk? Dan is het mogelijk dat wij met jou en andere merkliefhebbers naar Italië vliegen om de designer en zijn atelier te bezoeken.”

Op welke manieren laten jullie klanten betalen in de zaak?

Willem-Alexander: “We willen onze klanten zo goed mogelijk bedienen en beschikken daarom over zowel een mobiele als een vaste betaalterminal. In de zaak zijn namelijk verschillende contactpunten (tafels). Voor onze klanten is het aangenamer als ze zich, na het kiezen van het juiste juweel, niet meer hoeven te verplaatsen om te betalen.”

Vanwaar de stap naar een webshop en dus online verkopen?

Willem-Alexander: “Het tonen van ons productassortiment was de belangrijkste reden. In een juwelierszaak heerst namelijk vaak een drempelvrees aangezien wij uit veiligheidsoverwegingen verplicht zijn om bezoekers via dubbele deuren en sas, na aanbellen binnen te laten. Die barrière heb je online niet. Daarnaast wil de huidige consument op voorhand al weten wat het hem gaat kosten voordat hij iets aankoop. Iets wat niet altijd even duidelijk uitgestald staat in de etalage van juwelierszaken. Een derde reden was het verzorgen van een optimale klantenervaring. Vaste klanten die een juweel zoeken voor een speciale gelegenheid, raken niet altijd in de winkel. Dankzij de webshop kunnen zij nu 24/7 bij ons terecht.”

Webshop Franssen juwelier

Waarom kozen jullie voor CCV als partner van jullie webshop?

Willem-Alexander: “Wij werken met een specifiek softwarepakket voor juweliers, namelijk GBS. De koppeling tussen deze software en ons webshopplatform was een essentiële vereiste, die mogelijk was met  CCV Shop. Hopelijk kan onze webshop als voorbeeld dienen voor andere juweliers. Daarnaast waren we voor onze webshop niet op zoek naar een bureau dat alles van meet af aan codeert met bijhorende problemen. We wilden een goed werkend platform aan een competitieve prijs.”

Jullie kozen voor een webshop volledig op maat (Premium Service).

Willem-Alexander: “Voor ons was het heel belangrijk dat de look en feel juist zit en overeenstemt met onze website en fysieke zaak. Een goede categoriestructuur was ook een vereiste. Bezoekers moeten d.m.v. juiste filters snel en eenvoudig het juweel van hun dromen vinden. Wijzelf hebben echter onvoldoende tijd om dit op te zetten en goed in te richten en vertrouwen daarom op experts om onze webshop te laten maken.

Hoe hebben jullie dit ervaren?

Willem-Alexander: “Heel aangenaam en professioneel. Na het intakegesprek met Sam (project manager) en Bastiaan (Business Development Manager) hadden we op regelmatige basis contact via Skype voor de verdere opvolging. Het grappige was dat niet ik hem, maar hij mij moest opvolgen bij het aanleveren van bepaalde zaken.”

Jullie zijn erg actief op social media. Welke info willen jullie hierop kwijt?

Willem-Alexander: “We proberen vooral heel toegankelijk te zijn, net zoals in onze winkel. Klanten zien er in één oogopslag onze nieuwe collecties, promo’s of evenementen. Onze Facebookpagina, meer specifiek Messenger, fungeert ook als kanaal om contact met ons te nemen bij eventuele vragen of opmerkingen.”

Welk advies wens je, op basis van jullie ervaringen, mee te geven aan collega-ondernemers?

Willem-Alexander: “Laat je goed informeren en probeer zoveel mogelijk bijeenkomsten zoals deze Inspiration Days bij te wonen! Het is altijd interessant om tips en tricks op te pikken van collega-ondernemers. En ook: ga op zoek naar de juiste partners! Je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Durf ondersteuning te vragen waar nodig!”