Succes boeken als lokale handelaar? CCV’s 10-stappenplan

lokale handelaar

Het leven als eigenaar van een kleine onderneming

Volgens de Europese Commissie is 99% van de ondernemingen in Europa een kmo en vormen ze de ruggengraat van de Europese economie.

Aangezien de meerderheid van de CCV-klanten een kleine of middelgrote onderneming is, engageren wij ons om ondernemers te ondersteunen en hen op weg te zetten naar succes. Deze handleiding bevat een snelle en efficiënte aanpak om de zichtbaarheid van je fysieke en online winkels te verhogen.

Waarom is het belangrijk voor een kmo om een lokale handelaar te worden?

We hebben enkele veelzeggende statistieken verzameld:

  • 74% van de internetgebruikers zoekt lokaal (Kelsey Group);
  • 59% van de consumenten zoekt elke maand via Google naar een plaatselijke onderneming met een goede reputatie (Search Engine Watch);
  • 61% van de plaatselijke zoekopdrachten leidt tot een aankoop (Search Engine Watch);
  • 82% van wie plaatselijk zoekt, zet die zoektocht offline verder via een bezoek aan een winkel, een telefoongesprek of een aankoop (TMP/comScore).

Enkel een fysieke winkel is duidelijk niet genoeg meer! Je moet een lokale handelaar worden en je online zichtbaarheid verhogen om lokale klanten aan te trekken en je zaak duurzamer te maken. Maar hoe pak je dat aan?

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je zowel offline als online moet doen.

Het 10-stappenplan  hieronder vormt een praktische gids om je onderneming te doen groeien door gebruik te maken van een hyperlokale marketingstrategie. We bieden je er nuttige tips en tricks om de aandacht van je lokale doelpubliek te trekken.

Jouw tienstappenplan voor een makkelijke en efficiënte hyperlokale marketing- (of business-)strategie:

1. Bouw een online aanwezigheid uit (website + webshop). Als je nog niet online bent gegaan met je onderneming, is dit een goed moment om de stap te zetten. Eerst en vooral maak je een website aan die de basics bevat zoals een opvallende startpagina, een beschrijving van jezelf en je producten/diensten, plus belangrijke informatie zoals je openingsuren en winkeladres. Die website wordt je online uitstalraam, maar voor de beste resultaten raden we aan dat je er ook een betrouwbare webshopoplossing aan toevoegt. Moderne klanten willen overal en altijd kunnen shoppen met één enkele klik. Als je een webshop integreert in je website, maak je het hen gemakkelijker om jou te vinden en je producten te kopen. Het is niet realistisch om te verwachten dat je op korte termijn 50% van je omzet online gaat draaien, maar op lange termijn zal het een aanzienlijke impact hebben op je verkoop. CCV Shop biedt een volledige oplossing met hosting en doorlopende ondersteuning voor een vaste maandelijkse vergoeding. Neem hier contact met ons op voor meer informatie. 

2. Voeg je bedrijfsvermelding toe op Google of claim ze. Zorg dat je ‘Google Mijn Bedrijf’-bedrijfsprofiel volledig is en dat je bedrijfsvermelding geverifieerd is. Zo kan je je bedrijfsinformatie beheren in Search, Maps en andere Google-sites en verbetert ook je zoekranking. Klik hier voor instructies voor de verificatie van je onderneming.

3. Zorg dat de NAP-gegevens (naam, adres en telefoonnummer) van je ‘Google Mijn Bedrijf’-vermelding correct zijn. Consistente NAP-gegevens bij al je bedrijfsvermeldingen bevorderen je ranking.

4. Je ‘Google Mijn Bedrijf’-pagina moet zo informatief en aantrekkelijk mogelijk zijn. Bouw je content op met je openingsuren, een link naar je website, foto’s en andere relevantie informatie die nuttig kan zijn voor je klanten.

5. Maak een bedrijfsprofiel aan op sociale media – We raden je aan om te starten met Facebook en Instagram, zeker als je een B2C-onderneming hebt, omdat dat de populairste netwerken zijn bij klanten. Plaats berichten en nodig vrienden en klanten uit om je pagina te volgen en te delen.

6.  Boost je sociale media berichten – Plaats interessante en relevante content op de sociale media en boost je berichten om een groter publiek te bereiken. Probeer dingen uit, speel ermee en leer welke content het populairst blijkt te zijn. Je kunt ook een contentkalender maken op basis van de interesses van je doelpubliek. Volgens com staat interessante content in de top drie van redenen waarom mensen merken volgen op sociale media.

7. Reclame op sociale media kan je helpen om snel en doeltreffend klanten te bereiken. Trek een budget uit voor promoties op Facebook en Instagram. Maak ook gebruik van de targeting-opties om je tot een specifiek doelpubliek te richten wat betreft locatie, interesses, relatie enz. Op die manier bereik je de juiste mensen.

8. Facebookevenementen – Werk leuke evenementen uit en nodig mensen uit de regio uit. Voor meer impact kan je je Facebookevenement boosten met een klein budget – zo zal er in de streek over gesproken worden en kan je meer klanten naar je winkel lokken!

9. Je zaak kan tegenwoordig staan of vallen met klantenbeoordelingen. Klanten laten hun beslissing om een product of dienst te kopen steeds meer afhangen van de beoordelingen die ze online vinden. Vraag dus je trouwe klanten om je aan te prijzen op zowel Google als Facebook.

10.  Benut de belangrijkste data op de commerciële kalender om de interesse in je merk te verhogen. Download gratis de CCV-jaarkalender voor 2019.

En om af te sluiten …

We hopen dat we je hebben geïnspireerd om de eerste stappen te zetten voor een eigen hyperlokale marketingstrategie en om je onderneming te doen groeien.

Zit je met vragen of heb je meer advies nodig, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende bespreking of offerte!

Onze onderneming bestaat intussen bijna 60 jaar. We hebben in de loop van de jaren duurzame relaties opgebouwd met onze klanten en in talloze sectoren onze expertise aangewend om kleine ondernemingen te helpen slagen. Laten we er samen een succes van maken!  CCV kan je helpen om:

  • je betalingsoplossingen klaar te maken voor de toekomst,
  • je online te lanceren en een webshop te maken,
  • op een vlotte manier on- en offline transacties te aanvaarden

Wil je inspirerende content zoals deze vanaf nu in je mailbox krijgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.