Succesvolle wintersolden in 6 stappen, zowel voor je fysieke als online shop

Wintersolden

Retailers beginnen zich stilaan voor te bereiden op de aankomende wintersolden. Voor veel handelaars een periode die gepaard gaat met stress en chaos, maar waar achteraf met een tevreden blik en, liefst een leeggeplunderde stock, op teruggekeken kan worden.

Oorspronkelijk waren de solden bestemd voor kleerwinkels, met de bedoeling plaats te maken voor de nieuwe collecties. Tegenwoordig verwachten consumenten afprijzingen in zo goed als elke sector. En ook webshops zijn verondersteld uit te pakken met fikse kortingen net na de feestperiode.

Maar hoe zorg je voor een vlekkeloze soldenperiode en maximale verkoopcijfers? Wat is toegelaten tijdens de sperperiode en wat niet? En hoe zet je de koopjesperiode in voor je online winkel? Ontdek het in deze blogpost.

1 Wat mag tijdens de sperperiode en fluistersolden?
2 Wat is een geschikt kortingspercentage?
3 Hoe overtuig je on- en offline met je kortingen?
4 Hoe zet je je webshop extra in?
5 Welke betaalsystemen zijn het meest efficiënt?
6 Hoe optimaliseer je de klantervaring?

1 Wat mag tijdens de sperperiode en fluistersolden?

De exacte periode van de wintersolden is wettelijk vastgelegd van 3 t.e.m. 31 januari. De maand vóór de solden wordt aangeduid met sperperiode. Gedurende deze periode mogen winkels niet adverteren met prijsverlagingen. Zogenaamde fluistersolden, kortingen die niet publiek verkondigd, maar wel in de winkel ‘gefluisterd’ worden, zijn wel toegelaten. Meestal gaat het in dit geval om een bepaald kortingspercentage op koppelverkopen. Verhuizing, overname of sluiting zijn wel altijd geldige redenen om korting te verschaffen.

2  Wat is een geschikt kortingspercentage?

Vooraleer je in het wilde weg kortingsstickers op je etiketten plakt, maak je het best een inventaris op van de artikelen die je in voorraad hebt. In de haast om je resterende artikelen zo snel mogelijk de deur uit te krijgen, loop je het risico om te snel te veel korting te geven. Waarom verkopen voor -40% wat je ook gemakkelijk voor -30% kwijt kan? Begin dus nog niet meteen torenhoge kortingspercentages te verkondigen, maar hou rekening met de tweede en derde afprijzing.

Kortingen toekennen blijft een moeilijke oefening die eenvoudiger wordt als je over rapporten en middelen beschikt, die je helpen je goede en slecht roterende producten te identificeren, je marges te bewaken en interessante inzichten geeft over de resultaten van de vorige koopjesperiode. Hou altijd in het achterhoofd dat je kassa een schat aan informatie bevat over de aan- en verkoopprijzen, beschikbare voorraden, verkoop historieken per artikel en per klant, etc. Deze kennis zal je ongetwijfeld helpen de juiste soldenprijs te kiezen.

Hanteer je dezelfde korting voor je fysieke winkel als je webshop? Een vraag waar je eens moet over nadenken. Als je hetzelfde verhaal naar voren brengt via je verschillende kanalen, beloon je je trouwe klanten. Het is dus sterk aangeraden om via je webshop te promoten wat je ook in je fysieke winkel afprijst, en dus voor eenduidigheid te zorgen.

3 Hoe overtuig je on- en offline met je kortingen?

Voor klanten is de soldenjacht pas geslaagd als ze een mooie deal op de kop hebben kunnen tikken. Korting aankondigen in percentages werkt beter dan een concreet bedrag! Om even te schetsen: 5% korting vanaf 1000 euro of 50 euro korting vanaf 1000 euro? Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid de eerste optie kiest, hoewel het in beide gevallen om hetzelfde bedrag gaat. Ondanks de voorkeur voor percentages (en de rekenoefening die erbij komt), weten consumenten graag hoeveel ze uitsparen met de kortingsactie. Een label met zowel de oude als verminderde prijs stimuleert de aankoop.

Je wil natuurlijk dat speciale aanbiedingen meteen in het oog springen. Dit geldt niet alleen voor de etalage in je winkel, maar ook online wil je dat de bezoekers meteen door je koopjes aangetrokken worden. Je webshop is de plaats bij uitstek om je solden te visualiseren. Je kan bijvoorbeeld de header image aanpassen en een thema kiezen in teken van de solden. Een andere optie is om ‘solden’ toe te voegen als onderdeel van je hoofdmenu. Haal zeker inspiratie uit de online shop van Mediamarkt, die de deals telkens goed afstemt op de periode van het jaar.

Zoals eerder vermeld, voer je je kortingen het best op naar het einde van de solden. Je kan je oplopende solden communiceren via e-mails die je uitstuurt naar je klantenbestand. Op die manier moedig je aan je webshop opnieuw te bezoeken. Vermeld in je e-mails wel hoe lang de solden nog lopen, zo creëer je urgentie en zal er sneller tot aankoop overgegaan worden.

4 Hoe zet je je webshop extra in?

Tijdens de soldenperiode gaan mensen actief op zoek naar speciale aanbiedingen. Dit weerspiegelt zich in hun online zoekgedrag. Zo is er in de maanden december en januari een enorme piek van zoekopdrachten die de zoekwoorden ‘solden’ en ‘cadeautjes’ bevatten. Een goed idee dus om van deze kans gebruik te maken en op deze woorden te adverteren. Is de kostprijs per klik te hoog voor deze woorden? Probeer dan op zoek te gaan naar een andere term. Ontdek ook onze andere tips om hoger te scoren in zoekmachines.

Als webshopeigenaar moet je ook rekening houden met het retourbeleid, dat tijdens de soldenperiode wel eens kan afwijken. In de meeste fysieke winkels mogen soldenartikelen niet geruild worden, maar online is het retourrecht vaak een extra verkoopargument! Breng dit voordeel dus zeker onder de aandacht bij je bezoekers om je online verkopen een boost te geven.

Webshopkorting

5 Welke betaalsystemen zijn het meest efficiënt?

Het is wenselijk verschillende betaalopties aan te bieden, zowel off- als online. Als je kassasysteem bovendien gekoppeld is aan je webshop, zijn de kortingen en klantenvoordelen altijd dezelfde. De geïntegreerde kassa geeft ook tips weer voor de klant, bv. meer korting bij aankoop van een extra artikel. Aan het einde van de dag krijg je dan de dagomzet en bijhorende winstmarge te zien, een handige hulp!

Dit jaar zitten vooral contactloze betalingen in de lift, maar volg zeker goed de betaaltrends van dit jaar op, zodat je voldoet aan de wensen van je klanten. Nog op zoek naar het meest geschikte betaalpakket voor jouw zaak of persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met CCV.

6 Hoe optimaliseer je de klantervaring?

De solden zijn een hectische periode voor handelaars, maar dat is het zeker ook voor klanten! Om hun shopervaring in jouw winkel zo aangenaam mogelijk te maken, is het geen slecht idee om de solden eens vanuit hun standpunt te bekijken. Het is inderdaad niet altijd even prettig om in alle drukte op zoek te gaan naar de leukste koopjes. De orde in je winkel bewaren is een uitdaging tijdens de solden, maar een paar kleine trucjes volstaan om je klanten een warme ontvangst te geven en het onderscheid te maken met je concurrenten.

Probeer zoveel mogelijk mensen persoonlijk aan te spreken en hen de vraag te stellen of je kan helpen. Bied hen een drankje en eventueel een hapje aan. Zeker op koude dagen, zullen je klanten een warm drankje appreciëren. Je kan gerust naast je kassa een tafel voorzien met een thermos en kopjes zodat je klanten zichzelf kunnen bedienen en jij geen tijd verliest.

Vraag bij het afrekenen nog eens na of de klant alles heeft gevonden en eventueel interesse heeft in een klantenkaart. Je kan ook vragen een e-mailadres achter te laten om op de hoogte te blijven van promoties en evenementen.

Aarzel niet om staaltjes of een klein geschenkje (eventueel met je merknaam) mee te geven. Je klant zal je alleen dankbaar zijn voor de persoonlijke beleving, maar zal bij volgende aankopen sowieso aan jouw winkel denken.