We biepen onze weg naar een cashloze maatschappij

Vroeger was cash koning, maar tegenwoordig gebruiken mensen het minder vaak. Dus wat gaat er gebeuren met contant geld?

Afhankelijk van het land waarin je woont, is er een merkbare verschuiving van contant geld naar digitale betalingen.

Neem bijvoorbeeld België: volgens GlobalData schatten consumenten dat ze slechts 19 procent van de tijd contant geld gebruiken voor aankopen in de winkel, zoals eten en drinken of kleding en schoenen. In Duitsland is dat nog steeds 63 procent, en is contant geld dus helemaal niet minder dominant geworden.

Het beste land om onze blik op te richten is misschien wel Zweden. Het land neemt het voortouw in de verschuiving naar een cashloze maatschappij. Vier op de vijf klanten gebruikt er een kaart en veel consumenten hebben zelfs geen cash op zak, volgens de officiële website van Zweden. De beschikbaarheid van producten zoals betaalterminals en e-commerceoplossingen heeft bedrijven geholpen om betaalmethoden zoals de mobiele portemonnee te aanvaarden.

“Wees voorbereid op het bordje met ‘Geen cash, alleen elektronische betalingen’. Frictieloze betalingen zullen de snelheid van de verschuiving alleen maar opdrijven.”

– Guido Lamers CCV | Lab Manager

 

Hou het wisselgeld maar

Maar zal contant geld echt verdwijnen? “Dat is moeilijk te voorspellen”, zegt Guido Lamers, CCV Lab Manager. “Wees voorbereid op het bordje met ‘Geen cash, alleen elektronische betalingen’. Frictieloze betalingen zullen de snelheid van de verschuiving alleen maar opdrijven.” De jongere generaties zijn snel overgeschakeld op de technologie die het geleidelijk overneemt van cash, maar andere consumenten houden vast aan hun contant geld. In sommige omgevingen is contant geld de methode die het toegankelijkst is en de voorkeur krijgt. Consumenten gebruiken contant geld ook als een manier om hun uitgaven onder controle te houden of als reserve in geval van elektronische problemen.

Ondanks de verschuiving naar kaarten en andere gelijkaardige soorten betaalmethoden in Zweden wil een overweldigende meerderheid van de Zweden nog steeds de mogelijkheid behouden om contant geld te gebruiken.

Dus alles wijst er wel op dat we afhankelijker worden van mobiele portemonnees, e-commerce en kaarten, maar verwacht toch maar niet dat contant geld volledig verdwijnt. Er zullen altijd consumenten zijn die contant willen betalen.