Internationale e-commerce: optimaliseer online betalen voor grensoverschrijdende transacties

In deze steeds meer onderling verbonden wereld, winkelen online consumenten steeds vaker in het buitenland. Volgens een onderzoek naar online uitgaven doet 62% van de Duitse consumenten nu transacties over de grens, terwijl 66% in Frankrijk en 69% in het Verenigd Koninkrijk hetzelfde doen. In heel Europa – en wereldwijd – zijn grensoverschrijdende transacties nu de norm voor e-commerce. In deze reeks artikelen laten wij je zien hoe je jouw online betalingen kan optimaliseren. Tot nu toe hebben we deze thema’s behandeld:

De realiteit is dat je het je niet kan veroorloven om jouw online betalingen alleen voor jouw binnenlandse publiek te optimaliseren. In de huidige internationale e-commerce context moet je betalingen ook voor grensoverschrijdende klanten zo toegankelijk, naadloos en plezierig mogelijk maken.

In dit laatste artikel van onze serie laten we je zien hoe je dat kan doen. We bekijken hoe je jouw gebruikerservaring voor internationale klanten kan optimaliseren en wat je kan doen om het aantal geweigerde grensoverschrijdende betalingen tot een minimum te beperken. En we laten je zien wat CCV kan doen om je te helpen.

Maar laten we beginnen met waarom aandacht voor jouw internationale klanten zo dringend is.

Waarom moet je je online betalingen optimaliseren voor internationale klanten. Kansen en belemmeringen

In Europa en de rest van de wereld zijn de internationale online verkopen de afgelopen jaren spectaculair gegroeid – en niets wijst erop dat dit snel zal afnemen. Voor online merken die serieus willen groeien, is het van cruciaal belang om deze trend bij te houden.

Dit is wat je moet weten:

Terwijl 2020 een moeilijk jaar was voor grensoverschrijdende handel in het algemeen als gevolg van COVID-19, zorgde e-commerce voor één hoopvolle uitzondering. De grensoverschrijdende online verkoop groeide het hele jaar door met dubbele cijfers, ondanks de blokkades door de pandemie. Volgens schattingen bedroeg de waarde van grensoverschrijdende e-handelstransacties in 2019 578 miljard dollar. Tegen 2026 zal dat naar verwachting $ 2.248 miljard zijn, een groei van bijna 400%.

Volgens onderzoek van DHL wordt één op de vijf ecommerce-dollars nu gegenereerd door grensoverschrijdende transacties. Jouw internationale publiek zou ook voor jou een serieuze bron van inkomsten kunnen zijn. Meer klanten winkelen over de grens, maar ze doen het ook vaker. In het VK en Frankrijk koopt 15% van de klanten elke week internationaal.

Obstakels voor grensoverschrijdende transacties

Hoewel we wereldwijd een spectaculaire groei van internationale e-commerce transacties zien, profiteert niet elk bedrijf daarvan. Er zijn veeleer enkele problemen die vlotte grensoverschrijdende transacties nog steeds in de weg staan. Bijvoorbeeld:

  • Weigeringen van betalingen. 20% van de ondernemingen zegt dat meer dan 15% van de grensoverschrijdende klantentransacties door emittenten wordt geweigerd wegens vermoedens van fraude. Ondertussen meldt slechts een derde van de ondernemingen een percentage van minder dan 5%. Wanneer het gemiddelde percentage geweigerde betalingen bij binnenlandse transacties 2,6% bedraagt, krijgen jouw internationale klanten een aanzienlijk slechtere klantervaring. Gelukkig is dit iets wat je kan veranderen.
  • Slechte lokalisatie. Internationale klanten worden nog steeds afgeschrikt door een gebrek aan gelokaliseerde betaalmethoden, een onbetrouwbare checkout en onbekende valuta. En dat naast hoge verzendkosten en complexe retourzendingen. Ook hier geldt gelukkig dat je de mogelijkheid hebt om dit te vereenvoudigen.
  • Bezorgdheid om veiligheid. In heel Europa is een gebrek aan vertrouwen in betaalprocessen een van de drie meest voorkomende redenen waarom klanten afzien van een grensoverschrijdende checkout. Daarom moet het een prioriteit zijn klanten te laten zien dat ze je kunnen vertrouwen. Dus, wat kan je doen om transacties voor al jouw klanten soepeler te laten verlopen? Laten we eens een kijkje nemen.

Hoe kan je grensoverschrijdende transacties optimaliseren?

Zet in op lokalisatie

Laten we beginnen met lokalisatie. Internationale klanten willen betaalpaden in hun moedertaal, prijzen in hun lokale valuta en adresvelden in de opmaak van hun land. Om jouw klantervaring te optimaliseren, is het essentieel dat je hen geeft wat ze eisen. Dit is wat je kan doen.

Maak pagina’s in lokale talen

Een website in het Engels – een taal die door een kwart van alle internetgebruikers wordt gesproken – is een must. Maar Spaans, Portugees en Frans zijn wereldwijd belangrijk, terwijl Duits ook van cruciaal belang is voor Europese merken. Vertaal echter niet alleen jouw ganse webshop. Zet ook in op opvolging in de taal van de klant. Dit zal ertoe bijdragen dat ze in de toekomst nog eens komen winkelen.

Gebruik dynamische valutaconversie (DCC)

Jouw lokale munt kan een standaard voor betaling zijn. Maar om gebruikers te ondersteunen die in andere munteenheden willen betalen, kan het gebruik van opt-in tools zoals DCC helpen. Dit is niet alleen goed voor jouw klanten. Deze tools maken het voor jou ook eenvoudiger om internationale betalingen te beheren.

Optimaliseer gegevensvelden

Het is frustrerend voor gebruikers als betaalportalen hun adres, telefoonnummer of postcode niet herkennen. Datavelden die uiteenlopende informatie kunnen vastleggen, zijn een minimumvereiste om internationale klanten te kunnen verwelkomen.

Maak leverings- en betaalinformatie onmiddellijk beschikbaar

Internationale gebruikers zouden geen tijd moeten verliezen met het zoeken naar kosten voor grensoverschrijdende zendingen. Maak leveringsinformatie zo duidelijk mogelijk en je vermindert een van de grootste redenen voor het verlaten van een winkelwagentje.

Maak van veiligheid een prioriteit

Meer dan een kwart van de afgebroken aankopen is te wijten aan een gebrek aan vertrouwen in de veiligheid. Wanneer klanten echter internationaal winkelen, is vertrouwen in jouw beveiliging noodzakelijk om uiteindelijk tot aankoop over te gaan.

Eenvoudig gezegd: als klanten zich niet veilig voelen, zullen ze niet bij je winkelen. Zo kan je ervoor zorgen dat ze je vertrouwen:

  • Neem vertrouwde logo’s op in het hele afrekenproces. De helft van de klanten zoekt naar vertrouwenslogo’s zoals die van VISA, 3D Secure of jouw leverancier van betaaldiensten wanneer ze op onbekende websites winkelen. Door deze logo’s op te nemen, laat je jouw klanten zien dat je hun veiligheid serieus neemt.
  • Optimaliseer jouw ontwerp. Een goed ontworpen, professioneel ogende website is een andere belangrijke factor die het vertrouwen beïnvloedt. Dat geldt niet alleen voor de voorkant van jouw webshop, maar ook voor het betaaltraject.
  • Geef contactgegevens. Een veelgehoorde zorg van klanten die over de grens winkelen, is dat een webshop gewoon geen legitieme site is. Het verstrekken van een adres of telefoonnummer kan helpen om deze angst weg te nemen.
  • Erken dat klanten verschillend betalen. Over de hele wereld spreken, eten, reizen en spelen verschillende landen op verschillende manieren. Het zou niet als een verrassing moeten komen dat ze ook verschillend betalen. Dat betekent dat wat in het Verenigd Koninkrijk als betaalmethode de voorkeur geniet, in Italië of Spanje misschien niet de favoriet is.

Klanten laten betalen op de manier die zij verkiezen, is de sleutel tot het lokaliseren van jouw webshop.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Bied een keuze aan betaalmethoden

In Nederland wordt iDEAL gebruikt voor meer dan de helft van alle online transacties. In Italië gaat de voorkeur uit naar PayPal en PostePay. Koop-nu-betaal-later oplossingen zoals Klarna worden ook steeds populairder in heel Europa. Door ze allemaal aan te bieden, verbetert de ervaring van elke gebruiker.

Maak betaling via digitale portemonnees mogelijk

Digitale portemonnees zoals Apple Pay zullen in 2023 naar verwachting goed zijn voor meer dan de helft van alle ecommerce-betalingen wereldwijd. Ze integreren een reeks verschillende betaalmethoden om jouw klanten tevreden te houden – en handelen jouw authenticatieverplichtingen voor je af.

Ga voor mobiel

Mobiel is sinds 2017 goed voor de helft van het websiteverkeer wereldwijd. Inmiddels wordt geschat dat een meerderheid van de ecommerce-verkopen op mobiel plaatsvindt. Om iedereen aan te spreken, moet je ook op mobiel een goed ontworpen, geoptimaliseerde en naadloze ervaring bieden.

Verminder betaalachterstanden bij grensoverschrijdende transacties

We weten dat grensoverschrijdende transacties een grotere kans hebben om geweigerd te worden dan binnenlandse transacties (in sommige gevallen zelfs tien keer meer). Dit kan een enorme impact hebben op de ervaring van jouw klanten, en waarschijnlijk ook op jouw nettoresultaat.

Gelukkig zijn er manieren om de autorisatiegraad van jouw betalingen te verbeteren – en om de inkomsten op te vangen die verloren zouden kunnen gaan door onterechte afwijzingen:

  • Werk samen met lokale acquirers. Veel ecommerce merken openen bankrekeningen in de lokale gebieden waarin ze actief zijn. Dit maakt de kans op weigeringen kleiner, maar het kan het leven voor kmo’s wel wat ingewikkelder maken.
  • Gebruik een internationale betaaldienstaanbieder. PSP’s zoals CCV kunnen jouw betaalfacilitator zijn. We zijn jouw enige contactpunt met acquirers in verschillende gebieden – om grensoverschrijdende betalingen soepeler te laten verlopen voor zowel jou als jouw klanten.
  • Ken jouw regelgeving. Betaalvoorschriften veranderen afhankelijk van in welke regio van de wereld jij en jouw klanten zich bevinden. Voor e-commercebedrijven die in Europa actief zijn, moet je voldoen aan de herziene richtlijn voor betaaldiensten (PSD2) van de EU. Dat betekent dat je moet zorgen voor een sterke klantauthenticatie bij al jouw transacties. Lees hier meer.

Hoe CCV je helpt internationale betalingen te beheren

Bij CCV maken onze betaaldiensten het eenvoudiger voor jou om binnenlandse en internationale betalingen te beheren, te verifiëren en te verwerken. Dat betekent eenvoudigere processen voor jou – en een naadloze ervaring voor jouw klanten.