De voordelen van omnichannel

Het is een woord dat je steeds vaker hoort: omnichannel. En dat is het niet voor niets, want als je omnichannel goed inzet, verhoogt het je omzet, klantloyaliteit en klanttevredenheid. Om maar een paar voordelen te noemen. Meer voordelen? Lees snel verder, we sommen het allemaal voor je op. Maar eerst even antwoord op de vraag…

Wat is omnichannel?

Als bedrijf wil je zijn waar je klanten zijn. En die zijn overal. Op Instagram. Op Twitter. In de winkelstraat. In je webshop. Misschien hebben ze zelfs jouw app op hun telefoon staan. Op al die kanalen wil je op dezelfde manier aanwezig zijn. Zodat je klanten jouw bedrijf overal op dezelfde manier ervaren. Of ze nu in je app zijn, op je website of in je winkel. En als het even kan, wil je ook dat ze daar betalen op de manier die zij prefereren. Omnichannel maakt dat allemaal mogelijk.

Omnichannel zorgt voor een zeer soepele koopervaring, ongeacht het verkoopkanaal. De klant staat centraal. Precies daarin verschilt het van multichannel. Bij multichannel kiezen klanten uit verschillende kanalen, maar deze kanalen bieden elk een andere klantervaring. De reden om bijvoorbeeld op de app een andere ervaring te bieden dan op de webshop, kan voortkomen uit het idee dat app-klanten loyaler zijn. Door op een app extra voordelen aan te bieden of scherpere retourvoorwaarden, hoop je dat klanten de app eerder downloaden en zo loyaler worden. In de praktijk bleek dat vaak niet zo te werken.

Omnichannel heeft het plaatje omgedraaid en zet de klant centraal. Die bepaalt zelf welk kanaal zijn of haar voorkeur heeft. En de klant bepaalt ook op welke manier hij of zij wil betalen. Aan jou als ondernemer de taak om overal dezelfde ervaring te bieden, zodat het niet uitmaakt of je klanten in jouw fysieke winkel, op je webshop of via de app een aankoop doen. Dat is omnichannel.

Wat zijn de voordelen van omnichannel voor de klant?

Omdat bij omnichannel de klant centraal staat, is het in de eerste plaats de klant die er voordeel van heeft. Maar daar pluk jij als ondernemer vervolgens de vruchten van.

Hét grote voordeel voor de klant: waar hij of zij ook is, de ervaring is hetzelfde. Richten we ons puur op betalen, dan betekent dit dat het niet uitmaakt of je in de winkel, de webshop of de app betaalt. Overal vind je dezelfde betaalmogelijkheden en zijn de koop- en retourvoorwaarden gelijk. Door een consistente ervaring te bieden, ervaart de klant meer gemak, minder frustratie, een betere service en kortere wachttijden. Wat uiteindelijk resulteert in de voordelen voor jou als ondernemer.

Wat zijn de voordelen van omnichannel voor de ondernemer?

Doordat de klant een veel betere gebruikerservaring heeft met meer gemak en een betere service, zal dat leiden tot een hogere klanttevredenheid, meer loyaliteit en meer omzet. En welke ondernemer wil dat nu niet?

Los van een grotere klanttevredenheid, heeft omnichannel nog wel meer voordelen voor jouw bedrijf. Zo zorgt het ervoor dat je administratie is gecentraliseerd, het voorraadbeheer vereenvoudigd wordt en de operationele kosten omlaag gaan. Bovendien is omnichannel heel flexibel: als er een nieuw kanaal komt of een nieuwe betalingswijze, kun je dat altijd aan je systeem toevoegen. Daarmee zorgt omnichannel er ook voor dat je klaar bent voor de toekomst.

Hoe kan ik omnichannel inzetten voor mijn bedrijf?

De implementatie van omnichannel is een heel andere vraag. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Je hebt IT-specialisten nodig die van aanpakken weten. Wij van CCV helpen je graag om de verschillende kanalen van de juiste betaalmogelijkheden te voorzien. Wil je hier meer over weten? In deze blog vertellen we je hoe je kan beginnen met omnichannel. Op Digital Exchange vind je de whitepaper en de webinar over voetbalclub KV Kortrijk en hun weg naar omnichannel. Ook als je zelf geen voetbalclub bent, is het heel leerzaam.

Je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Of je nu een mailtje wil sturen, wil bellen, chatten of liever Facebook gebruikt… we helpen je graag.