Het begin van het datatijdsperk

De klant is het centraal punt dat elke onderneming aandrijft. Bedrijven gaan dus steeds sterker concurreren om klanten aan te trekken.  Handelaars moeten slimmer dan ooit uit de hoek komen om hun klanten aan te trekken en aan te spreken. Marketing is belangrijk.

Een persoonlijke benadering is belangrijk. Prijzen en producten zijn belangrijk. Maar waar het echt om draait, is de kwaliteit van gegevens, want dat is bepalend voor je onderneming en zal in 2019 en ook in de komende jaren een cruciale trend worden.

Als ondernemingen exponentieel toenemen, nemen ook gegevens exponentieel toe. Het is dan ook niet verrassend dat 90% van alle gegevens wereldwijd de voorbije twee jaar werd aangemaakt. Maar gegevens zijn alleen belangrijk als je weet hoe die te gebruiken. Als je de juiste gegevens kunt filteren uit de zee van beschikbare informatie en die kunt doorgronden om de juiste inzichten te verkrijgen.

Veel handelaars gebruiken hun gegevens om klanten te verleiden met een specifiek strategisch punt: ze combineren gegevens en aanbiedingen om een volledig op maat gemaakte, persoonlijke ervaring te creëren, bijvoorbeeld door een klant te linken aan hun klantenkaartprogramma, ook als hij die bepaalde kaart niet bij de hand heeft in de winkel.

Koffiebedrijf Starbucks heeft deze personalisatiemethode echt naarzijn hand weten te zetten, met een personalisatiemotor in real time die individuele aanbiedingen creëert voor klanten op basis van voorgaande gedragingen en voorkeuren. De gegevens zijn afkomstig van de klantenkaartapp van het merk die in 2011 gelanceerd werd.

Om de gegevens optimaal te benutten, verstuurt Starbucks gepersonaliseerde e-mails naar klanten met relevante aanbiedingen en updates. Een slimme zet die de onderneming heeft helpen groeien in dit tijdperk van 'piekkoffie'.

Je klanten door en door kennen en begrijpen is uiteindelijk cruciaal om je activiteiten te stroomlijnen, je aanbiedingen en klantenervaring specifiek af te stemmen en het hoofd boven water te houden op een steeds drukkere markt.

De gegevens vinden die je onderneming nodig heeft

Elke onderneming maakt massa’s gegevens aan, maar die zijn niet allemaal even nuttig. Welke gegevens je gaat analyseren en gebruiken hangt natuurlijk af van je onderneming en of je producten/diensten online/offline aanbiedt of allebei.

Belangrijke gegevenspunten om in de winkel op te volgen:

  • hotspots in de winkel;
  •  aantal klanten en verkeer;
  •  demografische gegevens over bezoekers;
  •  percentages van klantenconversie;
  •  gemiddelde aankoopwaarde.

E-commerce is zo opgebouwd dat je over oneindig veel gegevenspunten zult beschikken. Nogmaals, wat je opvolgt hangt af van wat je wilt achterhalen en wat je wilt doen.

Een van de belangrijkste subcategorieën van gegevens zijn gebruikers-ID’s, zoals cookies, ID’s van toestellen en interne informatie. Met deze gegevens kan je stap na stap de gebruikerspaden volgen zodat je kan voorspellen hoe de klant zich zal gedragen.

Naarmate zuilen en slimme technologie hun weg vinden naar de winkel, zal ook deze informatie opgenomen worden in het gegevensecosysteem.

Als ondernemingen exponentieel toenemen,

nemen ook gegevens exponentieel toe