10 tips voor de feestdagen: is jouw webshop klaar?

Tip 1: Glazen bol: analyseer en anticipeer

Tijdens de feestdagen kopen steeds meer consumenten online. Zorg dus voor genoeg capaciteit, zowel online als offline. Gebruik en analyseer data uit het laatste kwartaal van vorig jaar om een voorspelling te maken van de piekmomenten dit jaar. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van Google Analytics. Maak jouw shop geschikt om een groot aantal gelijktijdige bezoekers aan te kunnen. Controleer je voorraad, werk juist nu je voorraadadministratie bij en anticipeer alvast op de feestdrukte.

Tip 2: This page does not exist

Online shoppers verwachten tegenwoordig een responsive webshop, die op alle apparaten goed te bekijken is. Controleer op verschillende apparaten de prestaties en toegankelijkheid van je winkel. Gebruik beschikbare tools om bijvoorbeeld de oorzaken van vertragende factoren te ontdekken en aan te pakken. Ook al klinkt het cliché, maar check met enige regelmaat of alles werkt en klopt. De verschillende pagina’s, afbeeldingen, knoppen, links, e-mailadressen, enzovoorts. Dat zijn de quick wins maar ook de eenvoudigste frustraties als het niet goed geregeld is.

Tip 3: Marketing, val op

Volgens sommigen de meest bepalende factor voor je decembersucces: marketing. In ieder geval om je klanten in je winkel te krijgen. Bepaal op tijd wat je belangrijkste doelgroep is en plan hoe je deze bereikt en verleidt. Probeer daarbij ‘one size fits all’ te vermijden, want je bestaande klanten vragen om een andere benadering dan ‘first timers’. Houd ook hierbij de aanpak van je concurrent in de gaten. Het kan lonen om voor een onderscheidende, creatieve marketingaanpak te kiezen, ingezet via de juiste mediakanalen; denk maar aan de Sint’s overname van Coolblue. Hun campagne gaf ook weer een boost aan hun SEO-ranking. Want ook een hoge score bij de organische zoekresultaten helpt om op te vallen tussen het grote aantal webshops.

Tip 4: Feestelijke uitstraling

Probeer je webwinkel er extra feestelijk uit te laten zien rond de feestdagen. Dit hoeft helemaal niet veel moeite te kosten, maar kan simpel zijn. Denk aan het speciale gevoel dat de feestdagen met zich meebrengt, en verwerk dit in je shop. Kies bijvoorbeeld voor een foto met Sinterklaas- of Kerstthema als header in je webshop, of plaats ergens een foto van de Kerstman. Wanneer klanten je webshop bezoeken en ze de feestelijke uitstraling zien, zullen ze er eerder vanuit gaan dat ze in jouw shop geschikte cadeaus kunnen vinden. Deze feestelijke sfeer kun je natuurlijk doorvoeren in het cadeaupapier dat je gebruikt, of door een wenskaart toe te voegen aan het pakketje.

Wanneer je producten verkoopt die erg geschikt zijn als cadeau, is het een goed idee om deze producten (tijdelijk) onder een bepaalde categorie te plaatsen, zoals Sinterklaascadeaus. Bezoekers van je webshop weten op die manier direct hoe ze naar de juiste pagina moeten navigeren wanneer ze op zoek zijn naar een cadeau. Uiteraard kun je deze pagina ook als landingspagina gebruiken voor bijvoorbeeld je Google AdWords campagnes.

Heb je zelf niet de skills of de tijd om jouw webshop een feestelijke uitstraling te geven, maar wil je dit wel? De afdeling Premium Services van CCV Shop helpt je hier graag bij. Op basis van jouw wensen en de softwaremogelijkheden kijken we hoeveel tijd het in beslag zal nemen om het feestelijke gevoel te creëren.

Tip 5: The gift of giving

Bied tijdens de decembermaanden iets extra’s waarmee je de klantrelatie én de sales een oppepper geeft. Geef bijvoorbeeld korting op producten (die wat minder snel verkopen of waar meer ruimte in de marge is). Ook gratis verzending vanaf een minimum verzendbedrag, of een korting hierop, werken stimulerend voor de verkoop.

Ook door middel van cadeaubonnen kun je meer verkeer in je webshop genereren. Er zijn rond de feestdagen veel mensen die niet weten wat ze iemand cadeau moeten geven. Een cadeaubon biedt dan uitkomst. Vooral voor de late kopers is het een aantal dagen voor de feestdagen flink stressen, en dan zijn cadeaubonnen erg in trek. Rond de feestdagen is het een kleine moeite, en wel zo origineel, om de cadeaubon een Sinterklaas of Kerst design te geven.

Tip 6: Betaalmethoden, bied meer

Wanneer je weet wat de wensen van je klanten zijn, kun je hier je betaalmethoden op afstemmen. Er wordt vaak gebruikgemaakt van betaalopties die vragen om directe afrekening en bankgegevens. De webshop van nu biedt klanten meer opties. Want veel klanten zoeken ook wanneer het gaat om betaalmethodes meer gemak. Denk bijvoorbeeld aan de optie om achteraf te kunnen betalen. Wij maakten een handig overzicht van alle betaalmogelijkheden voor webshops.

Tip 7: Contact met klanten en partners

Wees bereikbaar via de kanalen die je doelgroep gebruikt. Via telefoon, e-mail, chat of verschillende social media, zo lang het ook maar makkelijk via smartphone doorklikbaar is. De feestdagen vormen ook een uitgelezen kans om het contact met je klanten te intensiveren, en daardoor je klantenbinding te verbeteren. Geef bijvoorbeeld een klein cadeautje weg bij een aankoop, zoals een chocoladeletter of kortingscode voor een volgende aankoop.

Probeer tijdens de decemberdrukte ook te allen tijde contact te houden met toeleveranciers, verpakkings- en verzendingspartijen om er zeker van te zijn dat alles soepel verloopt. Goed kunnen opschieten met je partners is altijd belangrijk, dan gaan veel mensen vaak nét dat stapje verder.

Tip 8: Last minute shoppers

Houd rekening met de last minute december shoppers. Deze klanten beginnen laat met oriëntatie en aankoop. Ondanks hun late start verwachten ze wel een tijdige levering, op het afgesproken moment. Maak dus ook aan deze groep geen (leverings)beloftes die je niet na kunt komen. Communiceer duidelijk wat de uiterste besteldatum is van bepaalde producten, wil de klant verzekerd zijn van een tijdige bezorging. Last minute shoppers weten op die manier precies hoe lang ze nog hebben om een cadeau te bestellen zonder dat deze te laat wordt bezorgd.

Tip 9: Trotseer weer en wind

Misschien ligt er dit jaar een dik pak sneeuw in het verschiet. Denk dus ook eens na over hoe je de klant op de hoogte brengt en tegemoet komt als het plotseling onmogelijk is om op tijd te leveren. Je hoeft uiteraard nog niet te communiceren met de klant wat er gebeurt indien een bestelling niet op tijd kan worden geleverd vanwege weersomstandigheden, maar erover nadenken is altijd goed. Probeer ervoor te zorgen dat klanten op tijd weten wat ze kunnen verwachten, zodat er geen frustraties ontstaan. Om klanten op zulke momenten tegemoet te komen kun je ze bijvoorbeeld een cadeaubon aanbieden als ‘troost’, of een extra product leveren als cadeautje bij de bestelde producten. Klanten zijn in zo’n geval wellicht alsnog teleurgesteld dat ze een besteld cadeau niet op tijd aan hun vriend, vriendin of familielid kunnen geven. Voeg wanneer de bestelling alsnog wordt verstuurd een kaartje toe waarin je je excuses maakt en sorry zegt. ‘Scoren’ op moeilijke momenten kan er juist voor zorgen dat de klant nog eens terugkomt.

winter

Tip 10: Vertrouwen

Klanten willen het gevoel hebben dat ze met een betrouwbare webshop werken. Zo hechten ze veel waarde aan een nette omgang met persoonsgegevens, soepele betalingsmethoden, snelle klachtenafhandeling, eenvoudige bezorg- en retourmogelijkheden, inzicht in (verzend)kosten of klantreviews. Waar het in essentie in onze ogen om gaat is betrouwbaarheid, veiligheid en gemak. Die factoren zorgen voor de conversie, ook buiten de feestdagen.

Ook interessant voor jou

webshop-kerststemming

Tips om de omzet van je webshop te verhogen tijdens de feestdagen

Dé tijd van het jaar om verlanglijstjes aan te vullen en op zoek te gaan naar de leukste cadeaus is aangebroken. Is jouw webshop al helemaal cadeautjes-proof? Boost je online verkopen met onze tips.

Lees meer

Deelnemen aan een kerstmarkt? Dit zijn je betaalopties!

Traditiegetrouw doen veel lokale handelaars mee aan kerstmarkten. Maar hoe regelen zij hun betalingen in zo’n mobiel kraampje? Ontdek in deze blogpost over welke betaalterminal en/of software je zeker moet beschikken.

Lees meer