Een fysieke zaak starten? Dit zijn je betaalmogelijkheden

betalen in winkel

Net zoals online, willen klanten in je fysieke winkel snel en veilig betalen. Klanten kiezen er zelf voor om een zaak binnen te stappen, terwijl ze op e-commerce websites vaak belanden door doelloos te scrollen. Daardoor is de aankoopintentie offline doorgaans hoger dan online. Gaan je klanten effectief tot aankoop over, dan is het natuurlijk belangrijk dat je hen de keuze laat tussen verschillende betaalmogelijkheden. Dat digitale betalingen het betaallandschap stilaan ingenomen hebben, is wel duidelijk. Zo’n 11% van de Belgen is al eens weggegaan uit een handelszaak omdat er geen mogelijkheid was om elektronisch te betalen.

Maar welke offline betaalmogelijkheden zijn tegenwoordig onontbeerlijk in fysieke winkels? CCV maakte een handige lijst op, zodat je precies weet welke betaalterminal of software je nodig hebt in jouw  zaak.

1 Cash
2 Debetkaart
3 Kredietkaart
4 App via smartphone
5 Achterafbetalingen

1 Cash

89% van de Belgen verkiest elektronische betaaloplossingen en de meerderheid heeft amper nog cash op zak. Toch mogen we cashbetalingen nog niet helemaal uitsluiten. In vergelijking met andere Europese landen, zijn er nog heel wat Belgen – meestal ouderen – die de voorkeur geven aan cashbetalingen. Vooral voor bedragen lager dan 40 euro halen Belgen nog graag hun munten en briefjes boven.

2 Debetkaart

Net zoals bij online betalingen is ook de debetkaart offline de populairste betaalmethode. Bancontact wordt momenteel nog het vaakst gebruikt, maar contactloze betalingen zitten al even in de lift. Zo hoeven ze hun kaart niet meer in de betaalterminal te steken, of hun code in te geven, maar volstaat het om de debetkaart tegen de terminal te houden. Aangezien consumenten het contactloos betalen steeds meer gewoon worden, is het belangrijk om deze functie te voorzien in je zaak. Betaalterminals die uitgerust zijn met de contactloze functie herken je aan de vier golfjes (hetzelfde symbool als op de debetkaart). Klanten die een banking app hebben geïnstalleerd op hun smartphone, kunnen op deze manier trouwens ook contactloos betalen. (Link & scroll naar 4 App via smartphone)

Twijfels over de betaalterminal die het best bij jouw zaak past? Ontdek het voordelige en complete CCV starterspakket en laat je klanten betalen op de manier die zij willen: klassieke betaling met pincode of contactloze betaling met debetkaart.

3 Kredietkaart

In tegenstelling tot debetkaarten worden kredietkaarten wereldwijd aanvaard. Vandaar dat veel buitenlandse toeristen bij ons met de kredietkaart betalen. Waarom sommige klanten liever met de kredietkaart betalen? Bij aankoop met een kredietkaart ben je vaak beter beschermd dan bij aankoop met je debetkaart. De aankoopbescherming en extra verzekeringen zijn afhankelijk van bank tot bank, maar kunnen wel heel gevarieerd zijn: verlengde garantietermijn, reisannulatieverzekering en verzekering bij online aankopen.

Betalingen met kredietkaart zijn uitgesteld voor klanten, maar instant voor handelaars. Jij bent dus zeker van een onmiddellijke geldontvangst.

toeristen

4 App via smartphone

Vandaag geven ongeveer 7 op 10 van de smartphonebezitters aan dat ze tenminste één bank- of betaalapp hebben gedownload. Aan de hand van QR-betalingen via de smartphone kunnen klanten gemakkelijk, snel en veilig betalen. QR-betalingen bieden handelaars een goedkope manier om mobiele betalingen te ontvangen.

Wist je trouwens dat CCV een betrouwbare en gratis app heeft ontwikkeld waarmee je heel gemakkelijk QR-betalingen kan ontvangen? Met CCV Tap & Go aanvaard je Bancontact QR-betalingen waar en wanneer je maar wil, zonder dat je daarvoor hoeft te investeren in een betaalterminal. QR is interessant bij betalingen op verplaatsing, voor ondernemers die mee willen zijn met de nieuwste betaaltrends of als goedkope back-up voor je betaalterminal.

5 Achterafbetalingen

Je nieuwe aankopen eerst ervaren, dan pas betalen. Online zijn achterafbetalingen al helemaal ingeburgerd, maar tegenwoordig varen in Nederland ook meer fysieke winkels deze vernieuwde koers. Kledijwinkel OPEN32 is één van de pioniers in Nederland. Op die manier willen ze de kloof dichten tussen het stijgende aantal online aankopen en dalende winkelbezoeken.

Klantenkaarthouders van OPEN32 kunnen dus op vertoon van een geldig identiteitsbewijs kledingaankopen achteraf in de winkel betalen. Op die manier wordt de klant beloond voor zijn loyaliteit aan de winkels, kan hij eenvoudig zijn aankopen doen en betaalt hij achteraf binnen de gestelde betaaltermijn. Daarnaast geniet OPEN32 van een betere omzetspreiding.

Conclusie

De toekomst van retail draait om persoonlijke aandacht en service. Klanten verwachten tegenwoordig eenzelfde shopervaring, of het nu gaat om een aankoop in een webshop of een fysieke winkel. Daarbij is voor handelaars de keuze van de juiste betaalterminal of software cruciaal.

Geen idee welke de beste betaaloplossing is voor jouw zaak? De experten van CCV begeleiden je graag bij je keuze.