Haal het hele jaar door meer uit je seizoensgebonden bedrijfsactiviteit

Terras aan zee

We hebben er al enkele tropische weken op zitten, maar ons land wordt ook tijdens de zomer gekenmerkt door schommelende temperaturen. En dat heeft gevolgen voor ondernemers met een seizoensgebonden bedrijfsactiviteit, van wie de omzet grotendeels van het weer afhankelijk is. Denk maar aan horeca-uitbaters en handelaars die een zaak aan de kust hebben.

In deze blogpost overlopen we 6 manieren om ook de periodes buiten het piekseizoen te overbruggen en het hele jaar door meer uit je zaak te halen.

1 Begin bij het juiste betaalsysteem

Deze eerste tip lijkt misschien niet meteen de meest relevante, maar onderschat de keuze van het juiste betaalsysteem voor je zaak niet! Zeker als je je terminal niet altijd nodig hebt, of als je vaak op verplaatsing bent, is het belangrijk om je betalingen te ontvangen op de manier die voor jou het meest geschikt is. Bij CCV raden we aan om een mobiele betaalterminal te voorzien. Die kan je ook op verplaatsing gebruiken, een handige troef in de horeca om betalingen aan tafel te ontvangen. De CCV Mini biedt dan weer een uitstekende oplossing voor ambulante handelaars, omdat die heel compact is om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan behandelingen aan huis, beurzen, markten, enz.

2 Plan je inkomsten en jaarlijkse kosten zorgvuldig

Het is essentieel dat je je bewust bent van je kalmere periodes, zodat je de cashflow beter kan spreiden over het ganse boekjaar. Een lichtpuntje voor seizoenshandelaars is dat de prognose van de cashflow relatief gemakkelijk is, aangezien de rustige periodes voorspelbaarder zijn dan bij een ander bedrijf. Eenmaal de cashflow bepaald is, kan de strategie voor de kalmere maanden uitgestippeld worden. Met deze inzichten kan je doordachte beslissingen nemen en beter inschatten welke buffer je wanneer achter de hand moet hebben.

3 Maak je aanbod toch uitnodigend

Staan de weergoden even niet aan jouw kant? Geen nood! Ook op regenachtige dagen hoeft een dagje kust of een buitenactiviteit elders niet in duigen te vallen. Het weer is vaak het eerste waar mensen zich zorgen over maken wanneer ze een uitstap plannen. Speel in op deze bezorgdheid en bewijs het tegendeel: ook bij minder weer kan een dagje kust zijn charme hebben. Als horeca-uitbater merk je ongetwijfeld dat terrassen leeglopen wanneer het niet zonnig is. Probeer je terras daarom zo uitnodigend en aantrekkelijk mogelijk te maken. Zeker als het plots begint te regenen, zijn voorbijgangers snel verleid voor een eet- of drankpauze. De truc is dan enkel om ervoor te zorgen dat jouw terras eruit springt. Creëer de nodige beschutting en gezelligheid met kaarsjes, dekentjes, en eventueel verwarmende vuurtjes.

Verhuur je gocarts? Promoot dan enkel de overdekte voertuigen en geef je klanten een regencape mee. Misschien kan je een deal sluiten met één van de cafés in de omgeving, en hebben je klanten recht op een gratis kop koffie of chocolademelk?

Boottocht

4 Voorzie een tegoedbon bij slecht weer

Toegegeven, het is niet altijd evident om je activiteiten aan de man te brengen als het weer niet mee zit. Zeker organisatoren van sportieve activiteiten ondervinden moeilijkheden om te verkopen buiten het seizoen. Geef je workshops waarvoor goed weer echt vereist is? Dan kan je, bij ticketverkoop op voorhand, je klanten de mogelijkheid bieden om een regenverzekering (van bv. twee euro extra) aan te kopen. Deze verzekering geeft hen recht op een tegoedbon om de geplande activiteit te verplaatsen naar een nieuw gekozen datum. Een regenverzekering lijkt misschien onbelangrijk, maar het biedt je klanten wel zekerheid dat ze de activiteit bij mooi weer kunnen uitvoeren en hun geld niet verloren is.

5 Diversifieer je aanbod met een partnerschap

Ons 10-stappenplan voor lokale handelaars is een algemene leidraad om het hele jaar door op terug te vallen. Maar om tips op maat van seizoensgebonden bedrijvigheden te vinden, doe je het best onderzoek online. Haal inspiratie uit wat je vindt via de veel gezochte zoekterm ‘uitstappen bij slecht weer’ en probeer ideeën mee te nemen in je eigen aanbod. Zo goed als alle ondernemers met een seizoensgebonden activiteit kampen met een tekort aan klanten buiten de piekmomenten. Door een partnerschap te starten met andere ondernemers uit de buurt, breid je je aanbod uit en krijg je meer mogelijkheden om toch klanten aan te trekken. Zo kan je een georganiseerde gocart rit aanbieden met een paar tussenstops en binnenactiviteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bierproeverij of een workshop garnaalpellen tijdens de tocht? Plezier voor je klanten en een onvergetelijke rit gegarandeerd!

Planning maken

6 Hou je exploitatiekosten zo laag mogelijk

Je exploitatiekosten variëren helaas niet naargelang het hoog- of laagseizoen. Toch zijn er een aantal manieren om je kosten in te perken. Schakel tijdens het hoogseizoen de hulp in van deeltijdse en contractuele werknemers. Aarzel ook niet om met je leveranciers te onderhandelen over betere betalingsvoorwaarden en probeer het materiaal dat je nodig hebt zoveel mogelijk te financieren via leaseovereenkomsten en gespreide betalingen.

Ben je huurder van een handelspand of kantoorruimte? Onderhandel dan over een flexibel huurcontract, waarbij de prijs en looptijd variëren naargelang de piekmomenten. Als je daarentegen eigenaar bent, is het interessant je ruimte te verhuren wanneer je er zelf geen gebruik van maakt.

Conclusie

Vergeet in elk geval niet om jezelf af en toe een welverdiende rustpauze te gunnen om op adem te komen, zodat je er opnieuw kan invliegen wanneer het drukker wordt. Een seizoensgebonden onderneming beheren is geen sinecure, maar als je erin slaagt je kosten en inkomsten zoveel mogelijk te spreiden en je aanbod voldoende te diversifiëren, kan je het ganse jaar door een succesvolle onderneming runnen!