Hoe speel je online in op wedding season?

wedding season

Koppels stappen het liefst in het huwelijksbootje wanneer de kans op mooi weer het grootst is. Niet te verwonderen dus dat er tijdens de zomermaanden heel wat trouwdata vastgelegd worden. In België is de populairste maand om te trouwen augustus, gevolgd door juni. Het trouwseizoen is inderdaad van start gegaan, en hoewel zo goed als elke webshop hier online op kan inspelen, blijken voornamelijk in de beauty sector nog veel kansen onbenut.

Trouwers behoren tot een duidelijk afgebakende doelgroep, die online gemakkelijk te bereiken is. Maar wat zijn de best practices?  En hoe overtuig je het trouwpaar ervan voor jou te kiezen in plaats van voor je concurrenten?

In deze blogpost ontdek je de ultieme online marketingtips om jouw schoonheidssalon naar voren te schuiven tijdens wedding season.

1 Vertrek vanuit een informatieve en visuele website
2  Schrijf waardevolle content
3  Geef je social mediakanalen een wedding touch 
4  Vertel een persoonlijk verhaal
5  Verspreid nieuwtjes en trends
6  Onderhoud het contact ook na de grote dag

1 Vertrek vanuit een informatieve en visuele website

Zijn websites nog relevant voor beautysalons? Zeker! Je website maakt deel uit van je owned media, wat betekent dat jij de volledige controle hebt over de content. Bedoeling van je website is enerzijds om te informeren over je aanbod en prijzen, maar anderzijds ook te overtuigen om bij jou een afspraak te boeken.

De zomermaanden bieden je de perfecte gelegenheid om je bridal pack uit te lichten. Verfraai je website met bruidsfoto’s en reviews of quotes van tevreden opgemaakte bruidjes. Informeer zoveel mogelijk over wat je precies doet (haar en/of make-up), of er een proefsessie inbegrepen is, hoeveel tijd je rekent en wat de totale kostprijs is. Ondersteun je informatie met  aantrekkelijk beeldmateriaal. Wie actief is in de beauty sector, pakt ongetwijfeld uit met een online portfolio waar je creaties dienen als inspiratiebron. In deze periode van het jaar kan het zeker geen kwaad om de aandacht iets meer te vestigen op de wedding looks. Je kan je voorbeeldlooks ook in de vorm van video’s op een leuke manier voorstellen. Hoe meer referenties je kan tonen, hoe beter, als je maar voor een wow-gevoel zorgt bij je bezoekers.

Wil je authentiek en professioneel overkomen? Vraag dan aan het koppel of je enkele van hun originele trouwfoto’s mag delen. Op die manier creëer je alvast een realistische wedding scene om bij weg te dromen en spreek je tot de verbeelding van wie op je website belandt. Let er wel op dat je altijd toestemming vraagt om de foto’s te publiceren, in dit geval ook aan de fotograaf!

Zorg er verder ook voor dat je website goed vindbaar is in zoekmachines. Kies zorgvuldig de kernwoorden waarvoor je wil gevonden worden. Je hebt er vooral baat bij in te spelen op je core business en locatie, bv. make up artist Kortrijk.

wedding ceremony

2 Schrijf waardevolle content

Wellicht heb je met je beautysalon al heel wat om handen, zeker tijdens het trouwseizoen, maar hou toch de kracht van blogposts in het achterhoofd . Hierboven vermeldden we al het belang van in te zetten op de juiste kernwoorden. De beste plaats om die te verwerken, is in je blogposts. Het hoeven zeker niet altijd ellenlange teksten te zijn, maar denk na over content waar trouwparen naar op zoek gaan: de trouwtrends in 2019, welke kapsels zijn het meest geliefd, wat mag je niet vergeten op de grote dag, hoe vermijd je last minute stress, etc.

Hoe meer je met je klanten in dialoog treedt, hoe meer inzichten je verwerft in hun angsten en noden. Integreer die verhalen in je blogposts en je creëert waardevolle content voor je doelgroep.

3 Geef je social mediakanalen een wedding touch

Ter ondersteuning van je website, zijn ook je social mediakanalen een must voor je wedding season marketingdoelstellingen. De kanalen die bij uitstek belangrijk zijn in de beauty sector zijn Facebook, Pinterest en Instagram.

Met Facebook genereer je vooral betrokkenheid, die je kan aanwakkeren door je posts zo interactief mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een poll waarbij je twee huwelijkskapsels of make-up looks naast elkaar zet. Laat de poll een paar dagen lopen en nodig je volgers uit om te stemmen op hun favoriete look. Durf te variëren en volg op wat werkt en wat niet. Organiseer speciaal voor het trouwseizoen een giveaway, bv. Tag een bride to be en maak kans op een aantal leuke musthaves die je look helemaal wedding proof maken.

 Met Facebook is het bovendien mogelijk om je advertenties te richten op heel specifieke doelgroepen. Met de Audience Insights functie kan je bijvoorbeeld targeten op iedereen die verloofd is. Ook bij interesses kan je bruiloften en huwelijken selecteren.

Op Pinterest en Instagram geldt vooral de kracht van de mooiste beelden. Before & after foto’s, polls, stories en tutorial video’s scoren doorgaans goed.

4 Vertel een persoonlijk verhaal

Hoe zit het met jouw unieke huisstijl? Heb je al een eigen logo en eventueel een passende voor je salon? Consistentie in je huisstijl is onontbeerlijk als je je klanten wil binden aan je zaak. Denk grondig na over de visie die je wil uitstralen en welke stijl die ondersteunt. Geef je sterk de voorkeur aan vegan producten? Breng dat dan ook duidelijk naar voren. Je productkeuze vormt een belangrijk onderdeel van de klantervaring.

Mensen houden bovendien van een persoonlijk verhaal, m.a.w. wie is het gezicht achter jouw schoonheidssalon? Hierin onderscheidt de beauty sector zich van de andere sectoren. Je zorgt ervoor dat de bruid en eventueel familieleden en bruidsmeisjes er piekfijn uitzien op één van de belangrijkste dagen uit hun leven. Als jij met je verhaal en de foto’s op je website en social media een wow-moment kan teweegbrengen bij je leads, zullen ze zich verbonden voelen met het verhaal dat je uitdraagt. Maak duidelijk waar je voor staat, van welke looks je houdt en waarom je gepassioneerd bent door beauty. Durf je persoonlijkheid bloot te geven op je website en je social mediakanalen.

wedding hair

Idealiter bezoeken mensen je website niet eenmalig. Je zou je bezoekers het liefst zo lang mogelijk op je website houden, laten terugkeren en ervoor zorgen dat ze uiteindelijk een afspraak boeken. Om in de gaten te houden wie op je website terecht komt, en je bezoekers de mogelijkheid te bieden om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van je zaak, de nieuwste trends en aankomende events, kan je een (maandelijkse) nieuwsbrief uitsturen.  Voorzie daarom op je website een call to action, waar bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten om je nieuwsbrief te ontvangen. Je kan natuurlijk je algemene nieuwsbrief behouden waarin je communiceert over de laatste trends en je meest recente blogposts, maar tijdens de zomermaanden kan je voornamelijk wedding trends extra in de kijker zetten en aankomende trouwbeurzen aankondigen.

Een gratis tool waarmee je op een eenvoudige manier je e-mails kan versturen, is Mailchimp.

6 Onderhoud het contact ook na de grote dag

Als de grote dag eenmaal aangebroken is, betekent dat niet noodzakelijk dat je het contact moet verbreken. Integendeel! Nodig de dames die je hebt opgemaakt uit om een review te schrijven. Is het paar bereid om foto’s van hun grote dag door te sturen? Gebruik die dan op je online kanalen, en dan kan je anderen inspireren met authentiek en prachtig beeldmateriaal.

Aarzel niet om achteraf eens te bellen of mailen met de vraag hoe het feest is verlopen. De informatie die je uit de gesprekken haalt, zal je heel wat input geven voor je volgende wedding blogpost!

En vergeet niet: tevreden seizoensklanten kunnen levenslange klanten worden!

Meer info?

Vragen over de betaalterminals die het meest geschikt zijn in jouw beautysalon? Ontdek ons aanbod.
Vragen over de e-commerce oplossingen die het meest geschikt zijn in jouw beautysalon? Ontdek ons aanbod.