Waarom je als startende ondernemer best investeert in elektronische betalingen

elektronisch betalen

Je hebt net een zaak gestart of bent dat van plan? Dan denk je waarschijnlijk niet onmiddellijk na over hoe je klanten wil laten betalen. Toch is het geen onbelangrijke beslissing. In deze blog vind je heel wat redenen waarom het investeren in een betaalterminal de moeite waard is. Maar ik hoor je al denken: is dit niet te duur voor mij als een startende ondernemer? Hieronder leggen we je uit waarom dit niet het geval is en welke betaaloplossingen geschikt zijn voor starters.

Safety first

Wanneer je over minder cash geld beschikt in je kassa ben je logischerwijs ook een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers. Het aanvaarden van elektronische betalingen is dus niet alleen veiliger voor jou als handelaar, maar ook voor je klanten. Als voordeel kan dit wel tellen!
Met een betaalterminal omzeil je daarnaast het risico op vals geld (in biljet- als muntvorm) en bespaar je jezelf het ritje naar de bank om je geld te deponeren.

Ga voor tevreden klanten

Uit een onderzoek van Bancontact blijkt dat 70% van de Belgen de kaart verkiest boven cash. De huidige consument verwacht dus steeds vaker om zijn aankopen elektronisch te kunnen afrekenen. Door het ondersteunen van elektronische betalingen in je zaak respecteer je de voorkeuren van je klant en hou je jouw klanten tevreden!

Daarnaast blijft het principe van time is money zowel voor jou als voor je klanten. Een elektronische betaling duurt slechts enkele seconden via een betaalterminal. Betalen je klanten contactloos? Dan gaat het nog sneller! Dit geeft je extra tijd voor een babbeltje, zorgt voor minder lange wachtrijen en dus minder stress voor jou als handelaar.

Maak het je klanten niet moeilijk

Zeg nu zelf: de kans dat je je bankkaart op zak hebt is veel groter dan cash. Zeker als je een jong(er) doelpubliek voor ogen hebt. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde consument in België vandaag slechts €35 op zak heeft. Zijn jouw producten duurder? Dan moet de klant al erg overtuigd zijn om na een bezoek aan een betaalautomaat nog terug te komen en een product uit je winkel aan te schaffen. Als je consumenten met de kaart laat betalen, verminder je dus die kans om klanten te verliezen.

Wees zeker van je geld

Verkeerd teruggeven van wisselgeld, een vergissing van jou of de consument bij het betalen met cash, het verliezen van biljetten en munten: allemaal fouten die bij elektronische betalingen niet voorkomen.

Verlaag je administratie last

Als startende ondernemer wil je je volledig kunnen richten op je gloednieuwe zaak én klanten. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk tijd verliest met zaken zoals geld tellen, naar de bank dragen etc en ga voor elektronische betalingen.  Hoe meer geld rechtstreeks op je bankrekening komt, hoe gemakkelijker voor jou als ondernemer.

Je boekhouder blij, jij blij

Alle betalingen via een betaalterminal worden geregistreerd. Aanvaard je elektronische betalingen in je zaak? Daar wordt niet alleen jij, maar ook je boekhouder blij van. Je hebt namelijk een duidelijk overzicht van je inkomsten en gedane transacties.

Geniet van je fiscaal voordeel

Ook de Belgische staat ziet de voordelen van elektronisch betalen in. Sinds begin 2018 heeft ze de aanschaf van een betaalterminal dan ook fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Win-win voor iedereen!

Klinkt mooi, maar wat kost het mij als ondernemer?

CCV heeft, als partner in betaaloplossingen, een aanbod uitgewerkt specifiek voor startende ondernemers. Onze missie is al meer dan 20 jaar het ontzorgen van ondernemers en zoals je hierboven kan lezen, is het aanvaarden van elektronische betalen in een onderneming een grote stap in de goede richting!