Hoe kan ik inspelen op de vraag van mijn klanten?

Steeds meer Belgen vinden de weg naar elektronisch of mobiel betalen. Ook contactloos is in opmars, met een forse stijging sinds de coronacrisis. Het blijft echter een feit dat onze betaalmethoden op enkele jaren tijd sterk veranderd zijn. Voor jouw klanten is dit niet anders. Hoe minder het gedoe met wisselgeld, hoe meer tijdswinst. Haal jij alles uit de kast om het betaalcomfort van je klanten te verhogen? 

Uit een onderzoek van Bancontact Payconiq Company blijkt het favoriete betaalmiddel van de Belg de betaalkaart te zijn. Maar het betalen via bank- en betaalapps wordt steeds populairder. Ruim 8 op 10 Belgen is er al heel tevreden over. Contactloos betalen wint dus aan publiek. Deze stijging verliep de laatste jaren iets trager, al kent de betaalmethode een forse stijging omwille van corona.

Vooral de snelheid en het gebruiksgemak stuwen de Belgen richting elektronisch of contactloos betalen. Daarnaast zijn consumenten, dankzij de zekerheid van geld op hun rekening, geneigd om meer uit te geven dan mochten ze enkel kunnen terugvallen op cash.

Hoog tijd dus om op het betaalcomfort van jouw klanten in te zetten en finaal ook meer omzet te genereren.

Respecteer jij de betaalvoorkeuren van je klanten in jouw zaak?

Ken je klanten. Vooral in steden en/of schoolomgevingen liggen de betaalverwachtingen hoger. Misschien merk je in je winkel ook meer vraag naar andere betaalmethoden dan de traditionele manieren? Speel in op hun betaalbehoeften. Dat levert niet alleen tevreden, maar ook terugkerende klanten op.

Mobiel of contactloos betalen wint – zeker bij jongeren – steeds meer aan terrein. Als handelaar heb je hier weinig bij te verliezen. De meeste betaalkaarten en -terminals zijn intussen uitgerust van dergelijke technologie. CCV is bovendien de enige partij waarbij je bij Bancontact-transacties onder 5 euro geen transactiekosten hoeft te betalen. Dat maakt het aanbieden van elektronisch betalen des te interessanter voor kleine handelszaken.

Maak het je klanten extra makkelijk

Naast contant betalen zijn er meerdere betaalmogelijkheden die je je klanten kan aanbieden. Deze zullen alvast nog een hele tijd meegaan. Zeker nu we steeds meer evolueren naar een cashloze maatschappij:

Elektronisch betalen
Laat je klanten betalen door hun bankkaart in een betaalterminal te steken. Heel simpel, volledig ingeburgerd en dankzij minder cash in kas of portefeuille ook een stuk veiliger dan contante betalingen. 97% vertrouwt zijn bankkaart met pincode dan ook blindelings.

Lees meer over elektronisch betalen.

Contactloos betalen
Een elektronische betaling duurt slechts enkele seconden via een betaalterminal. Betalen je klanten contactloos? Dan gaat het nog sneller! Contactloos betalen kan op meerdere manieren:

  • Door de betaalkaart boven de terminal te houden
  • Door mobiel te betalen via Payconiq met een smartphone
  • Door wearables te gebruiken met NFC-technologie, zoals smartwatches, armbanden, sleutelhangers of ringen

Voor kleine bedragen onder € 25 hoef je zelfs geen pincode in te geven. Extra efficiënt dus, al zijn velen daarom wantrouwig rond de veiligheid ervan.

Toch kan je met deze betaalmethode op je beide oren slapen: de overdracht gebeurt pas als je als handelaar het bedrag ingeeft. Per ongeluk een betaalkaart tegen de betaalterminal houden, zal dus niets activeren.

Contactloze betalingen worden overigens op dezelfde veilige manier gecontroleerd en verwerkt als elektronische betalingen. Deze methode is dus 100% veilig.

Lees meer over contactloos betalen.

 

Het principe van time is money blijft overeind. In de toekomst zelfs nog meer. Je klanten laten betalen met de kaart of een smartphone is een goede stap in de juiste richting. Er is geen gedoe meer: je klanten hoeven geen geld meer af te halen in de bank, ze hebben geen wisselgeld nodig en er sluipen minder foutjes bij het elektronisch betalen dan bij cash. Daar kunnen jouw klanten alleen maar blijer van worden.