Hoe veilig is betalen met een betaalterminal?

Steeds meer winkels en horeca-uitbaters gebruiken een vaste of mobiele betaalterminal in hun zaak. Een betaalterminal staat garant voor veilig betalen, wat de investering dan ook een pak aantrekkelijker maakt. Dit zijn 5 redenen waarom. 

1. Wees zeker van je geld

De veiligheid van een betaalterminal is vooral te danken aan elektronische betalingen. Betalingen via een terminal worden namelijk geregistreerd in je betaalsysteem en het geld gaat rechtstreeks naar je bankrekening. Bij een goedkeuring van de betaling wéét je dus dat het geld op je rekening terecht komt. Daardoor hoef je geen uren meer te vullen met geld te tellen en je inkomsten te berekenen.

Bovendien beschik je over minder cash geld, waardoor je een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers bent én je het risico op vals geld (in zowel biljet- als muntvorm) vermijdt. Als je dan nog cash geld hebt, is dat een pak minder dan voorheen en wordt geld naar je bank dragen doorgaans ook een stuk veiliger.

2. Minder administratie

Je kan alle transacties raadplegen via je betaalterminal of rapportering (online of via e-mail). Dit maakt de controle en jouw boekhouding veel eenvoudiger.

3. Foutloze transacties

Hoe meer manuele handelingen, hoe sneller er fouten kunnen gebeuren. Bij contante betalingen kan je al snel verkeerd wisselgeld teruggeven. Misschien door een vergissing van jou of door een verstrooide klant. Met elektronische betalingen kan je dit voorkomen. Jouw klanten veilig laten betalen via terminal zorgt dus voor een echte win-winsituatie voor jou en je klanten.

4. Contactloze betalingen via NFC-technologie

Contactloos betalen was nog nooit zo populair. De wetgeving maakt hier handig gebruik van. Om het betaalcomfort van je klanten nog meer te verhogen, ben je sinds 1 januari 2020 verplicht om over een betaalterminal te beschikken die contactloos betalen aanvaardt.

Anders dan wat velen vermoeden, is deze vorm van betalen uiterst veilig. Als handelaar bevestig je eerst het bedrag vooraleer er geld van de rekening van je klant kan gaan.

Ook voor je klanten is deze betaalmethode onschuldig:

  • Een smartphone is meestal beveiligd met een code, vingerafdruk of gezichtsherkenning én met een pincode voor de bank- of betaalapp.
  • Wanneer je klant meerdere kleine bedragen onder € 25 opneemt op één dag of aankopen doet met bedragen boven € 25, wordt automatisch een bevestiging met pincode gevraagd.

5. Normen en veiligheidseisen

Naast de voordelen staat ook de wetgeving garant voor veilige betaaloplossingen. Zo heeft de wet enkele veiligheidseisen en certificeringen opgelegd waaraan elke betaalprovider, dus wij ook, moet voldoen.

De nieuwe betaalterminals zijn standaard 100% conform met de laatste regelgeving. Hier hoef je je als zaakvoerder dus geen zorgen over te maken.

Enkel wanneer je over een ouder toestel beschikt, loop je het gevaar dat je betaalmethoden, zoals Bancontact, Maestro of Visa, op termijn uitgeschakeld worden. Beschik je dus over een ouder toestel? Contacteer ons om je betaalterminal te laten vervangen. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Zo, met een betaalterminal kan je je klanten dus veilig laten betalen. Daarbovenop zijn er nog tal van andere voordelen aan elektronisch betalen. Nu komt het er vooral op aan om de juiste betaalterminal voor je zaak te kiezen. Benieuwd welke mogelijkheden je allemaal hebt? 

Ontdek hier de soorten betaalterminals.