Tips om de omzet van je webshop te verhogen tijdens de feestdagen

webshop-kerststemming

Ah, eindejaar. Die wondermooie periode. Ook dit jaar kruipen Belgen massaal achter hun computers om hun verlanglijst aan te vullen of op zoek te gaan naar leuke cadeaus. Maar is jouw webshop wel helemaal cadeautjes-proof? Wij geven jou alvast 5 tips om je online verkoop een boost te geven.

1. Inspireer met de juiste content

Wil je bepaalde producten extra in de kijker plaatsen voor de feestdagen? Of bezoekers aantrekken die normaal gezien jouw webshop niet bezoeken? Ga aan de slag met blogs. Blogs zijn ideaal om je websitebezoekers niet alleen te informeren, maar ook te inspireren.

Denk aan tips, trends en voorspellingen… maar ook lijstjes. En laat dat laatste nu net heel handig zijn op het moment dat iedereen met de handen in het haar zit om de pérfecte gift te vinden.

Secret Santa bijvoorbeeld, leent zich daarvoor uitstekend. Secret watte zul je denken? Wel, Secret Santa is eigenlijk een lootjestrek waarbij je voor een klein bedrag – van bijvoorbeeld 5, 10 of 15 euro – een cadeau geeft aan een willekeurig iemand. Razend populair is het, alleen weten mensen vaak niet wat ze voor zo’n klein bedrag kunnen vinden. Een blog die aanhaalt welke items uit jouw webshop daaraan voldoen, kan dus welkom zijn.

En bonus: omdat het zo kleinschalig is, zijn deze low-budget cadeautjes erg populair.

Daarnaast kan je lijstjes maken op basis van interesses en relaties. Wat dacht je van “inspiratie voor dare-devils” of “4 cadeautips waarmee je je vader zeker blij kan maken tijdens kerst”? Opties genoeg die kant-en-klaar om te buigen zijn naar jouw webshop en bovendien elk jaar te hergebruiken zijn.

2. Bundel je producten in setjes

Als je echt het onderscheid wil maken met de grote Belgische webshops, dan hou je het best persoonlijk met eigen leuke twists. Verkoop je beautyproducten en geurkaarsen? Misschien kan je een verwensetje samenstellen. Bier en receptenboeken? Dan heb je al meteen een prachtig cadeau klaar voor een bierliefhebber. Geschenkbiertjes kan je immers overal vinden, maar unieke setjes die jij hebt samengesteld? Of die jouw klant volledig zelf ineen heeft gepuzzeld? Dat wordt al wat moeilijker. Durf dus experimenteren.

3. Stel mystery boxes samen

In deze blog haalden we al aan dat kortingen, gratis verzending en cadeaubonnen je verkoop kunnen aanzwengelen. Maar je kan ook verder gaan dan dat. Al eens aan een mystery box gedacht?

Mystery boxes zijn dozen van een bepaald bedrag waarvan de inhoud geheim is. Voor kopers is het een leuke manier om de spanning er optimaal in te houden tot de ontvanger mag uitpakken. Voor jou als zaakvoerder is het dan weer ideaal om producten, die uit collectie zijn of waarvan een overvloedige voorraad is, van de hand te doen.

Denk er wel aan dat de waarde van de box overeenstemt met de prijs die werd betaald, of de kans is klein dat mensen je mystery boxes kopen in de toekomst. Dit kan je verhelpen door er bijvoorbeeld een kleine cadeaubon in te verwerken waarmee je korting krijgt als je bestelt in 2020.

4. Durf te adverteren

Of je nu een groot aantal bestaande volgers hebt of niet: tijdens de feestperiode proberen tal van bedrijven hun producten naar voor te schuiven. Je moet je fanbase er dus tijdig aan herinneren dat jij er ook nog bent! Doe je dit niet, dan zal je overschaduwd worden door anderen. Hetzelfde geldt ook voor het aantrekken van nieuwe bezoekers.

Met Google AdWords of Facebook Advertising kan je al snel voor een klein bedrag verkeer naar je webshop brengen en je aanbod laten zien. Start met je populairste producten, bouw daarop verder en laat je bezoekersaantal stijgen. Na een eerste websitebezoek kan je nadien zelfs gaan retargeten op wie je website al bezocht heeft. Klikken ze nadien dus nog eens op jouw website, dan is de kans al veel groter dat ze iets zullen kopen.

5. Vergeet je huidige klanten niet

Wie e-mailadressen verzamelt, heeft goud vast. Met data kan je immers je bestaande klanten, mits hun toestemming, speciale promoties toesturen die ze op je webshop kunnen gebruiken. Of wat dacht je van een mooi referral programma waarbij je korting geeft als ze een kennis een product op je webshop laten kopen? Oh, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Voilà. Dit waren alvast enkele tips. Benieuwd hoe je je webshop ook op technisch en operationeel gebied kunt laten scoren tijdens het eindejaar? Dan helpt onze blog 10 tips voor de feestdagen: is jouw webshop klaar? je wel op weg. En anders heb je uiteraard ook onze CCV-medewerkers waarmee je even kan sparren.

Toi toi!

Ook interessant voor jou

10 tips voor de feestdagen: is jouw webshop klaar?

De Belg geeft online beduidend meer uit tijdens de feestdagen. Maar hoe kleed je je digitale etalage feestelijk aan zorg je ervoor dat je opvalt? Met onze tips trek je ongetwijfeld de aandacht!

Lees meer

Hoe maak je jouw zaak klaar voor de feestdagen? 5 tips

Voor veel handelaars is de eindejaarsperiode een mooie opkikker in de verkoop. Reden te meer om je daarop goed voor te bereiden! Maar hoe doe je dat nu precies? Ontdek onze tips.

Klik hier