Mobiel is niet meer weg te denken in de handel

De mobiele revolutie zet zich verder, en sneller dan ooit tevoren. Nu de dekking en de connectiviteit verbeteren, zo goed als iedereen een smartphone heeft en online (en fysieke) winkels smartphonevriendelijk worden, zijn smartphones onze ultieme winkelmaatjes geworden. En voor handelaars bieden diezelfde apparaten een verbazingwekkende flexibiliteit bij het aanvaarden van betalingen van klanten. 

Consumenten omarmen mobiele betalingen en m-commerce

Mobiele portemonnees waren al populairder aan het worden voor de COVID-19-pandemie. Maar het gebruik is sindsdien spectaculair gestegen omdat contactloze betalingen om veiligheidsredenen werden aangemoedigd.

Tegen 2022 zouden digitale portemonnees populairder kunnen worden dan contant geld en kredietkaarten. In een midden 2020 gepubliceerd rapport, wordt beweerd dat 44% van de consumenten vaker contactloze en mobiele betalingen zal gebruiken dan voor de pandemie. Eigenlijk komt het erop neer dat veel mensen die aarzelden om apps als Apple Pay, Google Pay en Samsung Pay te gebruiken, nu toch zijn overgestapt. In Duitsland bijvoorbeeld, waar men altijd vooral in cash is blijven betalen, gebruikt 48% nu een smartphone of wearable om te betalen.

En voor consumenten betekent die mobiele transitie meer dan alleen betalen met hun smartphone in fysieke winkels. Het gaat ook om ‘m-commerce’: producten kopen (en voor die aankopen betalen) via hun smartphone. In 2016 gebruikte bijvoorbeeld slechts 20% van de Nederlanders zijn smartphone voor online aankopen. Tegen 2020 was dat aantal gestegen tot 49%.

De wereldwijde verschuiving naar online winkelen heeft gezorgd voor een sterkere groei van platformen zoals Klarna en PayPal. Zij zagen in 2020 hun omzet met 25% zagen toenemen dankzij 70 miljoen nieuwe gebruikers. We zien ook een toenemende integratie tussen de online wereld en die van de fysieke winkels. Zo lanceerde PayPal zijn eigen debetkaart die in fysieke vorm kan gebruikt worden of toegevoegd kan worden aan een mobiele portemonnee.

Smartphones bieden handelaars meer flexibiliteit dan ooit tevoren

Dat is in het bijzonder interessant voor microhandelaars, onafhankelijke winkels en reizende professionals die geen behoefte hebben aan (of geen gebruik kunnen maken van) volwaardige terminalhardware.

Dankzij softwaregebaseerde betaalapps op basis van NFC-technologie kunnen ze contactloze bankkaarten en mobiele portemonnees accepteren. En dankzij QR-codeoplossingen (zoals Payconiq in België en Tikkie in Nederland) kunnen gemakkelijk ‘peer-to-peer’-betalingen tussen handelaars en klanten gedaan worden. Het zal niet lang meer duren voor het de normaalste zaak van de wereld is dat een handelaar even zijn smartphone tegen die van de klant houdt om de transactie af te ronden.

“Ook de koopgewoonten zullen gemengd blijven – klanten zullen hun aankopen doen in fysieke winkels maar ook via e- en m-commerce. Belangrijk voor handelaars is dat ze klanten via elk kanaal moeten bereiken en op verschillende manieren betalingen gemakkelijk en veilig moeten kunnen aanvaarden.”

Cornel van Mastrigt
Strategy and Innovation Advisor bij CCV

“Dankzij de ongelooflijke toename van contactloze betalingen in 2020 worden mobiele portemonnees eindelijk populair – zelfs in landen als Duitsland waar cash nog niet van de troon gestoten is. Maar we moeten realistisch blijven: hoewel we in veel Europese landen inderdaad evolueren naar een ‘cashloze’ samenleving, zullen de voorkeursbetaalmethoden nog heel wat jaren gemengd blijven.”

“Ook de koopgewoonten zullen gemengd blijven – klanten zullen hun aankopen doen in fysieke winkels maar ook via e- en m-commerce. Belangrijk voor handelaars is dat ze klanten via elk kanaal moeten bereiken en op verschillende manieren betalingen gemakkelijk en veilig moeten kunnen aanvaarden.”

Meer weten? Lees meer over de betaaltrends in 2021 in onze CCV Pulse

Ontdek het volledige rapport!