Een betaalterminal aankopen is fiscaal voordelig

investeringsaftrek

In één van onze vorige artikels vertelden we je al hoe je kan besparen bij het investeren in een betaalterminal. Sinds kort is dit zowaar nog interessanter geworden. Want tot eind dit jaar recupeer je maar liefst 60% van deze aankoopkost via jouw belastingen. We vertellen je er hieronder alles over.

Aanmoedigen van elektronisch betalen

Tal van ondernemers twijfelen nog of ze moeten investeren in een betaalterminal én dus het aanvaarden van elektronische betalingen. Wist je dat onze overheid dit sinds 2015 sterk aanmoedigt door te voorzien in een investeringsaftrek van 13,5% voor betaalterminals, webshops en andere digitale investeringen? Maar het wordt nog interessanter. Sinds kort werd dit percentage opgetrokken naar 25% en dat tot 31 december 2022. Deze verhoogde investeringsaftrek is enkel van toepassing op afschrijfbare activa zoals een betaalterminal. Voor digitale activa zoals onze CCV Tap & Go-applicatie of kassasstemen blijft het standaardpercentage van toepassing.

Waarom investeren in een betaalterminal?

Er is in de eerste plaats een wettelijk antwoord op deze vraag. Want vanaf juli 2022 verplicht de overheid handelaars om elektronische betalingen in hun zaak te aanvaarden. Toegegeven: een betaalterminal is in dit verhaal niet verplicht. Je kan ervoor kiezen om betalingen met QR-code te aanvaarden via onze CCV Tap & Go-applicatie. Maar met het huidige fiscale voordeel, is de aankoop van een betaalterminal een win-winsituatie voor jou én voor jouw klanten.

Daarnaast heeft het ganse COVID-19 verhaal onze manier van betalen grondig veranderd. Het aantal cashloze betalingen is vorig jaar met maar liefst 54% gestegen. De kans dat jouw klanten geen cash geld op zak hebben, is groter dan ooit.

Naast het fiscale voordeel en het gemak dat jouw klanten kunnen betalen zoals zij dat willen, zijn er nog andere redenen waarom investeren in een betaalterminal geen slecht idee is. Elektronische betalingen aanvaarden is een gemak. Niet alleen voor jouw klanten maar ook voor jou. Ze besparen je een dagelijkse rit naar de bank om cash geld te deponeren – cash geld dat van jou trouwens een aantrekkelijk doelwit voor overvallers maakt. Daarnaast moet je minder tijd in je administratie en boekhouding steken. Dankzij de duidelijke rapportages heb je in een oogwenk een overzicht van alle inkomsten en ontvangen transacties. Zo hoef je jouw kassa niet telkens na te tellen – en misschien tot de vaststelling komen dat je hier en daar een verkeerd bedrag in jouw nadeel hebt teruggegeven.

We sluiten graag af door je mee te geven dat de investering in een betaalterminal niet alleen fiscaal maar ook financieel interessant is. De kosten van een digitale betaling liggen een pak lager dan die van een cash betaling. En klanten die in jouw zaak elektronisch betalen, zijn geneigd meer uit te geven omdat ze niet beperkt zijn tot het cash geld dat in het portefeuille zit.

Ontdek hier welke betaalterminal het interessants is voor jouw zaak.

Hoe vraag ik mijn investeringsaftrek aan?

Onze medewerkers helpen je na jouw aankoop graag verder met het bekomen van dat fiscale voordeel.