6 tips voor betere verkoopcijfers tijdens de zomermaanden

etalage

Voor sommige handelaars betekent de zomer booming business, terwijl er in bepaalde sectoren een zomerdipje op de loer ligt. Veel retailers kampen inderdaad met een opvallend lagere omzet tijdens de zomer. Toch hoef je niet noodzakelijk parasols of zonnebrillen te verkopen om ook in de vakantieperiode nieuwe mogelijkheden te benutten!

Daarom geven we je graag 6 tips mee om je (online) verkopen tijdens de zomer een boost te geven.

1 Geef je webshop / fysieke winkel een zomerse uitstraling
2 Ga de mobiele geschiktheid van je webshop na
3 Verras je bestaande klanten met een speciale actie
4 Verwaarloos je sociale mediakanalen niet
5 Onderhoud persoonlijk contact met je (potentiële) klanten
6 Maak slim gebruik van de zomerdip

1 Geef je webshop / fysieke winkel een zomerse uitstraling

Of je nu een fysieke winkel en/of webshop uitbaat, je wil je klanten verleiden om bij jou te komen shoppen. Aantrekkelijke visuele elementen online, of een opvallende etalage van je winkel, spelen hierbij een eerste belangrijke rol. Je wil je bezoekers (on- en offline) uitnodigen om een kijkje te nemen in je aanbod. En wat werkt deze tijd van het jaar overtuigender dan een sfeervolle winkel die helemaal in het teken staat van de zomer?

Speel met je fysieke winkel in op de warme temperaturen en bied je klanten een verfrissing aan (bv. water met een exotisch smaakje). Bovendien is bewezen dat consumenten meer geneigd zijn binnen te stappen in een winkel met zichtbare afprijzingen. Die kortingen vermeld je natuurlijk ook op je webshop.

Probeer je fysieke winkel en webshop zoveel mogelijk in het teken van de zomer te plaatsen. Kies voor tropische decoratieve elementen die helemaal op de vakantieperiode afgestemd zijn. Maak ook een selectie uit jouw aanbod die past bij het thema en licht die uit in je etalage of op je webshop. Roept je aanbod niet meteen zomerse sferen op? Denk gerust een stapje verder en kijk of je iets kan doen rond wedding season of back to school.

Online is het een goed idee om een aparte landingspagina te maken van je ‘zomeraanbod.’ Zo vinden je klanten onmiddellijk terug wat je hiervoor in de aanbieding hebt. Wil je erover communiceren op je sociale mediakanalen of eventueel in je nieuwsbrief? Dan kan je hen gewoon laten doorklikken op de link naar deze specifieke pagina.

2 Controleer of je webshop geschikt is voor mobiel

Consumenten vertoeven tijdens de zomermaanden het liefst buiten, waardoor ze meer gebruik maken van hun mobiele apparaten dan van hun pc binnen. Dat heeft als gevolg dat het surfen en shoppen online het vaakst via de mobiele telefoon of tablet gebeurt. Het is dan ook essentieel dat je webshop er ook op mobiele schermen feilloos uitziet en perfect werkt. Betalen via de smartphone is tegenwoordig zo gemakkelijk geworden, dat het als handelaar een must is om rekening te houden met het responsive design van je webshop. Een responsive mobiele website past zich vanzelf aan aan de schermgrootte van het apparaat waarop  de website bezocht wordt, en zorgt er dus voor dat je website op alle schermen even gebruiksvriendelijk is.

gsm

3 Verras je bestaande klanten met een speciale actie

De zomer is dé gelegenheid bij uitstek om te bouwen aan je merk en je bestaande klanten te verrassen. Aangezien ze vaker met hun smartphone bezig zijn, maar minder uitgebreid surfen, is e-mail het perfecte kanaal om de betrokkenheid met je klanten te blijven behouden. Organiseer een zomeractie zoals een wedstrijd of schenk speciale kortingen op je zomeraanbod.

Je kan ook een zomers cadeautje aankondigen bij volgende aankoop. Geschenkjes hebben het psychologische effect dat ze iemand sneller stimuleren om tot aankoop over te gaan. Geef bij voorkeur iets met je merknaam op, dat zomerse sferen opwekt: een handventilator, goodiebag, enz.

Bestaat je aanbod uit must-haves voor op reis? Dan kan het een meerwaarde zijn om voor die producten een vakantieverzending te garanderen. Zou je klant zijn of haar aankoop het liefst op de vakantiebestemming ontvangen? Bied hen zeker die mogelijkheid, en regel de bezorging op locatie, bijvoorbeeld via DHL. Met deze dienst ben je je concurrentie ongetwijfeld een stapje voor en bewijs je je klanten een leuke dienst.

4 Verwaarloos je sociale mediakanalen niet

Dat er tijdens de zomermaanden veel mensen op vakantie zijn, hoeft niet te betekenen dat je je sociale mediakanalen links mag laten liggen. Integendeel! Mensen blijven net heel actief op hun sociale netwerken. Kijk maar naar alle vakantiefoto’s die voortdurend worden gepost. Kondig je in je mailing een wedstrijd aan? Post die dan zeker ook op je sociale mediakanalen. Ontdek ter inspiratie onze ultieme gids voor jouw Facebook winactie.

Licht in je posts ook je zomeraanbod uit, bijvoorbeeld door middel van een carrousel, die doorlinkt naar zomeraanbod. Geef je korting? Vermeld dan zeker een beknopte tijdsperiode, zodat je urgentie creëert en je klanten sneller tot aankoop overgaan.

Zijn jouw producten ideaal voor op reis? Moedig je klanten dan aan om hun reisfoto’s, met je producten, te delen en je bedrijfspagina te taggen. Op die manier komt jouw naam ook bij hun persoonlijke netwerk in beeld. Anderzijds kan je natuurlijk ook het heft in eigen handen nemen en zelf inspirerende vakantiefoto’s delen, of zelf postjes maken waarin je uitlegt hoe handig jouw producten zijn op reis.

portretfoto gsm

5 Onderhoud persoonlijk contact met je (potentiële) klanten

De zomervakantie wordt gekenmerkt door heel wat lokale evenementen, avondmarkten, optredens, enz. Heb je een lokale winkel? Dan is het aangewezen om zoveel mogelijk events bij te wonen en je zaak bekend te maken bij de inwoners. Zeker op avondmarkten is het interessant om je zaak te vertegenwoordigen en er een selectie uit je aanbod te verkopen.

6 Maak slim gebruik van de zomerdip

De kalmere zomerperiode heeft ook pluspunten! Zo zullen je concurrenten het ook rustiger aan doen, waardoor er voor jou nieuwe mogelijkheden vrijkomen. Veel bedrijven zetten hun online marketing tijdens de zomer op een laag pitje. Er wordt minder geadverteerd, en bijgevolg is er minder concurrentie. Hierdoor dalen de kosten per klik en heb je meer kans om hoger in de Google ranking te komen.

Gebruik je extra tijd ook om je website en/of webshop SEO-gewijs te optimaliseren. Staan alle technische zaken nog op punt? Heeft je content nog eens een update nodig? Maak tijd vrij om door je website te gaan en vernieuwing aan te brengen waar nodig.

Evalueer verder of de eerste helft van het jaar goed is verlopen of als je hier en daar toch wat moet bijsturen. Je kan een strategie uitstippelen voor de rest van het jaar en je alvast verdiepen in de najaarstrends zodat je er na de zomer meteen opnieuw kan invliegen. Maar misschien heb je als ondernemer toch eerst even nood aan een deugddoende vakantie?