Welke betaalopties zijn essentieel voor horecazaken?

betalen in horeca

De horeca is één van de belangrijkste sectoren van ons land. Bovendien bestaat er geen eenduidig onderscheid meer tussen hotels, restaurants en cafés. De grote variatie aan horecazaken kent heel diverse klanten, die allemaal hun eigen betaalvoorkeuren koesteren.

Er zijn heel wat mogelijkheden waardoor we soms niet meer weten welke de beste betaaloplossing is voor onze zaak. Geen zorgen, we schetsen graag nog even een overzicht en geven enkele tips mee voor een maximaal betaalcomfort.

Is elektronisch betalen de nieuwe norm?

Begin deze maand ontstond er commotie omdat CD&V een wetsvoorstel heeft ingediend om handelaars voortaan te verplichten elektronische betaalmogelijkheden aan te bieden. Horeca Vlaanderen is hevig gekant tegen dit voorstel wegens de hoge transactiekosten die dergelijke betalingen met zich mee brengen. Naar aanleiding van het wetsvoorstel, heeft Horeca Vlaanderen een onderzoek gevoerd waaruit blijkt dat elektronisch betalen al goed ingeburgerd is – maar liefst in 3 op de 4 horecazaken wordt het al aanvaard.

Bij CCV willen we vooral het betaalcomfort van enerzijds de zaakvoerders, maar anderzijds ook de klanten garanderen. “Natuurlijk zijn wij voor het promoten van elektronische betalingen, maar of handelaars die ze niet aanvaarden daarom gestraft moeten worden met boetes, betwijfelen we.”

Wat vinden de klanten?

Zij willen vooral dat het betalen zo snel en gemakkelijk mogelijk gebeurt. Uit een onderzoek van Bancontact blijkt bovendien dat zo’n 70% van de Belgen bijna nooit cash op zak heeft. 64% betaalt het liefst met de bankkaart.

horeca sfeerbeeld

Hoe zit het in het buitenland?

Onze buurlanden houden gelijke tred. In Nederland worden tegenwoordig al tussen de 80 en 90% van de horeca rekeningen met de kaart betaald – waarvan er ook heel wat contactloos zijn! – Ook de Britten verkiezen de bankkaart boven contante betalingen.

Wat is de beste betaaloplossing voor mijn zaak?

Overtuigd van de voordelen van elektronische betaalmogelijkheden, maar nog geen idee welke oplossing nu het meest geschikt is in je zaak? We lijsten nog even op waar je moet op letten.

Vaste betaalterminals raden we aan als je je klanten het liefst op één vaste plaats laat betalen (bv. om tafelschuimers tegen te gaan). Voor het ultieme betaalcomfort, laat je je klanten beter ter plaatse (aan tafel) betalen. Een mobiele betaalterminal is daarom geschikt voor elke zaak. Bij CCV bieden we mobiele terminals die ideaal zijn voor betalingen aan tafel, op het terras of aan de bar.

Arya combineert in zijn zaak Fabrik twee CCV betaalterminals: een vaste terminal, die contactloze betalingen ondersteunt – handig voor lage bedragen – en de CCV mini, die heel compact is en makkelijk om mee te nemen. Op die manier kunnen klanten altijd aan tafel bestellen en afrekenen.

Wat de toekomst brengt en welke de betaaltrends van dit jaar zijn, kan je terugvinden in ons E-book.

Een aangename afsluiter?

Het betalen van de rekening is niet bepaald het leukste moment voor je klanten. Maar voor uitbaters wel de ideale gelegenheid om hun marketing te versterken. Wanneer de klant aanstalten maakt om te betalen, wacht dan niet te lang om alles af te handelen (wisselgeld terugbrengen, met de terminal aan tafel komen, etc.)

Klanten waarderen ook dat je de rekening op een originele manier brengt:  in een aantrekkelijk doosje of met een kleine attentie of zoetigheid bij. Voeg zeker een visitekaartje toe zodat je klanten je op elk moment terugvinden en eventueel een online review kunnen plaatsen op je social media kanalen.

Is het niet druk? Neem dan de tijd om een praatje te slaan. Vraag je klanten naar hun ervaringen en suggesties. Vonden ze bijvoorbeeld dat ze aan een heel gezellige tafel zaten? Probeer hen dan diezelfde tafel toe te kennen bij de volgende reservatie. Mensen houden ervan als je dergelijke informatie van hen onthoudt en als ze zich ‘speciaal’ voelen!

Ontvang je graag extra advies op maat? Contacteer ons en we bekijken samen hoe je het beste uit je dienstverlening kan halen.  Of ontdek welke betaaloplossingen CCV heeft voor horecazaken.