5 frustraties die elke horeca-uitbater herkent en hoe je er het best mee omgaat

horecabediening

In onze recente blogpost rond ‘klantvriendelijkheid in de horeca’ hebben we al kort aangekaart dat de sector met heel wat uitdagingen te kampen heeft. De overkoepelende sectororganisatie, Horeca Vlaanderen, behartigt al veertig jaar de belangen van horeca professionals, en die ondersteuning blijkt geen overbodige luxe te zijn. Zo zouden werknemers uit de horeca, volgens wetenschappelijk onderzoek, het vaakst burn-outklachten hebben.

Hoog tijd dus om enkele frequente pijnpunten bloot te leggen en de nodige tips en tricks mee te geven om hier voortaan mee om te gaan. Ontdek welke betaaloplossingen CCV heeft voor horecazaken. 

1) Tafelschuimers en flessentrekkers

Hoewel er nu vaak gevraagd wordt om bij het ontvangen van je bestelling te betalen, zijn er nog altijd klanten die durven te vertrekken zonder te betalen. Met de term ‘tafelschuimersbedoelen we iedereen die niet betaalt op restaurant, terwijl ‘flessentrekkers’ de boosdoeners op café zijn.  

Het is niet gemakkelijk om in te schatten of iemand slechte bedoelingen heeft. De beste manier om je tegen zwarteters- en drinkers te wapenen, is door inderdaad onmiddellijk na bestelling af te rekenen. Vooral op restaurant komt dit natuurlijk niet zo klantvriendelijk over, maar als je uitlegt dat je door recente negatieve ervaringen wel maatregelen moet treffen, zullen je klanten hier ongetwijfeld begrip voor tonen.

Een aantal zaken waar je best op let:

  • Probeer slechts één in-en uitgang te gebruiken in je zaak. Dit zal het voor wanbetalers moeilijk maken om ongezien weg te glippen. Stel meteen ook één van de obers verantwoordelijk om die deur zoveel mogelijk in de gaten te houden.
  • Installeer bewakingscamera’s. Op die manier beschik je over bewijsmateriaal en kan de persoon in kwestie achteraf nog opgespoord worden.
  • Zorg per tafel voor maximum twee verantwoordelijke obers. Deze aanpak vermindert het risico op niet-betalen, verhoogt het persoonlijk contact en dus ook de klantvriendelijkheid (win-win!)  

Let op voor onderstaande aanwijzingen:

  • Na de maaltijd wordt een koffie besteld waarna de klant opstapt zonder te betalen
  • De klant gaat regelmatig naar buiten om te roken en laat een nep portefeuille op tafel liggen waarna hij / zij verdwijnt
  • De klant eet de volledige maaltijd op, maar weigert daarna te betalen omdat het zogezegd niet lekker was.

Deze lijst is niet sluitend, maar als je met deze informatie rekening houdt, dan ben je zeker al goed beschermd tegen niet-betalers. Wil je meer info over dit onderwerp? Download dan zeker het uitgebreide rapport van Horeca Vlaanderen.  Wordt je zaak toch getroffen? Doe dan zeker aangifte! Mogelijks slaan de tafelschuimers ook nog in andere zaken toe, en help dus je collega-ondernemers!

2) Zoektocht naar bekwaam personeel

Het personeelstekort was in 2018 al een nijpend probleem voor horecaondernemers en de situatie belooft er in 2019 helaas niet beter op te worden. De kosten van werving en behoud van personeel zullen waarschijnlijk blijven stijgen, waardoor uitbaters zich genoodzaakt zien om vaker onervaren personeel en flexwerkers in te zetten. En dat is niet altijd de meest efficiënte oplossing.

Zet je nieuwe werkkrachten in met beperkte horeca-ervaring, bied dan zeker specifieke traineeships aan om je nieuwe medewerkers in enkele weken te laten uitgroeien tot horeca professionals. Hoe beter je werknemers in hun vak worden, hoe meer ze ervan zullen houden.

Heb je openstaande vacatures? Maak die kenbaar in je zaak, voorzie idealiter een aparte vacaturepagina op je website, en spread the word via je social media kanalen (bv. Facebook). Inspireer klanten en mogelijke nieuwe medewerkers met een behind-the-scenes van hoe het er bij jou op de werkvloer aan toe gaat. Zo komen de sollicitaties vanzelf binnen. Neem gerust ook eens een kijkje bij je concurrenten.

De Nederlandse Ron Blaauw ziet het in elk geval groots. Hij verleent zijn werknemers tal van voordelen zoals opleidingen en de mogelijkheid om scooters te huren om mee naar het werk te gaan…Aantrekkelijk, niet?

maaltijd instagram

3) Online reviews

Van ontspannende social media posts over enthousiaste werknemers tot online reviews; wat gasten online vinden over je zaak zal bij hen vaak de doorslag geven om al dan niet langs te komen. Hoe meer positieve recensies je verzamelt, hoe beter natuurlijk. Moedig je klanten dus zeker aan om een online beoordeling achter te latenHeb je een negatieve review? Geen paniek, het overkomt de beste. Zolang je op een gepaste manier reageert, win je vertrouwen en kan de klant in kwestie nog steeds een trouwe klant worden.

Als een klant de moeite doet om een negatieve recensie te plaatsen, betekent het dat hij of zij wel degelijk een mindere ervaring heeft gehad. Besteed hier dus zeker aandacht aan. Reageer snel, maar denk wel goed na over de bewoording. Eventueel kun je doorverwijzen naar een privégesprek in Messenger of per telefoon. Leer uit de feedback en stel voor om de klant bij een volgend bezoek een glaasje van het huis aan te bieden. De negatieve ervaring zal zo snel verteerd zijn!

4) Kindvriendelijkheid

We hebben het al uitvoerig gehad over klantvriendelijkheid, maar betekent dat ook meteen dat een restaurant kindvriendelijk is? Het is zeker begrijpelijk dat niet alle zaakvoerders even graag kinderen verwelkomen in hun restaurant, want op voorhand weet je nooit goed hoe ‘actief’ ze zich zullen gedragen. Bovendien zijn niet alle restaurants er even goed op voorzien.

Er heerst nog altijd een taboe rond dit thema. Maar wat is dan de oplossing? Je zou bijvoorbeeld vaste uren kunnen instellen waartussen kinderen welkom zijn. Een kleine attentie of een wachtbordje bij het binnenkomen zorgt sowieso ook al voor de nodige verstrooiing. Heb je een tearoom? Dan kan het een leuk idee zijn om een pannenkoek met snoepjes te serveren, die de kinderen dan mogen versieren.

Horeca Vlaanderen heeft een uitgebreide inspiratiegids opgesteld met heel wat tips en tricks om je jongste klanten een bediening te geven waar ook zij nog over zullen napraten.

Kindermaaltijd

5) Voedselverspilling

Hoewel de meeste zaakvoerders of werknemers hier misschien niet van wakker liggen, is ook de voedselverspilling een belangrijke uitdaging. 8% van de totale hoeveelheid voedselverlies is afkomstig uit de horeca. Net om die verspilling tegen te gaan, werd No Food To Waste in het leven geroepen. Bedoeling is om horeca-uitbaters te verenigen, ideeën uit te wisselen om creatief met restjes om te gaan (gebruik ze bijvoorbeeld om wachtbordjes te maken voor de kleinsten), tricks mee te geven om het best je hoeveelheden in te schatten, etc. Hier vind je alvast de volledige checklist met tips die je zelf kunt toepassen.

Bijkomende voordelen voor jou? De naam van jouw zaak komt op de site van No Food To Waste te staan en je kan je erkenning delen via social media.

In grotere steden kun je bovendien registreren op de app Too Good To Go, en op die manier je overschotten toch nog verkopen. Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen om net dat tikkeltje extra gemoedsrust te vinden. Onze laatste tip: Onderneem vooral met passie in de horeca!

De juiste betaaloplossing voor je restaurant, brasserie of café!

Een horecazaak vereist de nodige flexibiliteit. Klanten willen hun drankje of maaltijd nuttigen aan tafel, op het terras of aan de bar. Om de beste service te bieden, wil je klanten dan ook ter plaatse laten betalen. CCV heeft een ruim aanbod betaaloplossingen voor horecazaken! Twijfel je tussen een mobiele of vaste betaalterminal, of tussen onze koop-en huurformules? Wij geven een woordje uitleg en tonen de betaaloplossingen van CCV voor de horecasector.