8 tips om je verkoopcijfers te boosten op Black Friday

Korting

De meest lucratieve periode voor handelaars staat voor de deur: Black Friday. Deze commerciële hoogdag is oorspronkelijk gestart in de Verenigde Staten, maar is ondertussen helemaal doorgewaaid tot in onze contreien. Black Friday is zelfs zo populair geworden, dat consumenten doelbewust hun aankopen uitstellen tot de vierde donderdag van november – de dag waarop Black Friday plaatsvindt. Op die dag komen in e-commerce soms tot wel 40% meer orders binnen dan gemiddeld. Maar ook winkelstraten lopen die dag ‘zwart’ van het volk…  

Dé uitgelezen kans dus voor winkel- en webshopuitbaters om extra verkopen te genereren en van de overtollige voorraad af te komen. Geen enkele consument wil de beste aanbiedingen missen, dus in deze periode vlak voor de feestdagen lopen de verkoopcijfers hoog op. Door de juiste strategie toe te passen en mits een goede voorbereiding, kan je jouw verkopen dan ook aanzienlijk boosten. CCV  lijst 8 efficiënte tips op om op Black Friday maximale verkoopcijfers te behalen. 

1 Bepaal zorgvuldig je Black Friday aanbod
2 Zet je overtollige voorraad in de verf
3 Gebruik je sociale mediakanalen
4 Onderschat de kracht van e-mailmarketing niet
5 Adverteer slim
6 Verleng de kortingsperiode
7 Maak het verschil met je gebruiksvriendelijke webshop
8 Vergeet Cyber Monday niet

Bepaal zorgvuldig je Black Friday aanbod

Het is belangrijk om de juiste producten aan te bieden. Kijk eens kritisch naar je aanbod: welke producten zijn perfect voor deze tijd van het jaar? En welke producten kunnen eenvoudig samengevoegd worden tot een leuke set? Tijdens deze kortingsdagen zijn mensen bereid om hun portemonnee open te trekken, dus waarom het aanslaan van een nieuw product niet testen? Black Friday schept de perfecte kans om een product snel bij het grote publiek in omloop te brengen.

Het hoeven trouwens niet enkel retailers te zijn die acties op poten zetten voor Black Friday! Baat je een koffiebar uit? Waarom dan speciaal voor de gelegenheid de zwarte koffie niet gratis serveren? Of denk je misschien aan een andere originele actie? Succes op sociale media gegarandeerd!

Heb je een webshop? Stel dan een speciale Black Friday Sale pagina op met de producten die je extra wil uitlichten en waarop je fikse kortingen geeft. Hetzelfde principe geldt bij fysieke winkels. Maak je etalage helemaal Black Friday proof met grote posters en maak je aanbod zo onweerstaanbaar, dat voorbijgangers het niet aan zich kunnen laten voorbijgaan om eens een kijkje te nemen.

Zet je overtollige voorraad in de verf

Of je nu wel of niet nieuwe producten lanceert, Black Friday biedt natuurlijk ook een geweldige kans om je onverkochte producten uit het herfstseizoen toch nog aan de man te brengen. Zorg er dan ook voor dat die producten onmiddellijk in het oog springen op je Black Friday Sales pagina of in je etalage. Geef duidelijk het kortingspercentage aan en eventueel hoeveel er uitgespaard wordt. Als het gaat om grote bedragen, kan dit de aankoop triggeren. Ook schaarste creëren, stimuleert het aankoopproces.

special deal

Gebruik je sociale mediakanalen

Kondig ruim op voorhand aan dat je deelneemt aan Black Friday en licht een tipje van de sluier op over de producten die worden afgeprijsd. Laat je klanten weten wanneer de campagne begint, welke aanbiedingen ze precies kunnen verwachten en hoe lang je acties lopen. Facebook en Instagram zijn hiervoor dé kanalen bij uitstek. 

Bedenk ludieke acties om verrassend uit de hoek te komen: een korting die zich verdubbelt naarmate Black Friday en Cyber Monday dichterbij komen,  een toename van de korting naarmate het bedrag van je aankopen hoger wordt, een geschenk bij aankoop, enz. Hoe meer betrokkenheid je genereert, hoe beter. Als je ervoor kiest om via Facebook te adverteren, varieer dan het type posts.

Onderschat de kracht van e-mailmarketing niet

Onderschat de kracht van e-mailmarketing niet. Kondig in een e-mail aan wat je klanten van jouw aanbod mogen verwachten. Je zou je bestaande klanten (van wie je de e-mailadressen hebt) zelfs kunnen belonen met een exclusieve deal. Ze zullen dit gebaar zeker appreciëren. Als je actief bent in e-commerce, kan je je klanten rechtstreeks naar je webshop leiden. 

Stuur achteraf een bedankingsmail uit om het klantencontact te onderhouden. Zo kan je een beloning communiceren bij de volgende bestelling of nodig je hen uit een review te schrijven over hun nieuwe aankoop. Win-win: een volgend contactmoment met je klanten en zij hebben een nieuwe reden om je webshop of fysieke winkel te bezoeken. 

Adverteer slim

Helaas adverteren veel webshops in deze periode, en daarom worden advertenties behoorlijk duur. Het is dan ook moeilijk concurreren met grote spelers en bovenaan te verschijnen in zoekmachines. Wil je toch adverteren? Denk er dan zeker aan om je adds-account Black Friday Proof te maken. Adverteer naast Google Adwords en Google Shopping ook op sociale media zoals Facebook en Instagram.

60% van de online Black Friday aankopen gebeuren via mobiele apparaten, dus controleer zeker of je webshop wel mobielvriendelijk is.

winkel open

Verleng de kortingsperiode

Een andere trend die veel bedrijven hebben overgenomen, is om Black Friday uit te breiden naar een weekend of een week. Zo heeft bol.com een ‘Black Friday festival.’ Op die manier bied je je klanten niet alleen de kans om langer van de korting te  genieten, maar als je adverteert, dan zullen je advertenties je doelgroep ook verschillende keren bereiken. Zorg er wel voor dat je duidelijk aangeeft wanneer de kortingen af lopen, zodat je urgentie creëert. 

Speel ook eens met de tijd van een aanbieding. Zet bijvoorbeeld elke dag op een bepaald tijdstip een ander product in de aanbieding. Hiermee maak je je doelpubliek nieuwsgierig en zullen ze waarschijnlijk terugkeren naar je website en/of webshop. 

Maak het verschil met je gebruiksvriendelijke webshop

Om te voorkomen dat je na Black Friday en Cyber Monday overstroomd wordt met retourneren, zijn productfoto’s belangrijk. Door de juiste verwachtingen te scheppen, voorkom je ontevreden klanten en dus een heleboel retouren. Potentiële klanten checken het retourbeleid bovendien vaak voordat ze bestellen. Het ultieme retourbeleid geeft je klant vertrouwen en verhoogt de conversies. Maak het je klant makkelijk door een retourlabel toe te voegen of bied tijdelijk gratis retourneren aan om je orders te boosten.

Verder is een geoptimaliseerd check-out proces essentieel om ervoor te zorgen dat bezoekers daadwerkelijk een bestelling plaatsen. Bied je klant voldoende betaal- en verzendopties, zodat er altijd een passende bij zit. De klant wil tegenwoordig namelijk zelf kiezen hoe, waar en wanneer de bestelling geleverd wordt.

Vergeet Cyber Monday niet

Cyber Monday volgt de maandag na Black Friday. Het verschil is dat het op deze dag uitsluitend om online aanbiedingen gaat. Hoewel Black Friday het meest bekend klinkt in de volksmond, is ook Cyber Monday aan een hevige opmars bezig. Die dag markeert de officiële start van het online shopping seizoen en het begin van de aankopen voor de feestdagen. Heb je een webshop? Beperk je dan niet alleen tot Black Friday, maar zet ook op Cyber Monday een speciale actie op touw.

Conclusie

Ook al hebben Black Friday en Cyber Monday enige voorbereiding nodig: deze populaire periode zit vol kansen. Bepaal zorgvuldig de producten die je wil uitlichten en zoek naar manieren om je te onderscheiden van de concurrentie. Een succesvolle Black Fridaycampagne hoeft niet alleen te draaien rond de hoogste kortingen of langste openingstijden. Het gaat ook om de leuke acties waarmee je je klanten bindt aan je merk en de loyaliteit verhoogt

Door je met behulp van de tips in dit artikel goed voor te bereiden, haal je het meeste uit deze hoogdagen, met zo min mogelijk stress. Veel succes en orders gewenst!