Bloemen De Valk: webshop als aanvulling op winkel

Moederdag staat voor de deur en welke mama wordt nu niet gelukkig van een mooi boeketje bloemen? Wij zijn benieuwd hoe een bloemenwinkel zoals De Valk in Hasselt dergelijke dagen ervaart. Offline in hun fysieke winkel, maar ook online op hun gloednieuwe webshop www.bloemendevalk.be. Wim geeft ons graag een woordje uitleg!

Jullie bloemenwinkel in centrum Hasselt is erg gekend. Waarom kozen jullie voor een webshop?

Wim: “De naam Bloemen De Valk is inderdaad al meer dan 30 jaar een begrip in Hasselt. Omdat ook wij vooruit willen met onze zaak ontstond het idee van een webshop. Daarnaast merken we een verandering in het koopgedrag van de consument. Deze wil 7 op 7, de hele dag door zijn favoriete bloemstuk of plantjes kunnen bestellen. We zijn door onze webshop dus niet langer afhankelijk van de openingsuren van de winkel, maar altijd bereikbaar voor onze klant.”

Wat hopen jullie te bereiken met de webshop?

Wim: “Ons voornaamste doel is het bereiken van nieuwe potentiële klanten. Onze webshop is pas sinds begin dit jaar online, maar we merken nu al dat we in onze opzet aan het lukken zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld steeds meer bestellingen van bedrijven die boeketjes wensen te bestellen. Voor hen is het natuurlijk een stuk eenvoudiger via de webshop dan binnen te moeten springen in onze fysieke zaak. Alleen al het zoeken van een parkeerplaats in hartje Hasselt vormt vaak een barrière.”

Online bloemen bestellen lijkt me niet zo evident. Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

“Op onze webshop staan meerdere producten waaruit de klant kan kiezen”, aldus Wim. “Via de bezorgen en afhalen module kiest de klant bij afrekening zelf hoe hij of zij de bloemen wenst te ontvangen. Aangezien we te maken hebben met een heel delicaat product staan wij zelf in voor de levering bij de klant. Kwaliteit is voor ons namelijk erg belangrijk!”

Hoe kwam je bij CCV Shop terecht als softwareplatform om online te verkopen?

Wim: “Wij zijn al geruime tijd klant bij CCV voor de betaalterminal in onze fysieke winkel. Een product waar we erg tevreden over zijn: van storingen hebben wij geen last en ook op drukke dagen werkt dit toestelletje uitstekend. Toen we op zoek waren naar een verbeterde uitvoering van onze oude webshop was de keuze dus snel gemaakt. Met de CCV Shop software onderhoud je eenvoudig zelf je webshop en is het verwijderen of toevoegen van producten heel simpel. Ook het feit dat we nu één aanspreekpunt hebben voor onze fysieke winkel én webshop vinden we een groot voordeel.”

Jullie kozen voor onze StartNu formule. Vanwaar deze keuze?

Wim: “In onze zoektocht naar een partner voor onze webshop bezochten wij één van jullie Inspiration Days bij ons in de buurt. We waren op zoek naar de nodige ondersteuning bij de opstart van onze webshop en daar leek de StartNu formule net op in te spelen. Bovendien is de CCV Shop software maandelijks opzegbaar. Een kenmerk dat niet bij veel andere softwareleveranciers terug te vinden is.”

Hoe hebben jullie dit ervaren?

Wim: “Zeer positief. We stonden steeds in nauw contact met jullie servicemedewerkers. Dit via de telefoon en mail, maar ook via de chat in de onderhoudstool van onze webshop. We kregen hulp bij allerlei zaken: denk maar aan het opladen van onze foto’s en producten tot het correct vermelden van onze algemene voorwaarden.”

Een populair cadeau voor Moederdag zijn bloemen. Hoe ervaren jullie deze periode (on- en offline)?

Wim: “Zoals elke speciale dag of feestdag betekent Moederdag voor ons een erg drukke periode. Wij werken met verse producten en willen het beste voor onze klanten. Het is dan ook steeds een kunst om alle bestellingen op zeer korte tijd af te handelen.

Aangezien onze webshop pas sinds begin 2018 live staat, zijn we erg benieuwd naar de impact op onze online verkoop. Het is een beetje afwachten, maar we zijn er volledig klaar voor!

Hebben jullie tips voor mensen die, net zoals jullie, online en offline ondernemen willen combineren?

Wim: “Niet twijfelen! Je slaagt er niet alleen in om je klanten beter te bedienen, ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Mocht je denken dat het moeilijk is om je on- en offline bestellingen te beheren, dan kunnen wij je verzekeren dat dit niet het geval is. Het allerbelangrijkste voordeel vinden wij de verminderde administratieve rompslomp.”