Webshop Digital Got Talent winnaar Sophie Droessaert staat live

Digital Got Talent

Eind vorig jaar viel het verdict: The Leather Sales wint Digital’s Got talent Sophie Droessaert won met haar concept The Leather Sales een webshop en 1 jaar lang professionele begeleiding. Voor ieder aspect in het proces staat er een partner voor haar klaar: PostNL België, SafeShops.be, Raja, ShopWeDo en CCV natuurlijk. Samen goed voor een dienstenpakket ter waarde van maar liefst €14.000! We contacteerden haar opnieuw samen met onze eigen webdesigner Sam.

Sophie, kan je ons wat meer vertellen over jezelf?

Sophie: “Jazeker, ik ben Sophie Droessaert, steeds een creatieve bezige bij geweest met een voorliefde voor kunst, cultuur en ambachten. Met een overgrootvader die leerlooier was en een grootmoeder die in de schaduw van het koninklijk paleis allerlei bontcreaties maakte, zit de liefde voor natuurlijke materialen in mijn bloed.

Ik word gelukkig wanneer leder door mijn handen gaat, wanneer ik stoffen kan combineren of onverwachte materialen kan integreren in een ledercreatie.  Een aantal jaren geleden startte ik, naast een voltijdse baan en drie kinderen, met een opleiding maroquinerie of lederbewerking waaruit The Leather Sales groeide.”

Wat is het concept van The Leather Sales?

Sophie: “Ik wil het (student) lederbewerkers gemakkelijk maken om kwalitatief en duurzaam leder, fournituren en toebehoren zowel on- als offline rustig te bekijken en aan te kopen. Materialen die het verschil maken voor de volgende generaties en die de toekomst van het ambacht verzekeren. Zo kunnen ze voldoende tijd, ruimte en budget overhouden voor hun creaties.” “Alleen zo kan de ambacht groeien en sterker staan in de toekomst”, aldus Sophie.

Wat gebeurde na de euforie van het winnen van Digital’s Got Talent?

Sophie: “Ik maakte kennis met de verschillende partners en ging concreet aan de slag! Bij CCV was ik voornamelijk in contact met Bastiaan en Sam voor de creatie van mijn eigen webshop op maat.

Sam: “Dat klopt! We zijn meteen van start gegaan met onze Premium Services module. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek viel me meteen op dat Sophie duidelijk voor ogen had wat ze wel of net niet wou. Ze bezorgde mij een mockup design waarop wij verder mochten bouwen.”

Sinds kort beheer je de webshop volledig zelfstandig. Lukt dat?

Sophie: Tijdens het traject kreeg ik van CCV twee opleidingen. Tijdens het eerste opleidingsmoment leerde Sam mij de in en out’s van het productbeheer: hoe voeg je producten toe, hoe categoriseer je het best, over welke productkenmerken denk je best goed na, … Kort voor de livegang leerde ik alles over het verwerken van orders en online betalingen. Heel interessant en praktisch!

Sam: “Het is voor ons heel belangrijk dat alle praktische vragen beantwoord worden voor de webshop live gaat. Heeft Sophie nadien nog vragen mag ze natuurlijk steeds aankloppen.”

Je webshop staat nu 3 weken live. Wat is je eerste reactie?

Sophie: “Een website bouwen, zelfs met professionele begeleiding is een niet te onderschatten klus. Dat doe je niet zomaar even tussendoor. Er zijn heel wat aspecten waar je rekening mee moet houden. Dat gaat van look & feel, product fotografie, vertalingen, product beschrijvingen, blijf je nationaal of ga je internationaal, …  tot de algemene voorwaarden.

Eens je webshop live staat, start deel twee van het proces. Namelijk het onderhouden en promoten van je webshop. Online verkopen is namelijk geen statisch gegeven. Uit eigen ervaring merk ik dat dat social posts en blogberichten de nodige boost geven aan mijn online verkopen.

De webshop staat nu een 3-tal weken online en binnen de eerste 24 uur na de livegang liep de eerste bestelling al binnen. Een opsteker want het blijft toch altijd een beetje bang afwachten. Ondertussen is ook het eerste pakketje naar het buitenland vertrokken.

De orderverwerking verloopt vlot. Je krijgt vrijwel onmiddellijk twee e-mails: één mail kondigt een nieuwe bestelling aan met een gedetailleerd overzicht van de bestelde producten, de gegevens van de klant en of er voor afhaling of verzending werd gekozen. De tweede mail geeft aan of de betalingstransactie succesvol is verlopen. Ik laat mij mails binnenkomen op mijn GSM. Zo ben ik overal en altijd op de hoogte en kan ik de orderverwerking vlot inpassen in mijn planning.

De facturatie van de online bestellingen gebeurt ook online. Zelf vind ik het bijzonder handig dat ik ze als ondernemer ook kan downloaden en rechtstreeks integreren in mijn boekhoudsysteem.”

Welke tips wil je geven aan collega-ondernemers die spelen met het idee van een eigen webshop?

Sophie “Ten eerste wil ik iedereen aanraden om vooraf voldoende onderzoek te doen. Welke webshops vind je leuk qua look & feel, denk na over de productbeschrijving, de indeling van je shop, het check-out proces, … Een brandbook (huisstijl, logo, lettertype, kleuren, …) maken is een hele hulp, zowel voor jezelf als voor de webshopbouwer.  Het zorgt ervoor dat je shop aansluit bij de identiteit van je onderneming.

Verder zou ik aanraden om tijdens het productieproces zelf de meeste producten in te voeren. Het helpt om de achterliggende structuur te leren kennen. Je assortiment zal niet eeuwig hetzelfde blijven dus dan heb je al wat oefening achter de rug. In het geval van CCV Shop, kan je bij hen wel altijd terecht voor support via chat of telefoon.”